Eğitim

Ege Üniversitesinin yenilikçi göz damlası projesine TÜSEB'den destek

Ege Üniversitesi akademisyenleri göz rahatsızlıkları arasında yaygın olarak görülen Oküler İnflamasyonun tedavisi için yenilikçi bir projeye imza atıyor.

Ege Üniversitesinin yenilikçi göz damlası projesine TÜSEB'den destek

Ege Üniversitesi akademisyenleri göz rahatsızlıkları arasında yaygın olarak görülen Oküler İnflamasyonun tedavisi için yenilikçi bir projeye imza atıyor. EÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü Biyofarmasötik ve Farmakokinetik Bilim Dalı doktora programı öğrencisi Yalçın Çelik Aydın’nın yürütücülüğünü yaptığı “Meloksikam İçeren Nanoemülsiyon Göz Damlasının Geliştirilmesi ve Etkinliğinin İncelenmesi Projesi” Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) “A Grubu Acil Ar-Ge Proje Çağrısı” kapsamında desteklenmeye uygun görüldü.

Danışmanlığını Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Emel Öykü Çetin Uyanıkgil’in üstlendiği proje ile  meloksikam içeren nanoemülsiyon göz damlası formülasyonunun hazırlanması ve deneysel oküler inflamasyon modelinde etkinliğinin incelenmesi hedefleniyor.

Proje ekibini makamında ağırlayan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversitemiz, özellikle sağlık alanında önemli projelere imza atıyor. Bu projeler de ulusal ve uluslararası arenada pek çok yetkili kuruluş tarafından destekleniyor. Projeleri TÜSEB tarafından kabul gören araştırmacılarımızı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi.

Proje hakkında bilgi veren doktora öğrencisi Yalçın Çelik Aydın “Oküler inflamasyon; gözde kızarıklık, ağrı, ödem ve hareket kabiliyetinde azalma ve çeşitli patolojik değişikliklerle birlikte gözün farklı bölümlerini etkileyen ve en yaygın görülen göz rahatsızlıklarından biridir. Tedavisinde genellikle topikal steroidler ve topikal nonsteroidal antiinflamatuar ilaçlar (NSAİİ) kullanılır. Meloksikam, siklooksijenaz-2’nin selektif inhibitörü olan ve genellikle oral yoldan kullanılan etkili bir nonsteroidal antiinflamatuar ilaçtır. Yapılan çalışmalarda oküler inflamasyon tedavisinde de etkili olduğu gösterilmiştir. İnflamasyon tedavisinde yararlı olmasına karşın sudaki düşük çözünürlük ve biyoyararlanım problemlerinden dolayı oküler inflamasyon tedavisindeki kullanımı oldukça sınırlıdır. Bu projede bana destek veren Prof. Dr. Emel Öykü Çetin Uyanıkgil hocama ve araştırma ekibine teşekkür ediyorum” dedi.

Projenin araştırma ekibinde; Prof. Dr. Emel Öykü Çetin Uyanıkgil, Prof. Dr. Yiğit Uyanıkgil, Doç. Dr. Suzan Güven Yılmaz, Doç. Dr. Timur Köse, Öğr. Gör. Emine Esin Çalışkan ve Ar. Gör. Derya Erışık yer alıyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL