Ekonomi

AWS, Kullandığından Daha Fazla Suyu Toplumlara Geri Kazandırarak 2030 Yılına Kadar Su Pozitif Olmayı Taahhüt Ediyor

Dünyanın önde gelen bulut sağlayıcısı, dünyanın dört bir yanındaki topluluklara ihtiyaç duydukları temiz suyu sağlamak için yeni su ikmali projeleri gerçekleştireceğini duyurdu.

AWS, Kullandığından Daha Fazla Suyu Toplumlara Geri Kazandırarak 2030 Yılına Kadar Su Pozitif Olmayı Taahhüt Ediyor

Dünyanın önde gelen bulut sağlayıcısı, dünyanın dört bir yanındaki topluluklara ihtiyaç duydukları temiz suyu sağlamak için yeni su ikmali projeleri gerçekleştireceğini duyurdu. 

 

Bir Amazon şirketi (NASDAQ: AMZN) olan Amazon Web Services (AWS), AWS re:Invent etkinliğinde, doğrudan operasyonlarında kullandığından daha fazla suyu toplumlara geri kazandırarak 2030 yılına kadar su pozitif (Water+) olacağını duyurdu. Ayrıca şirket kilowatt-saat başına 0,25 litre su olan 2021 küresel su kullanım verimliliği (WUE) ölçümünü de açıklayarak AWS'in bulut sağlayıcıları arasında su verimliliği konusundaki liderliğini gösterdi. Su pozitif olma yolunda halihazırda ilerleyen AWS, bu yeni taahhüdün bir parçası olarak, WUE ölçümü, suyun yeniden kullanımı ve geri dönüşümüne yönelik yeni çabaları, tesislerinde su tüketimini azaltmaya yönelik yeni faaliyetlerin yanı sıra yeni ve mevcut su ikmali projeleri hakkında her yıl rapor yayınlayacak. 

 

AWS CEO'su Adam Selipsky"Su kıtlığı dünya çapında önemli bir sorun; bugünkü su pozitif olma duyurumuzla bu hızla büyüyen zorluğun çözülmesine yardımcı olmak için üzerimize düşeni yapmayı taahhüt ediyoruz. Sadece birkaç yıl içinde dünya nüfusunun yarısının su sıkıntısı çeken bölgelerde yaşayacağı tahmin ediliyor. Bu nedenle tüm insanların suya erişimini sağlamak için hepimizin bu değerli kaynağı korumaya ve yeniden kullanmaya yardımcı olacak yeni yollar geliştirmesi gerekiyor. Kaydettiğimiz ilerlemeden gurur duymakla birlikte yapabileceğimiz daha fazla şey olduğunu biliyoruz. Bulut operasyonlarımızda su yönetimine liderlik etmeye ve faaliyet gösterdiğimiz topluluklara kullandığımızdan daha fazla suyu geri kazandırmaya kararlıyız.  Bunun hem çevre hem de müşterilerimiz için yapılacak doğru şey olduğunu biliyoruz," şeklinde konuştu.

 

AWS’in, 2030 yılına kadar su pozitif olma yolunda yürüttüğü dört temel strateji şöyle:

 

Su verimliliği: AWS, su tüketimini azaltmak için altyapısında sürekli yenilik yapıyor. Su verimliliğindeki sektör lideri konumuna, gerçek zamanlı su kullanımını analiz etmek ve sızıntıları tespit edip düzeltmek için Nesnelerin İnterneti (IoT) teknolojileri gibi gelişmiş bulut hizmetlerini kullanarak ulaşıyor. AWS, yılın büyük bölümünde tesislerinin çoğunda soğutma suyu kullanımını ortadan kaldırıp bunun yerine serbest hava soğutmasını kullanarak operasyonel verimliliği daha da artırıyor. Örneğin AWS, İrlanda ve İsveç'te yılın yüzde 95’inde veri merkezlerini soğutmak için su kullanmıyor. AWS ayrıca, soğutma için tüketilen suyu en aza indirmek amacıyla suyun birden çok kez yeniden kullanılmasına olanak tanıyan tesis içi su arıtma sistemlerine de yatırım yapıyor.

 

Sürdürülebilir kaynaklar: AWS, mümkün olan her yerde geri dönüştürülmüş su ve yağmur suyu hasadı gibi sürdürülebilir su kaynaklarını kullanıyor. Geri dönüştürülmüş su, sadece sulama ve endüstriyel kullanım gibi sınırlı sayıda uygulama alanında kullanılabiliyor ve bu alanlarda geri dönüşümlü su kullanılması topluluklar için oldukça değerli olan içme suyunun korunmasını sağlıyor. AWS, doğrudan buharlaştırıcı soğutma sistemlerinde geri dönüştürülmüş su kullanımını onaylanan Kuzey Virginia eyaletindeki ilk veri merkezi operatörü olmak için Loudoun Water ile birlikte çalıştı. AWS, halihazırda dünya çapında 20 veri merkezinde soğutma için geri dönüştürülmüş su kullanıyor ve su pozitif olma çalışmaları doğrultusunda daha fazla tesisinde geri dönüştürülmüş su kullanmayı planlıyor.  

 

Suyun topluluklar için yeniden kullanımı: Veri merkezlerinde su en verimli şekilde kullanıldıktan sonra harcanan su diğer birçok alanda hâlâ güvenli bir şekilde kullanılabiliyor. AWS de bu suyu toplumlara geri kazandırmanın daha fazla yolunu bulmaya çalışıyor. AWS, Oregon'da veri merkezlerinden gelen soğutma suyunun yüzde 96'ya kadarını mısır, soya fasulyesi ve buğday gibi mahsullerin sulanmasında kullanılmak üzere yerel çiftçilere ücretsiz olarak sağlıyor. 

 

Su ikmali: AWS, su pozitif olma taahhüdünü yerine getirmek için faaliyet gösterdiği topluluklarda su ikmali projelerine yatırım yapıyor. İkmal projeleri, su havzalarını eski hallerine getirerek ve su sıkıntısı çeken topluluklara temiz su, sanitasyon ve hijyen hizmetleri sağlayarak suya erişimi, kullanılabilirliği ve kaliteyi artırıyor. AWS, bugüne kadar Brezilya, Hindistan, Endonezya ve Güney Afrika'da ikmal projeleri gerçekleştirerek bu topluluklardaki insanlara her yıl 1,6 milyar litre tatlı su sağladı. Örneğin, Hindistan’ın Maharashtra ve Haydarabad ile Endonezya’nın Batı Java gibi bölgelerinde AWS, 250.000 kişinin güvenli suya ve sanitasyona erişimini sağlamak için küresel temiz su alanında kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Water.org ile iş ortaklığı yapıyor. AWS, mevcut su ikmal programlarına ek olarak, tamamlandığında topluluklara her yıl 823 milyon litreden fazla su sağlayacak birkaç yeni projeyi de duyurdu:

  • Hindistan: AWS, Mart 2022'de başlatılan Haydarabad ve Andhra Pradesh'teki projeleri tamamlamak için WaterAid'e sürekli destek sağlıyor. WaterAid proje başladığından beri 500 haneye (yaklaşık 2.100 kişi) yılda tahmini 47 milyon litre su tedarik edecek olan beş borulu su sistemi ve yeraltı suyunu yeniden doldurma projelerini tamamladı. WaterAid ayrıca, bu topluluklarda su tasarrufu konusunda eğitim kampanyaları yürüterek bölge sakinlerini temiz suyu koruma, yağmur suyu hasadını kullanma ve su denetimi yapmanın pratik yolları konularında bilgilendirdi. 
  • Birleşik Krallık: AWS, Birleşik Krallık'taki en önemli su toplama alanlarından biri olan Thames Nehri'nin bir kolu üzerinde iki sulak alan oluşturmak için The Rivers Trust ve Action for the River Kennet ile birlikte çalışıyor. Oluşturulan sulak alanlar, yılda 587 milyon litreden fazla yeraltı suyunu yeniden dolduracak ve çiftliklerden ve karayollarından gelen kirli suyu arıtacak, böylece artan su kıtlığı sorununa yardımcı olacak ve Thames Nehri havzasındaki su kalitesini artıracak.
  • ABD (Kaliforniya): AWS, kâr amacı gütmeyen koruma kuruluşu Freshwater Trust ve Omochumne-Hartnell Su Bölgesi ile bu kıştan itibaren Cosumnes Nehri'nden gelen kış suyunu kullanarak yılda 189 milyon litre yeraltı suyunu yeniden dolduracak. Bu, suyun yeraltı suyu tablasından kademeli olarak akmasını ve Sacramento ve San Joaquin havzasına geri dönmesini sağlayacak ve daha kuru yaz aylarında su akışlarını artıracak. Bu uygulama nehrin su sıcaklığını düşürecek, somonların doğal yaşam alanını iyileştirecek ve bölgedeki topluluklar için kritik bir su kaynağı olan San Francisco Körfez Deltası’na yazın su akışını artıracak.

 

Bugün yapılan duyuru, Amazon'un Asya, Afrika ve Latin Amerika'daki 100 milyon insana iklime dayanıklı su ve sanitasyon çözümleri sunacak olan Su ve İklim Fonu'nun başlatılmasını desteklemek için Amazon’un Water.org kuruluşuna verdiği 10 milyon dolarlık taahhüdüne katkıda bulunuyor. Bu bağış, 2025 yılına kadar su kıtlığı çeken bölgelerdeki insanlara her yıl 3 milyar litre su sağlayarak 1 milyon insanın doğrudan suya erişebilmesine olanak tanıyacak.  

 

Water.org’un kurucu ortağı Matt Damon, konuyla ilgili olarak "Amazon ile yaptığımız çalışma, iki tarafın da küresel su krizini çözmenin mümkün olduğuna inanmasına dayanıyor. AWS'i, 2030 yılına kadar su pozitif olacaklarını duyurarak kullandıklarından daha fazla suyu geri kazandırmayı taahhüt ettikleri için takdir ediyoruz. Amazon ve AWS ile olan iş birliğimiz halihazırda her yıl dünyanın dört bir yanındaki topluluklara 805 milyon litreden fazla güvenli su sağlıyor. İhtiyacı olan ailelere daha fazla güvenli su sağlamak için Amazon ile çalışmaya devam etmekten heyecan duyuyoruz," dedi.

 

WateReuse Derneği İcra Direktörü Patricia Sinicropi, "WateReuse Derneği olarak AWS'in 2030 yılına kadar su pozitif olma taahhüdünü tebrik ediyor ve su kaynaklarını ve yerel ekosistemleri koruma ve ekonomik kalkınmayı teşvik etme hedefine suyun geri dönüşümünü kilit bir bileşen olarak entegre etmesini alkışlıyoruz," dedi. "AWS'in 20 veri merkezinde soğutma için geri dönüştürülmüş su kullanma konusunda kaydettiği ilerleme, sektöre şimdiden öncülük ediyor. Suyun, operasyonlarında ve faaliyet gösterdikleri topluluklarda fayda sağlayacak şekilde yeniden kullanılmasını sağlamak için Amazon ile iş birliği yapmak için sabırsızlanıyoruz. "

 

The Nature Conservancy Kurumsal Katılım Genel Müdürü Mary Wenzel, "AWS'in 2030 yılına kadar su pozitif olacağını duyurması, su yönetimine ve sürdürülebilirliğine olan bağlılığını açıkça gösteriyor," diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: "AWS'in çalışmalarımıza verdiği destek, Güney Afrika ve Brezilya'daki su sıkıntısı çeken bölgelerde insanlar ve doğa için su güvenliğinin artırılmasına yardımcı oldu. Dünyanın dört bir yanındaki su havzalarını koruyarak ve eski hallerine getirerek su kalitesini ve miktarını iyileştirmek için AWS ile ilişkimizi sürdürmeyi dört gözle bekliyoruz."

 

AWS, su pozitif olma taahhüdünü yerine getirme yolunda su verimliliği, suyun toplumlar için yeniden kullanımı, su ikmali projeleri ve diğer faaliyetleri için yaptığı yeni inovasyonlar hakkında yıllık olarak rapor yayınlayacak. AWS'in 2030 yılına kadar nasıl su pozitif olacağına ilişkin genel bakış ve metodoloji için sustainability.aboutamazon adresini ziyaret edebilirsiniz. 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL