Gündem

Beydağ'dan Yükselen Kestane Unu Çölyak Hastalarina Derman Oluyor 

Beydağ’da Belediyesinin Çomaklar Mahallesi’ndeki Kestane Unu Üretim Tesisi’nde özenle üretilen kestane unu, büyük beğeni topluyor.

Beydağ'dan Yükselen Kestane Unu Çölyak Hastalarina Derman Oluyor 

Beydağ’da Belediyesinin Çomaklar Mahallesi’ndeki Kestane Unu Üretim Tesisi’nde özenle üretilen kestane unu, büyük beğeni topluyor. 

Beydağ Belediyesi, bir yandan üretim ve üreticiyi desteklerken, diğer yandan da kurduğu tesislerle bölgenin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunuyor. Bu çerçevede, Beydağ Belediyesi Kestane Unu Üretim Tesisi, şu sıralarda başlayan kestane sezonu ile çölyak hastalarına derman olmak için doğal olarak glütensiz kestane unu üretiyor. 

 

“ÜRETİM DEVAM EDİYOR” 

Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar, kestaneciliğin Beydağ’ın olmazsa olmazı olduğunu ifade ederek,  Kestane Unu Üretim Tesisi’nde kestane unu ürettiklerini ve katıldıkları tüm fuarlarda paketlenen bu kestane unlarını halkla buluşturduklarını belirtti.  

Başkan Yılmazlar, “Tesis için hala birkaç eksiğimiz var. Onları da tamamladığımızda daha seri üretime başlayıp, üreticimizin ürünü olan kestanenin katma değerini daha da arttıracağız. Kestane unu Çölyak hastaları için büyük önem arz ediyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer de her zaman projelerimizi destekliyor. Bizler de yeni projeler üreterek çalışmalarımıza devam ediyoruz. İlçemizde bulunan ev hanımlarına ve pastacılık ile ilgilenen kadınlara kestane unu ile ürünler yaptırıyor ve denemelerimize devam ediyoruz. Her şey ilçemiz çiftçisinin kalkınmasına yardımcı olmak ve güvenli gıdayı halkla buluşturarak çölyak hastalarına ve glüten duyarlılığı olan vatandaşlara yeni bir ürün kazandırmak.” dedi. 

İstanbul, Ankara ve İzmir gibi önemli fuarlarda da büyük beğeni toplayan kestane unu Beydağ için büyük önem arz ediyor. 

 

“KESTANE UNU ” 

Başkan Yılmazlar, dünyanın en güzel kestanelerinin Türkiye’de yetiştiğini ifade ederek, “İtalya, Almanya, Lübnan ve Katar başta olmak üzere 32 ülkeye ihracat yapan ülkemizin her geçen yıl dünya kestane pazarındaki rolü büyüyor. Ege Bölgesi’nde güzel ilçemiz Beydağ, kestane üretiminde önemli bir paya sahip. Beydağ’da; Ovacık Yaylası’nda ve Çomaklar mahallemizde üretim yapılan kestane miktarı yıllık 5 bin ton civarındadır. Böylesine öneme sahip bu bölgelerde bulunan kestane ağaçları ormanlık alan içerisinde kaldığından maalesef hastalık ile mücadelede bazı sıkıntılar yaşamaktadır. Hastalıktan dolayı rekolte her geçen üretim sezonunda düşmektedir. Şimdi bir de gal arısı adında bir hastalık başladı. Çalışmalarımıza başladık kestane üreticilerimizle, İzmir Büyükşehir Belediyemiz ile çalışmalar yapıp hastalığı yok etmeye çalışıyoruz.  

Kestanelerimiz Kestane Unu Tesisimizde hijyenik olarak işlenerek ardından kapalı sistem fırınlarda kurutulup değirmende hiçbir katkı maddesi eklenmeden un haline getiriliyor. ” diye konuştu. 

 

“DOĞAL OLARAK GLÜTENSİZ” 

Kestane unu; çölyak hastaları, kestane ununu hammadde olarak kullanan pasta, hazır gıda ve bebek maması üreticileri ile kestane unu tercih eden tüketicilerin ilgi odağında olacağı biliniyor. 

 

“İhtiyacı olan herkesin, her kesimin yanında olabilmek çok güzel bir duygu” 

Beydağ kestane unu, gerek lif gerek protein açısından oldukça zengin bir üründür. Bu ürün başta çölyak hastaları olmak üzere sağlık açısından da rağbet görmektedir. Bölgede kestanenin yetişmesi sebebiyle geçmişi de hemen hemen kestane üretimiyle aynıdır. Yani ilçenin kestane unu üretimi yarım asırdır devam etmektedir. İlk zamanlar eski usullerle üretilen kestaneler yerini zamanla makinelere bırakmıştır. Şu an bile bu bölge dışında kestane unu üretimi neredeyse hiç denilecek kadar azdır. Bu yüzden bu ürüne özellikle dikkat çeken Başkan Yılmazlar en yakın zamanda kestane unu için coğrafi işaret alarak ürünün değerini daha da taçlandıracaklarını, ihtiyacı olan herkesin, her kesimin özellikle çölyak hastalarının yanında olabilmek çok güzel bir duygu diye belirtti. 

Çölyak hastalarının ömür boyu gluten içermeyen gıdalarla diyet yapmak zorunda olduğunu da anlatan Başkan Yılmazlar, proje kapsamında bu hastalar için, oldukça pahalı olarak ithal edilen glutensiz un yerine, düşük fiyatta glutensiz kestane unu üretilmiş olunacağına dikkat çekti. Yılmazlar, böylece, hastaların tüketmek zorunda oldukları glutensiz gıda fiyatlarının da aşağı çekilebileceğini bildirdi. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL