Atasoy Bilgin
Ekonomi

2. Beton Yollar Kongresi ve Sergisi Ankara’da Açıldı

CARİ AÇIĞI AZALTMADA EN ETKİLİ YOLLARDAN BİRİ  100 YERLİ ÜRETİM OLAN BETON YOLLARDIR   Ankara’da bu yıl ikincisi düzenlenen Beton Yollar Kongresi ve Sergisi’nin açılışında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu “Özellikle ağır yük taşımacılığında etkinliği bilinen beton yollar, daha az bakım ve onarım gerektiriyor” dedi.

2. Beton Yollar Kongresi ve Sergisi Ankara’da Açıldı

CARİ AÇIĞI AZALTMADA EN ETKİLİ YOLLARDAN BİRİ  100 YERLİ ÜRETİM OLAN BETON YOLLARDIR

 

Ankara’da bu yıl ikincisi düzenlenen Beton Yollar Kongresi ve Sergisi’nin açılışında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu “Özellikle ağır yük taşımacılığında etkinliği bilinen beton yollar, daha az bakım ve onarım gerektiriyor” dedi. TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik de cari açığı azaltmada en etkili yollardan birinin de 100 yerli üretim olan çimento ile yapılan beton yollar olduğunu söyledi.

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı himayelerinde, Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), Türkiye Çimento Sanayicileri Birliği (TÜRKÇİMENTO) ve Yollar Türk Milli Komitesi (YTMK) ile Avrupa Beton Kaplamalar Birliği’nin (EUPAVE) teknik desteği ile düzenlenen 2. Beton Yollar Kongresi ve Sergisi açıldı. 2. Beton Yollar Kongre ve Sergisi’nin bu yılki ana teması “Sürdürülebilir Beton Kaplamalarda Kalıcı ve Akılcı Çözümler” olarak belirlendi.

 

Ankara’da Karayolları Genel Müdürlüğü Halil Rıfat Paşa salonunda iki gün sürecek kongrenin açılışında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yol kavramının her kültür için farklı bir önem taşıdığını belirterek, “Yolların bizim kültürümüzdeki karşılığı ‘hasretin sona ermesi’, ‘sevdiklerimize kavuşma’ ve ‘akarsular’ gibi, canlanmanın ve kalkınmanın anahtarı olarak kabul edilmektedir” dedi. 

 

“Hükûmetlerimiz döneminde; ülkemizin ulaştırma ve haberleşme yatırımları için yaptığımız 1 trilyon 653 milyar liranın üzerindeki yatırım harcamasının  60’ı karayollarına aittir” diyen Bakan Karaismailoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

 

“2003-2022 yılları arasında karayolları için 995 milyar 900 milyon liralık yatırım yaptık. Son 20 yılda karayollarımızdaki, bölünmüş yol uzunluğunu, 6 bin 100 kilometreden, 28 bin 790 kilometrenin üzerine çıkardık. 2053 yılına kadar 38 bin kilometreye çıkarmayı hedefledik. Otoyol uzunluğunu 1.714 kilometreden, 3 bin 633 kilometreye yükselttik. 2023’te, 3 bin 726 kilometreye ulaştıracağız. 2053 yılına kadar ülkemizde 5 bin 800 kilometrenin üzerinde yeni otoyol yapmayı planladık.”

 

Karayollarımızda, asfalt teknolojisinin yanı sıra alternatif bir yapım sistemi olan ‘beton yollar’ın önemine inanıyoruz. Özellikle ağır yük taşımacılığında etkinliği bilinen beton yollar, daha az bakım ve onarım gerektiriyor. 2004 yılında 2 bin metrelik Afyon-İşçehisar yolunu, 2006’da, 3 bin 500 metrelik, Hasdal Kemerburgaz yolunu, 2007’de, bin metrelik, Ordu-Ulubey yolunu, 2009’da bin 600 metrelik, İzmit-Yalova devlet yolunu, beton yol olarak yaptık. Bunlara ek olarak; 21 kilometrelik Kemaliye-Dutluca yolunu yine beton yol olarak inşa ediyoruz.”

 

Yapılan beton yolların arazi, iklim ve yoğunluklarına göre performanslarının takip edildiğini kaydeden Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, iki gün sürecek Kongre’de, beton yolda, yol kat etmiş ülkelerin tecrübelerini ayrıntılı olarak inceleyeceklerini söyledi. 

 

Karayolları Genel Müdürü Abdülkadir Uraloğlu da konuşmasında, teknolojik gelişmelerin tüm sektörleri olduğu gibi, kalkınmanın temeli olan karayollarını da etkilediğini söyledi. Karayolları Genel Müdürlüğü olarak kurulduğu günden bu yana, yol ağında esnek üstyapı olan asfaltı kullandıklarını kaydeden Uraloğlu, “Bununla birlikte beton yol gibi farklı üstyapıların uygulanabilirliği noktasında sektör temsilcilerimizle iletişim halindeyiz. Türkiye Çimento Sanayicileri Birliğimizle yapmış olduğumuz protokol kapsamında İstanbul, Kocaeli, Afyon ve Ordu’da kısa mesafelerde beton yollarımızı deneme fırsatı bulduk” dedi.

 

Karayolları Genel Müdürü Abdülkadir Uraloğlu şöyle konuştu: 

“Hazırladığımız “Beton Yol Kaplamaları Teknik Şartnamesi” ile beton yolların konforlu ve uzun ömürlü olması için malzeme ve yapım aşamalarını belirledik. 

 

Ülkemiz şartlarına özgün beton yol tasarım rehberini de oluşturarak ulaştırma sektöründe konuyla ilgili kurum, kuruluş ve özel sektör olmak üzere tüm paydaşların faydalanabileceği temel bir kaynak olarak yayımladık. 

 

Yol ağımızdaki tüm uygulamalar ile; beton kaplamaların performansını ve davranışını etkileyen malzeme ve donatı özelliklerinin incelenmesi, derz dizayn ve yapımı, bağlantı ve kayma demirlerinin yerleştirilmesi ile betonun kür edilmesi başta olmak üzere her aşamada yeterli kapasitede ekipman, hassas ve tecrübeli işçilik gibi detaylar da yakından incelenecektir. 

 

Karayolları Genel Müdürlüğü olarak, son yıllarda yol ağımızda yürüttüğümüz çalışmalarla zaman ve akaryakıt tasarrufu, karbon salımının azaltılması gibi konularda önemli kazanımlar sağladık. 

 

ÇİMENTONUN SÜPER GÜCÜYÜZ

TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik, her geçen yıl gelişen ve büyüyen Türkiye’de uzun ömürlü, daha az bakım gerektiren ve aynı zamanda vatandaşlarımıza iyi performans sağlayan yollar için üst yapı tipinin seçiminin önem kazandığını vurguladı. Fatih Yücelik, “Türkiye olarak, petrol kaynakları açısından yoksun bir ülkeyiz ama çimento süper gücüyüz. Avrupa’nın en büyük çimento üreticisi olan ülkemiz, yol ihtiyacının önemli bir kısmını tamamen yerli çimento ile karşılayabilir durumdadır. Cari açığı azaltmada en etkili yollardan biri de 100 yerli üretim olan çimento ile yapılan beton yollardır. Tam da bu noktada, güvenli, ekonomik, çevreye duyarlı, çağdaş hizmetlerin sunulduğu milli bir ulaştırma sistemi oluşturulmasına katkı sağlanması hedefiyle, TÜRKÇİMENTO olarak “Beton Yollar’’ konusunun üzerinde önemle duruyoruz” dedi. 

 

Bugün Belçika’da köy yollarının 60’ının, Almanya’da ise 38’nin beton yollardan oluştuğunu söyleyen Yücelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“2017 yılından bu yana ülkemiz kırsal kesim yol ağında silindirle sıkıştırılmış beton yol kullanımı hızlı bir ivme göstermektedir. İl Özel İdareleri ve Belediyeler tarafından tercih edilen bu yol tipi, hem yerli üretim olarak ülke ekonomimize katkı sağlamakta hem de uzun ömrü sayesinde vatandaşlarımıza hizmet sunmaktadır. Birlik olarak kamu kurumlarıyla yürüttüğümüz başarılı çalışmalar neticesinde bu yıl Temmuz ayı itibarıyla 69 şehrimizi beton yol ile buluşturduk. Beton Yollar, proje ömrü boyunca çok az bakım-onarım gerektiren uzun ömürlü, sağlam ve yerli bir alternatiftir.”

 

Bölünmüş yollarda karşı şeride geçiş kaynaklı trafik kazalarında ölüm oranını yaklaşık 20 azaltan beton bariyerlerin Avrupa'da yaygın olarak kullanıldığına işaret eden Fatih Yücelik, ülkemizde de EN 1317 standardına uygun beton bariyerlerin orta refüjlerde kullanımının yaygınlaşması gerektiğini belirtti. 

 

ÖZDEMİR: “BETON YOLLAR ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI SUNACAKTIR”

TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nihat Özdemir ise açılışta yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Gelişen yol ağımızda henüz yaygın olarak kullanmadığımız beton yolların da değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Beton yollar Avrupa’da ve ABD’de yaygın olarak kullanılmaktadır. Otoyollar için sağlam ve yerli bir alternatif olan sürekli donatılı beton yol teknolojisi ağır taşıt trafik yüküne dayanıklıdır, araç başına her 200 kilometrede 1 litre yakıt tasarrufu sağlar. Aynı zamanda 50 yıldan fazla ömre sahiptir. Bu beton yol tipinde yeni nesil beton yüzeylerin kullanımıyla Avrupa’da olduğu gibi ülkemizde de konforlu ve sessiz yollar yapabilmek mümkündür. İnorganik malzemelerden üretilen beton yollar, yanmaz ve zehirli gaz açığa çıkarmaz. Bu özelliğiyle Avrupa’da pek çok ülkede tünellerde yangın güvenliği amacıyla beton yol kullanımı zorunludur. Bu uygulamanın ülkemize de örnek olmasını dilerim.”

 

Silindirle sıkılaştırılmış beton teknikle yapılan yolların 24 saat içinde trafiğe açılabildiğini hatırlatan Nihat Özdemir, “Beton yolların hem ekonomik hem de çevresel olarak sürdürülebilir olduğuna bir vurgu daha yapmak isterim. Dışa bağımlı olmayan çimento ve beton tamamen yerli bir üründür. Yapacağımız yollarda alternatif olarak beton yolların bir seçenek olarak değerlendirilmesi, hatta ağır trafik yükünün ve sıcaklığın yüksek olduğu bölgelerde doğrudan tercih edilmesi cari açığı azaltarak ülke ekonomimize katkı sunacaktır” dedi. 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL