Teknoloji

Sosyal Medyadaki En Yaygın 5 Takviye Ürün Dolandırıcılığı ve Korunma Yöntemleri

Sahte sağlık ürünleri tanıtmak için yapay zeka tarafından oluşturulmuş reklamların artış gösterdiğini belirten Bitdefender Antivirüs Türkiye distribütörü Laykon Bilişim’in Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, en yaygın 5 takviye ürün dolandırıcılığını ve korunma yöntemlerini paylaşıyor.

Sosyal Medyadaki En Yaygın 5 Takviye Ürün Dolandırıcılığı ve Korunma Yöntemleri

Sahte sağlık ürünleri tanıtmak için yapay zeka tarafından oluşturulmuş reklamların artış gösterdiğini belirten Bitdefender Antivirüs Türkiye distribütörü Laykon Bilişim’in Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, en yaygın 5 takviye ürün dolandırıcılığını ve korunma yöntemlerini paylaşıyor.

 

Sosyal medyada beden sağlığını ele alan reklamların sayısı artış göstermeye devam ediyor. Toplumun bu tür paylaşımlara olan ilgisini kendi çıkarları için kullanan kötü amaçlı aktörler, kendi sahte sosyal medya sayfalarını tanıtan reklamlar oluşturmaya başladı. Kullanıcıların dikkatini çekmek için reklamlarında gösterişli görseller, deepfake videolar ve harekete geçirici mesajlar oluşturan saldırganlar, yapay zeka teknolojisiyle oluşturdukları içeriklerle inandırıcılıklarını artırıyor. Sınırlı süreli indirim, sahte ürün incelemeleri, kişiselleştirilmiş tedavi hizmeti gibi birçok konu hakkında reklam veren saldırganlar, kullanıcıların kişisel bilgilerini tehdit etmenin yanı sıra çeşitli sağlık sorunlarına da yol açabiliyor. Bu tür dolandırıcılıklara karşı kullanıcıların bilinçli olması ve tanımadıkları sayfalardan gelen içerikleri dikkatlice değerlendirmesi gerektiğini ifade eden Bitdefender Antivirüs Türkiye distribütörü Laykon Bilişim’in Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, en yaygın 5 takviye ürün dolandırıcılığını ve korunma yöntemlerini paylaşıyor.

 

Takviye Ürün Dolandırıcılıklarında Görülen En Yaygın Yöntemler

 

1.Geleneksel Tıbba Alternatif Yaklaşımlar: İlaç endüstrisinde yaşanan birçok skandalın da etkisiyle geleneksel tıbba duyulan güvenin azalması, tüketicileri alternatif çözümler aramaya yöneltebiliyor. Bu güvensizlikten yararlanan siber suçlular, genellikle hiçbir bilimsel kanıtı olmayan veya sağlık otoritelerince onaylanmamış sağlık ürünlerini içeren reklamlar hazırlıyor.

 

2. Tanınmış Doktorları veya Ünlü Kişileri Taklit Etme: Ürünlerinin güvenilirliğini artırmak amacıyla deepfake teknolojisini kullanan saldırganlar, tanınmış doktorları veya ünlü kişileri taklit ediyor. Böylece sağlık alanında itibarlı isimlerin veya geniş bir takipçi kitlesine sahip ünlü kişilerin sahte video ve görsellerini oluşturan saldırganlar, izleyicilerin güvenini kazanarak, ürünlerin bilimsel veya profesyonel onay aldığı algısını pekiştiriyor.

 

3. Yanlış Vaatler: Genellikle insanların dezavantajlı yanlarını ve meraklarını hedef alan saldırganlar, cazip vaatlerle kullanıcıları tuzaklarına çekmeye çalışıyor. Sağlık sorunlarına yönelik hızlı çözümler, mucizevi sonuçlar veya olağanüstü faydalar içeren bu vaatlerin hiçbir bilimsel dayanağı bulunmuyor. Dolandırıcıların bu tür stratejileri, insanların umutlarını ve duygusal hassasiyetlerini istismar ederek, daha büyük bir güven krizi yaratıyor.

 

4. İkna Edici Mesajlar: ‘Sınırlı Stok’ adı verilen bu yöntem ile saldırganlar, “şimdi harekete geçin yoksa kaybedersiniz”, “sadece bugün indirimde” gibi ifadelerle veya “ilaç endüstrisinin veya doktorların bilmenizi istemediği gizli bir ilaç” iddialarıyla reklamlarına olan ilgiyi artırıyor. Bu tür ikna edici mesajlar, kullanıcılara sadece maddi kayıplar yaşatmakla kalmıyor, aynı zamanda yanlış tedavi yöntemleri kullanmalarına ve sağlıklarının daha da kötüleşmesine yol açabiliyor.

 

5. Sahte Yorumlar: Dolandırıcılar, ürün veya hizmetlerinin sözde etkisini kanıtlamak için sahte yorumlar ve incelemeler oluşturabiliyor. Genellikle sahte profiller veya bot hesaplar tarafından yapılan bu yorumlar, ürünün mükemmel olduğuna dair abartılı iddiaları içeriyor. Gerçekte ise bu yorumlar, kullanıcıları kandırmak ve sahte ürünlere yönlendirmek için kullanılan bir aldatmacadan öteye gitmiyor.

 

Takviye Ürün Dolandırıcılığına Karşı Nasıl Korunulur?

 

  • Belirli ilaçların veya tıbbi ürünlerin kullanılması gerektiğinde yalnızca sertifikalı bir doktorun talimatlarına uyun.
  • Herhangi bir satın alma işlemi yapmadan veya iletişim bilgilerinizi ya da kredi kartınızı vermeden önce takviye ürün şirketlerini ve ürünlerini çevrimiçi olarak araştırın. Olası müşteri şikayetlerini inceleyin.
  • Sosyal medya platformlarında karşılaştığınız tüm takviye ürün reklamlarını doğrulayın. Dolandırıcılar, kullanıcıları yanıltmak için bilimsel terimler kullanabilir. Bu nedenle belirli bir markaya aşina değilseniz, önce bir sağlık uzmanına danışın. 
  • Asla banka kartıyla ödeme yapmayın ve yinelenen ödemeleri kontrol etmek için kredi kartı ekstrelerini yakından takip edin.
  • Zararlı platformları ve web sitelerini savuşturmak için kimlik avı ve dolandırıcılık önleme filtreleme sistemlerine sahip özel bir güvenlik çözümü kullanın.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL