Eğitim

Avrupa Yükseköğretimine İKÇÜ Katkısı

Aralık 2022’de İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesinin konsorsiyum liderliğinde başlayan, Türkiye Ulusal Ajansı ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen MULTICASS projesinin konsorsiyumunda yer alan üniversitelerin yanı sıra 14 ülkeden 115 katılımcı İKÇÜ’de buluştu.

Avrupa Yükseköğretimine İKÇÜ Katkısı

Aralık 2022’de İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesinin konsorsiyum liderliğinde başlayan, Türkiye Ulusal Ajansı ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen MULTICASS projesinin konsorsiyumunda yer alan üniversitelerin yanı sıra 14 ülkeden 115 katılımcı İKÇÜ’de buluştu.

İstanbul’dan Yıldız Teknik Üniversitesi, İzmir’den Yaşar Üniversitesi, Belçika’dan HOGENT Uygulamalı Bilimler ve Sanat Üniversitesi, Romanya’dan Transilvanya Brasov Üniversitesi, Bulgaristan’dan Sofya Üniversitesi St. Kliment Ohridski, Çekya’dan Prag Üniversitesi ve İspanya’dan San Jorge Üniversitesinin ortaklığında, İKÇÜ ev sahipliğinde başlayan programın açılışına, Rektör Prof. Dr. Saffet Köse, İzmir Milli Eğitim Müdürü Dr. Ömer Yahşi, University of Transilvania Brasov Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Simona Lache, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Muhsin Akbaş, Prof. Dr. Yasin Bulduklu, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevtap Ünal, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Doğan, ÖSYM Başkan Danışmanı Prof. Dr. Ahmet Çiçekler, San Jorge University’den Prof. Dr. Maria Luisa Sıerra, Czech University of Life Sciences Prague’den Prof. Dr. Petra Chaloupková, Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesinden Prof. Dr. Aydın Balyer, İKÇÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinden Doç. Dr. İrem Özgören Kınlı, yurt içi ve yurt dışından çok sayıda konuk akademisyen katıldı.

Eğitimde Dönüşüm Küresel Bir Zorunluluktur  
Proje kapsamında çeşitli ülkelerden gelen bilim insanlarını İKÇÜ’de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti paylaşan Rektör Prof. Dr. Saffet Köse, konuşmasında bilgi ve iletişim teknolojilerinin hızlı gelişimine dikkat çekti. Bu süreçte ülkelerin heterojen toplumlar haline geldiklerini dile getiren Prof. Dr. Köse, “Çokkültürlülük en başta kültürel farklılıklara saygıyı önceler ve asimile etmek yerine bütünleştirmeye ihtiyaç duyar. Değişen küresel koşullar bugün çok kültürlü sınıfları, kültürel, etnik, dilsel ve dini farklılıkları olan öğrencilere insan haklarına açık biçimde bağlı bir anlayış ile eğitimi küresel bir politika olarak benimseme zorunluluğunu yaratmıştır. Kendi içinde çok sayıda güçlüğü oluşturan bu çeşitlilik, aynı zamanda toplumsal yapı ve eğitim sistemi için bir zenginliği de oluşturur. Dezavantajın ortadan kaldırılmasında toplumsal dinamiklerin sinerjik birlikteliğe dönüşmesinde en önemli unsur eğitimdir. Yeni dezavantajlı grupların oluşmamasında insanlık adına önemli rolleri eğitim kurumları üstlenmek mecburiyetindedir. Var olan yöntemlerle değişimi yönetmek zor görünmektedir ve kültürel dışlanmama veya ayrımcılığın ortadan kalkması için temel bir insan hakkı olarak eğitimde dönüşüm küresel bir zorunluluktur.  Azınlık durumunda olanlara ya da farklı alt kültürel gruplara yönelik dışlama, ayrımcılık ve baskıyı ortadan kaldırmakta eğitim kurumlarına ve akademilere önemli görevler düşmektedir” diye konuştu.

Yükseköğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Gerekir
 Farklı kültürleri, farklı öğrenme ve öğretme yöntemlerinin eğitimciler tarafından bilinmesinin günümüzde zorunluluk olduğunu vurgulayan Rektör Prof. Dr. Köse, farklı kültürleri eğitim paydasında buluşturan konsorsiyum liderliğinde İKÇÜ’nün yer aldığı MULTICASS’ın üstlendiği önemli misyona dikkat çekti. Prof. Dr. Köse, “Eğitim ve öğretimin, her bir öğrencinin değerli ve önemli olduğunu akıldan çıkarmayan bir anlayışla yürütülmesi, kapsayıcı eğitimin temel felsefesidir. Öğrencilerin öğrenim süreçlerine katılımının sağlanması ise modern eğitim anlayışı için olmazsa olmazdır. Güçlü bir gelecek, adil bir dünya ve daha kapsayıcı bir yükseköğretim sisteminin güçlendirilmesi için yapılan ve üniversitemizin yürütücüsü olduğu bu proje kapsamında önemli çıktılara siz değerli bilim insanlarının katkılarıyla ulaşılacağına inanıyorum. Farklı bakış açılarından yapılacak bilimsel değerlendirmeler sonucunda önemli çıktılara erişilmesi ümidiyle her birinize teşekkür ediyorum. Üniversitemize hoş geldiniz” ifadelerini kullandı.

Yükseköğretimin Çok Kültürlü Boyutuna Materyal Üretilecek
MULTICASS’ın Proje Koordinatörü aynı zamanda İKÇÜ Uluslararası Projeler ve Erasmus Koordinatörü Doç. Dr. Mehmet Emin Bakay da yükseköğretimin çok kültürlü boyutunu geliştirmeye yönelik yapılan her bir iş birliğinin oldukça değerli olduğunu kaydetti. Doç. Dr. Bakay, “Bugün, yükseköğretimin çok kültürlü boyutunu geliştirme konusundaki deneyimlerimizi paylaşmak ve çok kültürlü sınıflarda daha etkili öğretmenler olmak için birbirimizden öğrenmek amacıyla bir araya geldik. Projenin genel hedefi, Avrupa’da Yükseköğretimin kalitesini ve çok kültürlü boyutunu artırmaktır. Özel hedeflerimiz arasında ise; Yükseköğretim öğretim kadrosunun çok kültürlü sınıfları yönetmesi için yenilikçi kısa dönem personel hizmet içi eğitim müfredatı, didaktik rehber ve bir dizi öğretim materyali geliştirmek, çok kültürlü sınıflar için öğretim kadrosunun sınıf yönetimi becerilerini geliştirmek amacıyla kısa dönem personel eğitim kursları (çevrimiçi ve yüz yüze) geliştirmek, uygulamak ve test etmektir” dedi. 

İş Birlikleri İçin Benzersiz Bir Zenginlik 
Yükseköğretimde çok kültürlü eğitim konusunda farkındalığı artırmak için yola çıktıkları projenin hayata geçirilmesiyle diğer üniversitelerin öğretim üyeleri tarafından proje sonuçlarının ve çıktılarının yaygın kullanımını hedeflediklerini vurgulayan Koordinatör Doç. Dr. Bakay, “Yükseköğretimde çok kültürlülük ve kapsayıcı eğitimin boyutlarını güçlendirme konusunda açık kaynaklar (ders, ders içerikleri ve metodoloji) üretmek ve üniversite yönetimlerinin çok kültürlülük ve kapsayıcı eğitimin boyutları konusunda farkındalığını artırmak gibi başlıklar da projeden beklediğimiz sonuçlar arasında yer alıyor. AB ülkelerinin yanı sıra Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Endonezya, İrlanda, Ürdün, Kuzey Makedonya, Polonya, Romanya, İspanya, Birleşik Arap Emirlikleri, ABD ve Özbekistan gibi diğer saygıdeğer ülkelerden gelen bu kadar çeşitli bir katılımcı grubunu görmekten büyük mutluluk duyuyorum. Bu çok kültürlü topluluk, yükseköğretim kurumları arasında gelecekteki iş birlikleri için benzersiz bir zenginlik ve mükemmel bir fırsat sunmaktadır” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından konsorsiyumda yer alan üniversitelerden gelen akademisyenlerin oturumlarına geçildi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL