Gündem

EÜ'de “İklim Değişikliği, Yenilenebilir Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma Semineri" düzenlendi

Ege Üniversitesi ev sahipliğinde,  Ege Üniversitesi Kalite Koordinatörlüğü Sürdürebilirlik Ofisi, Uluslararası Enerji Su Çevre Sistemleri ve Sürdürülebilir Kalkınma (SDEWES) Merkezi, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) ve TÜBİTAK iş birliğinde “İklim Değişikliği, Yenilenebilir Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma Semineri” düzenlendi.

EÜ'de “İklim Değişikliği, Yenilenebilir Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma Semineri" düzenlendi

Ege Üniversitesi ev sahipliğinde,  Ege Üniversitesi Kalite Koordinatörlüğü Sürdürebilirlik Ofisi, Uluslararası Enerji Su Çevre Sistemleri ve Sürdürülebilir Kalkınma (SDEWES) Merkezi, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) ve TÜBİTAK iş birliğinde “İklim Değişikliği, Yenilenebilir Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma Semineri” düzenlendi.

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Konferans Salonunda yapılan programa, EÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Banu Yücel, Uluslararası Enerji, Su, Çevre Sistemleri ve Sürdürülebilir Kalkınma (SDEWES) Merkezi Başkanı Prof. Dr. Neven Duić, IPCC WGIII Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Şiir Kılkış, EÜ Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇEVMER) Müdürü Prof. Dr. Armağan Kınal, EÜ Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi ve  Sürdürülebilirlik Ofisi Sorumlusu Doç. Dr. Göknur Şişman Aydın, EÜ Güneş Enerjisi Enstitüsü Dr. Öğr. Üyesi Hasan Sarptaş, akademisyenler ve öğrenciler katıldı

Konuşmasına Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ın selamını ve iyi dileklerini ileterek başlayan EÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Banu Yücel, “Üniversitemiz ev sahipliğinde ve Ege Üniversitesi Kalite Koordinatörlüğü Sürdürebilirlik Ofisi, TÜBİTAK, IPCC ve SDEWES işbirliğinde düzenlenen İklim Değişikliği Yenilenebilir Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma Konulu Seminer etkinliğine hoş geldiniz. Bilindiği gibi ‘Ege Üniversitesi Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs’ kapsamında ülkemizin seçilmiş pilot üniversitelerinden birisidir. Üniversiteler eğitim, öğretim ve Ar-Ge faaliyetlerinin yanı sıra kendi kampüslerinde gerçekleştirecekleri uygulamalarla topluma, sürdürülebilirlik konusunda örnek olma misyonunu üstlenmektedirler. Bu bağlamda,  Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile uyumlu, geleceğin Ege Üniversitesi kampüsünü yapılandırma hedefimiz doğrultusunda enerji verimli, doğa ile uyumlu, çevreye duyarlı ve yeşil üniversite kampüsü olma yolunda birçok çalışma yürütmekteyiz. Üniversitemizde enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji uygulamalarını artıracak, bu alanda duyarlılık ve farkındalık oluşturacak çalışmaların artarak yürümesini amaçlamaktayız. Bu bağlamda bugün aramızda bulunan ve seminer süresince çok değerli bilgi birikimlerini ve görüşlerini bizlerle paylaşacak olan konuşmacılarımıza ve organizasyonda emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Geleceğe yönelik olarak enerji, su ve çevre sistemlerinde sürdürülebilir kalkınma odağında entegre yaklaşımların ve üniversitelerin rolünün ele alınacağı etkinliğimizin verimli geçmesini diliyorum” dedi.

“Küresel ısınma artıyor”

IPCC WGIII Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Şiir Kılkış “İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Kalkınma için IPCC Bulguları” ile ilgili sunumuna, en güncel 6. Değerlendirme Raporundan bulgular paylaşarak başladı. Doç Dr. Şiir Kılkış, “Mevcut durumda ilerlediğimiz süreç bizi 3 santigrat derecelik bir küresel ısınmaya doğru yönlendiriyor. Yön değişimini sağlayabilmemiz, bizim bilimsel çözümleri ortaya koyabilmemize, sürdürülebilir kalkınmanın desteklenmesine bağlıdır. Burada yapılabilecek yön değişikliklerinin önünün açılabilmesi ise üniversitelerimizin, bilim insanlarımızın ve genç insan kaynağımızın ortaya çıkarabileceği çözümlere bağlı. Olumlu yönde sağlayabileceğimiz yön değişikliği gelecek nesillerimize asırlar boyu katkı sağlayacak. Sera gazının salınımlarının etkin bir şekilde düzenlenmesi,  güneş panellerinin ya da elektrikli araçların kullanımının yoğunlaşması ise bu konuda büyük öneme sahip” diye konuştu.

“İzmir, misyonuyla öncü oldu”

Doç. Dr. Kılkış, “İzmir, İklim Nötr ve Akıllı Şehirler Misyonu kapsamında seçilen 112 Misyon Şehri arasında yer almasının ardından, net-zero hedefine yönelik çalışmalarına büyük bir özveri ile devam etmiş ve İzmir’in İklim Şehir Sözleşmesi Avrupa Komisyonu’na teslim edilmiştir. İklim Şehir Sözleşmesi’nin onaylanması sonucunda ise İzmir, Avrupa genelinde toplam 33 şehrin sahip olduğu ‘Misyon’ unvanını almaya hak kazanmıştır. Misyon unvanı sayesinde İzmir, iklim odaklı projelerin hayata geçirilmesi için finansal koşulların sağlanmasında ayrıcalıklı bir konuma sahip olmuştur. Değerlendirmeler yapılırken ‘İzmir kadar yenilenebilir enerjiyi ön plana çıkartabilen bir şehir görmedik’  yorumlarını duymak bizleri oldukça gururlandırmıştır. Elbette bu misyonu elde etmek kolay değil, arka planda büyük bir strateji ve işbirliği mevcut. Bu başarıda emeği geçen üniversitelerimize ve halkımıza çok teşekkür etmek istiyoruz ” dedi.

Moderatörlüğünü ÇEVMER Müdürü Prof. Dr. Armağan Kınal’ın yaptığı  programda, SDEWES Merkezi Başkanı Prof. Dr. Neven Duić ise  “Vision of SDEWES: System Integration for the Energy Transition” konulu sunumu ile  katılımcıları bilgilendirdi. Programın devamında ise Doç. Dr. Göknur Şişman Aydın, “İklim Dostu Yerleşkeler ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri odağında Üniversitelerin Rolü” ve   Dr. Öğr. Üyesi Hasan Sarptaş, “Sürdürülebilir Şehirlerde Yenilenebilir Enerjinin Rolü” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdiler. Etkinliğin sonunda alanında uzman konuşmacılar katılımcıların sorularını yanıtladı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL