Ekonomi

Xiaomi, 2024 Yılı 1. Çeyrek Kârını İki Kat Artırdı

Küresel teknoloji devi Xiaomi, 31 Mart 2024 tarihinde sona eren üç aylık döneme ilişkin denetlenmemiş konsolide sonuçlarını açıkladı.

Xiaomi, 2024 Yılı 1. Çeyrek Kârını İki Kat Artırdı

Küresel teknoloji devi Xiaomi, 31 Mart 2024 tarihinde sona eren üç aylık döneme ilişkin denetlenmemiş konsolide sonuçlarını açıkladı. İki çeyrek üst üste yıllık bazda çift haneli gelir artışı kaydeden grubun toplam geliri yıllık %27 artışla 75.5 milyar RMB’ye ulaştı. Düzeltilmiş net kâr, bir önceki yıla göre %100,8 artışla 6,5 milyar RMB’ye ulaşarak rekor kırdı. Akıllı Elektrikli Araç (“EV”) iş kolu ve diğer yeni girişimlerle ilgili 2,3 milyar RMB tutarındaki giderlerin de dahil olduğu bu rakamlar, büyümenin daha da hızlandığına işaret ediyor. Hem ölçeğe hem de kârlılığa odaklanan temel işletme stratejisinin” etkili bir şekilde uygulanması sayesinde, Xiaomi’nin Grup düzeyindeki brüt kâr marjı 2024 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre 2,8 puan artarak %22,3’e ulaştı. İşletme stratejilerini kararlılıkla uygulayan Xiaomi Grup, “akıllı telefon”, “IoT ve yaşam tarzı ürünleri” ve “internet hizmetleri” olmak üzere üç ana iş kolunda birinci çeyrekte çift haneli gelir artışı sağladı. Xiaomi’nin büyümesinde büyük etkisi olan birden fazla itici gücü, akıllı elektrikli araç sektöründeki güçlü performansıyla birleşerek sonuçların piyasa tahminlerini aşmasını sağladı.

Xiaomi’nin ana faaliyetleri, teknolojik inovasyonu ve akıllı elektrikli araç işinin gelişimini güçlü bir şekilde destekleyen geniş nakit kaynaklarıyla uzun vadeli kârlılık göstermeye devam ediyor. 31 Mart 2024 itibariyle, Grubun nakit kaynakları 127,3 milyar RMB’ye ulaştı. İlk çeyrekte araştırma ve geliştirme harcamaları bir önceki yılın aynı dönemine göre %25,4 artarak 5,2 milyar RMB’ye ulaşırken, özellikle akıllı elektrikli araç teknolojilerinde çok sayıda teknolojik atılım gerçekleştirildi.

Premiumlaştırma stratejisi, akıllı telefonların yükselen ortalama satış fiyatı ile karşılığını veriyor

Küreselleşme ve premiumlaştırma stratejilerinden güç alan Xiaomi’nin küresel akıllı telefon satışları dönem boyunca %33,7 artarak 40,6 milyon adede ulaştı ve art arda üç çeyrek boyunca yıllık bazda büyüme kaydetti. Akıllı telefon geliri üst üste dördüncü çeyrekte de artarak 46,5 milyar RMB’ye ulaştı. Canalys’e göre Xiaomi, ilk çeyrekte %13,8 pazar payına ulaşarak üst üste 15 çeyrek boyunca küresel akıllı telefon satışlarında ilk üç sıradaki yerini korudu.

Akıllı telefon faaliyetlerinin kârlılığı iyileşmeye devam etti ve brüt kâr marjı ilk çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre 3,6 puan artarak %14,8’e ulaştı. Grup, premium fiyat segmentlerinde ilerlemesini sürdürdü. Üçüncü taraf verilerine göre, Xiaomi’nin Çin’deki 5.000 ila 6.000 RMB fiyat segmentindeki akıllı telefon satışlarındaki pazar payı, dönem boyunca bir önceki yıla göre 5,8 puan artarak %10,1’e ulaştı. Küresel premium akıllı telefon satışlarının oranı da ilk çeyrekte yeni bir zirveye ulaşarak toplam akıllı telefon satışlarının %21,7’sini temsil etti ve bir önceki yıla göre yüzde 1,4 puan artış gösterdi.

Xiaomi’nin küresel genişlemesi Orta Doğu, Latin Amerika, Afrika ve Güneydoğu Asya’daki kilit pazarlarda güçlü bir büyüme sağladı. Canalys’e göre, 2024’ün ilk çeyreğinde, Grubun akıllı telefon satışları küresel olarak 56 ülke ve bölgede ilk üç, 67 ülke ve bölgede ise ilk beş arasında yer aldı. Geçen yıla kıyasla Xiaomi, 51 pazarda ilk üçe, 65 pazarda ise ilk beşe girdi. Grubun bu pazarlardaki rekabet avantajı daha da güçlendi.

IoT iş kolu, akıllı büyük ev aletlerinden kaynaklanan güçlü ivme ile rekor düzeyde yüksek kâr marjı elde etti

Dönem boyunca, IoT ve yaşam tarzı ürünleri, bir önceki yıla göre %21,0 artışla 20,4 milyar RMB’ye ulaşan geliriyle tarihi bir zirveye ulaştı. Brüt kâr marjı bir önceki yıla göre 4,1 puan artarak %19,9’a yükseldi ve rekor seviyeye ulaştı. Xiaomi, IoT ürün kategorilerindeki lider konumunu daha da güçlendirdi.

Kullanıcılarına geniş ürün yelpazesinde olağanüstü deneyim sunarken pazardaki başarısından faydalanan Xiaomi, satış hacmi her geçen gün artış gösteren büyük akıllı ev aletlerinden elde ettiği geliri bir önceki yıla göre %46’nın üzerinde artırdı. Bu çeyrekte, klima satışları %63 artışla 690.000, buzdolabı satışları %52 artışla 530.000, çamaşır makinesi satışları ise %47 artışla 360.000 adedin üzerine çıktı. Xiaomi’nin Premium TV kategorisinde de satış hacmindeki artış ivme kazandı.

 

Tüm ürün kategorilerindeki büyüme ivmesi gücünü korumaya devam etti. IDC’ye göre, Xiaomi’nin küresel tablet satışları bir önceki yıla göre %93 arttı. Ayrıca, Xiaomi giyilebilir cihazlar pazarında da önemli adımlar attı. Canalys’e göre Xiaomi TWS kulaklık satışlarında Çin’de ilk sırada yer aldı ve küresel olarak 2. sıraya yükseldi.

İnternet hizmetlerindeki güçlü büyüme küresel genişlemeyi destekliyor 

Bu dönemde internet hizmetlerinde güçlü bir büyüme yaşayan şirketin gelirleri bir önceki yıla göre %14,5 artarak 8,0 milyar RMB ile rekor seviyeye ulaştı. İnternet hizmetlerinde brüt kâr marjı %74,2 oldu. Grubun hem küresel hem de Çin’de Aylık Aktif Kullanıcı Sayısı (MAU) tarihi bir zirveye ulaştı. Mart 2024’te, küresel Aylık Aktif Kullanıcı Sayısı bir önceki yıla göre %10,6 artışla 658,1 milyona yükselirken, Çin’deki Aylık Aktif Kullanıcı Sayısı bir önceki yıla göre %9,7 artışla 160,4 milyona çıktı.

Xiaomi küresel iş ortaklıklarını aktif bir şekilde güçlendirmeye devam ediyor. İlk çeyrekte, yurtdışı internet hizmetlerinden elde edilen gelir 2,5 milyar RMB’ye yükselerek zirve yaptı ve toplam internet hizmetleri gelirinin %31,2’sini oluşturdu.

Elektrikli araç üretimini 2024 yılında 100 binin üzerinde yeni araç teslimatını hedefleyecek şekilde ölçeklendiriyor

Xiaomi’nin yeni akıllı elektrikli aracını piyasaya sürmesi, kullanıcılar arasında büyük bir heyecan yarattı ve büyümeyi hızlandıran yeni bir unsur olarak öne çıktı. Xiaomi’nin ilk akıllı elektrikli aracı olan Xiaomi SU7 Serisi, 28 Mart 2024’te resmi olarak piyasaya sürüldü ve Grubun “İnsan × Araba × Ev” stratejisinin genel yapısını tamamladı. “Tam boyutlu yüksek performanslı eko-teknolojik sedan” olarak konumlandırılan Xiaomi SU7 Serisi, 215.900 RMB’den başlayan fiyatlarla üç model içeriyor. Resmi lansmanı piyasada büyük ilgi gördü ve güçlü bir sipariş talebi yarattı. 30 Nisan itibariyle, Xiaomi SU7 Serisinin kümülatif kesinleşmiş siparişleri 88.063 araca ulaştı. 15 Mayıs’ta Pekin saatiyle sabah 10.00 itibariyle, toplam teslimat sayısı 10.000 araca ulaşarak yeni bir markanın ilk otomobil modelinin teslimat hızında yeni bir sektör rekoru kırıldı.

Xiaomi’nin SU7 Serisinin pazar beklentilerini aşan olağanüstü performansından güç alan Grup, 2024 yılı için 100.000’in üzerinde yeni araç teslimatı gibi iddialı bir hedef belirledi. Bu hedef, serinin rekabetçiliğine ve üretim kapasitesine duyulan güveni yansıtması açısından büyük önem taşıyor. Xiaomi, bu hedefe ulaşmak için Haziran ayında çift vardiya üretime başladı. Zamanında teslimatlar sağlamakla beraber satış ve servis ağını büyüterek üretimi genişletme çalışmalarını hızlandırıyor. Grup, 2024 yılı sonuna kadar 46 şehirde 219 satış mağazasına ve 86 şehirde 143 servis merkezine sahip olmayı planlıyor.

 

Elektrikli araç üretim sektörüne giren bir teknoloji şirketi olarak Xiaomi, aracına gelişmiş akıllı özellikler entegre etmeyi hedefliyor. Grup, temel ana teknolojilere yatırım yapma ve en son yeniliklerde küresel bir lider olma yönündeki yeni 2020-2030 hedefini kararlılıkla sürdürüyor. Bu doğrultuda Xiaomi’nin araştırma ve geliştirme harcamaları 2024 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yıla göre %25,4 artışla 5,2 milyar RMB’ye ulaştı. Xiaomi, akıllı elektrikli araç teknolojisinde önemli adımlar atarak akıllı elektrikli araçlarının sürekli gelişimini sağladı.

Xiaomi Pilot Otonom Sürüş (Pilot Autonomous Driving) için şirket, araştırma ve geliştirme faaliyetlerine hız kesmeden devam ediyor. Yol Haritalama Temel Modeli (Road-Mapping Foundational Model), Süper Çözünürlüklü Doluluk Ağı Teknolojisi (Super-Res Occupancy Network Technology) ve Uyarlanabilir BEV (Adaptive BEV) Teknolojisi gibi son teknoloji algoritmaları içeren gelişmiş yapılardan yararlanan Xiaomi, Çin’de Uçtan Uca Yapay Zeka Modeli Teknolojisinin ilk seri üretimiyle bir atılım gerçekleştirdi. Xiaomi’nin otonom sürüş ekibi 1.000’in üzerinde yetkin profesyonelden oluşuyor ve bu sayının 2024’te 1.500’e, 2025’te ise 2.000’e çıkarılması planlanıyor. Xiaomi Pilot Max’teki City Navigate on Autopilot (NOA) özelliğinin Mayıs 2024’ün sonuna kadar Çin’de 10 şehirde yaygınlaştırılması ve Ağustos 2024’e kadar ülke çapında kullanıma sunulması bekleniyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL