Atasoy Bilgin
Kültür Sanat

12. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali törenle başladı

Her yıl 'Adalet' temasıyla, düzenlenen Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali'nin 12'ncisi Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda gerçekleşen açılış töreniyle başladı.

12. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali törenle başladı

Her yıl 'Adalet' temasıyla, düzenlenen Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali'nin 12'ncisi Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda gerçekleşen açılış töreniyle başladı. 

 

GAİN Medya ana sponsorluğunda düzenlenen festivalin açılış programını Pınar Altuğ Atacan ve Hakan Bilgin sundu.  

 

Festival Başkanı Adem Sözüer: "Dünyadaki dönüş kadınların mücadelesi ile sağlanacak"

Festivalin 12'nci yılına gelene kadar bir çok konuyu gündeme getirdiklerini anlatan festival başkanı Adem Sözüer açılış konuşmasında şunları söyledi: "Adalet yolunda atılan adımların özel bir yolu var. Dünyanın neresinde antidemokratik, baskıcı rejim, popülist söylem varsa ilk önce kadın haklarına saldırıyor. Kadın haklarını sınırlamak istiyor ama başarılı olmuyor. Bu sınırlama sadece baskıcı rejimlerde değil demokratik olduğunu söyleyen ülkelerde, Batılı ülkelerde de oluyor. Buna karşı Afganistan’dan İran’a kadar kadınlar ve onları destekleyenler hayatlarını ortaya koyarak mücadele ediyorlar. Dünyanın her yerinden kadın hakları için kadınlar ön planda. Kadınlar, dünyanın her yerinde yalnızca kendileri için değil hakları ihlal edilen tüm insanlar için mücadele veriyor. Bu yılki konumuzun başlığı ‘eşitiz’. Biz eşitiz diyoruz. Dünyada bir dönüş sağlanacak -ki sağlanıyor-, bu kadınların mücadelesiyle sağlanacak."

 

Akademik Program

"Festivalde her yıl İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde akademik program düzenleniyor. 'Eşitiz' teması ile bu yıl, eşitlik ve kadınının insan haklarına ilişkin çeşitli sorunlar; 10 ülkeden 80 katılımcı tarafından ele alınacak. İstanbul Üniversitesi Doktora Salonunda ve çeşitli sinema salonlarında ağırlığı yüz yüze 16 oturumun yan sıra, paneller ve öğrenci kulüplerinin film analizleri yaptığı forumlarla yürütülecek. Film festivalinde film programının yanı sıra farklı ülkelerden akademisyenlerin katılımıyla geniş bir akademik program gerçekleşecek."

 

Festival Direktörü Bengi Semerci: "12 yıl bir festival için rüştünü ispat demektir"

Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali direktörü Bengi Semerci "Her yıl bir sonraki yıl festivali yapabilecek miyiz diye düşünüyordum ama ilk defa bu yıl seneye de yapacağız diyorum.12 yıl bir festival için rüştünü ispat etmek demektir. Bu yıl büyük bir adalet dostu bulduk. 'GAİN Medya'. 12'nci yılımızda başta GAİN Medya ve diğer tüm destekçilerimize teşekkür ederim. Lütfen adaleti kimsesiz, sinemaları seyircisiz bırakmayın diyoruz. Bir şey ekledik bu yıl bu sloganımıza: 'Herkes İçin Sinema', dedik film biletlerini düşük tuttuk. Herkesi sinemada görmek ve adalet kumbaramıza katkı sağlamanızı istiyorum " diye konuştu. Semerci katılımcılara festival hakkında ayrıntılı bilgiler vererek konuşmasını sonlandırdı.

 

Ödüller sahiplerine takdim edildi

Törende "Sinema Onur Ödülü" Deniz Türkali tarafından Serra Yılmaz'a takdim edildi. Festival başkanı Adem Sözüer, kadın hakları savunuculuğı yapan Nazan Moroğlu'na  ‘Akademik Onur Ödülü’nü verdi. ‘Sinemaya Katkı Ödülü', Mevlüt Koçak ve Sevin Okyay'a sunuldu. Sevin Okyay'a ödülünü Alin Taşçıyan, Mevlüt Koçak'a ödülünü ise Ece Dizdar verdi.

 

Film gösterim takvimi paylaşıldı

Bu yıl film gösterimleri her yıl olduğu gibi Türk ve Dünya sinemasından seçilmiş, ana temaları adalet olan filmlerden oluşuyor. Sinemanın toplum için bir ayna olduğu düşüncesi ve adaletin bu aynadan yansımasının önemine olan inancı; her yıl katılan yenilikler, yeni filmler, yeni bölümler ve en önemlisi adalet ve sinema gönüllüleri bir araya gelecek. Törende film gösterim takvimi de katılımcılara sunuldu.

 

Altın Terazi Uzun Metraj Film Yarışması’nda 9 film yarışacak

Bu yıl film gösterimleri Türk ve Dünya sinemasından seçilmiş, ana temaları adalet olan filmlerden oluşuyor. Altın Terazi Uzun Metraj Film Yarışması’nda 9 film yarışacak ve İstanbul’da ilk kez gösterilecek. 

 

Altın Terazi Kısa Metraj Film Yarışması’nda 10 film yarışacak

Yine Türk ve Dünya sinemasından seçilmiş, ana temaları adalet olan filmler Altın Terazi Kısa Metraj Film Yarışması’nda yerini bulacak. Bu bölümde 10 film yarışacak.

 

Bu yıl belgeseller de yarışacak

Festivalde bu yıl Altın Terazi Kısa Metraj Belgesel Film Yarışması bölümü, ilk kez yarışma kategorisinde izleyicisi ile buluşacak. Bu kategoride 10 kısa metraj belgesel film gösterime girecek ve yarışacak. 

 

“Adalet Terazisi”

“Adalet Terazisi” yine izleyiciye ulaşacak. Adalet Terazisi bölümünde dünya sinemasının seçkin örneklerinden 13 film yer alıyor. Bu seçkinin "Özel Gösterim" kategorisinde ise 3 film GAİN Medya ana sponsorluğunda izleyiciyle buluşacak ve İstanbul’da ilk kez gösterilecek. 

 

Endüstri Günleri ‘VisionIST’

19-23 Kasım 2022 tarihlerinde endüstrideki gelişmelerin tanıtıldığı, tartışıldığı, iletişim toplantılarının yapıldığı VisionIST Atlas 1948 Sineması ve AKM Yeşilçam Sineması'nda gerçekleşecek. Katılım için festivalin web sayfası olan icapff adresinden akreditasyon formu doldurulması yeterlidir.

 

Açılış filmi “Hayali Ülkem”  

Tören, Şilili yönetmen Patricio Guzmán'ı yönettiği “Hayali Ülkem” filminin gösterimi ile son buldu. Festival filmleri 18 Kasım sabahından itibaren Kadıköy Sineması, Akm Yeşilçam Sineması ve Beyoğlu Atlas 1948 Sinemalarında izlenebilecek. 12. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali tam biletleri; gündüz (11.30 – 13.30) seanslarında 10 TL, akşam (16.30 – 19.00 – 21.30) seanslarında 15 TL olarak belirlendi. Festival boyunca öğrenciler tüm seanslar için sadece 7 TL'ye bilet alabilecek.  

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL