Gündem

Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner 6 Şubat Depremleri Konferansına Katıldı

Çok sayıda sivil toplum kuruluşunun işbirliği ile düzenlenen toplantının açılış konuşmacılarından Başkan Güner, ” Bundan sonra böylesi felaketlerin yaşanmaması için yerel ve merkezi yönetimlerin, kamu kurum ve kuruluşlarının, sivil toplum kuruluşlarının, akademisyenlerin, yurttaşların toplumun her kesiminin üzerine düşen sorumlulukları var” dedi.

Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner 6 Şubat Depremleri Konferansına Katıldı

Çok sayıda sivil toplum kuruluşunun işbirliği ile düzenlenen toplantının açılış konuşmacılarından Başkan Güner, ” Bundan sonra böylesi felaketlerin yaşanmaması için yerel ve merkezi yönetimlerin, kamu kurum ve kuruluşlarının, sivil toplum kuruluşlarının, akademisyenlerin, yurttaşların toplumun her kesiminin üzerine düşen sorumlulukları var” dedi.

 

Çankaya Belediyesinin işbirlikçilerinden biri olduğu “İnsan Hakları Perspektifinden 6 Şubat Depremleri Konferansı” Türkiye Barolar Birliği’nin Litai Salonu’nda gerçekleştirildi. Çok sayıda sivil toplum kuruluşunun ortaklığıyla düzenlenen konferansta, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından barınma, eğitim ve sağlık alanlarında yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri alanında uzman isimlerin katkılarıyla masaya yatırıldı.

 

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu, Eğitim-İş, Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, Genel Sağlık-İş, Antakya, Samandağ, İskenderun İlçeleri Kültür, Yardımlaşma, Dayanışma ve Çevre Gönüllüleri Derneği (ASİDER), Sosyal Haklar Derneği, Travma ve Afet Ruh Sağlığı Çalışmaları Derneği (TARDEV), Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türkiye Barolar Birliği, Türk Tabipler Birliği, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ve Mülkiyeliler Birliği’nin düzenleyicileri arasında yer aldığı toplantıda Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner de bir konuşma yaptı.

Konferans, 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden yurttaşların anılması ve saygı duruşuyla başladı. Toplantının açılış konuşmalarını Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner’in yanı sıra Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Başkanı Mehmet Yeşildağ ve Türkiye Barolar Birliği Genel Sekreteri Veli Küçük yaptı.

ÜLKEDE PEK ÇOK ALANDA TIKANMIŞLIĞI YAŞIYORUZ

Başkan Güner, konferansın alt başlığı olan ‘tıkanmışlık’ konusuna vurgu yaparak, “Gerçekten yıllardır ülkede pek çok alanda tıkanmışlığı yaşıyoruz. Bu salonda bulunan pek çok kişi de aslında buna karşı mücadele eden, sahada olan ve kendi kurumlarında ya da kendi alanlarında tıkanıklığı aşma mücadelesi veren kişiler” dedi. Başkan Güner konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

”6 Şubat depremi, bizlere felaketin boyutunun bu kadar büyük olabileceği bir başka tıkanmışlığı da yaşayabileceğimizi öğretti, gösterdi. Ben o gün sabah saatlerinde deprem haberiyle birlikte yola çıkıp bölgeye giden; insanların kuru ekmek ve su için mücadele ettiğini görmüş, yakınlarını enkaz altında elleriyle kazıyarak en azından cenazelerine ulaşmaya çalıştıklarını gözlemlemiş ve bir hafta boyunca bölgede kesintisiz bir şekilde kalmış biri olarak, gerçekten tıkanmışlığın çok ciddi bir boyutta olacağını o günden gözlemlemiştim. Depremin olduğu dönem, bugüne kadar pek çok alanda devlete ihtiyaç duyan yurttaşların, onların hukukunu koruması ve haklarını gözetmesi için devletin var olmasını dilediği bir dönemdi. Ancak felaketin boyutunun bu derece büyük olmasıyla yurttaşların da beklentilerinin arttığı bir süreç oldu. Devlet o gün orada olmayacaktıysa ne zaman olacaktı? Maalesef o gün insanlar, deprem bölgesinde acı ve çaresizliğin bir arada olduğu büyük bir dram yaşadı.

6 ŞUBATTA YURTTAŞLAR EN ÇOK YAŞAM HAKKI ARAYIŞINDAYDI

Bundan sonra böylesi felaketlerin yaşanmamasını bundan sonra yaşanabilecek benzer felaketlerde de kayıpların minimumda kalmasını temenni ediyorum ama bu sadece temenni ile olacak bir şey de değil. Bunun çözümü için yerel ve merkezi yönetimlerin, kamu kurum ve kuruluşlarının, sivil toplum kuruluşlarının, akademisyenlerin, yurttaşların toplumun her kesiminin üzerine düşen sorumlulukları var. Altı mevsim geçti depremin üzerinden o bölgede. Orada hala çadır ortamında yağmurda, çamurda, karda kışta kalmış insanlarımız var. Belki günlük yaşamımız içerisinde en ufak bir acıdan, olumsuzluktan bile şikayet eder durumdayız ama oradaki yurttaşlarımızın yerine kendimizi koyabildiğimizde dayanışmanın önemini anlayabileceğimizi ve onlarla dayanışmanın yollarını arayabileceğimizi düşünüyorum.

ÖNCE YAŞAM HAKKI ARAYIŞI

Depremden sonra kamuoyunda işin mali yönlerinin, binaların fiziksel yıkımlarının ortadan kaldırılması, yeniden inşa sürecinin konuşulduğu bir dönem geçirdik. Ama şunu da unutmamak gerekiyor, ‘İnsan Hakları Perspektifinden’ o gün yurttaşlar, en önce yaşam hakkı arayışındaydı. Zamanla barınma, eğitim, sağlık, çevre hakkı ön plana çıktı. Sularına kanalizasyon karışmış bir yerde susuz kalan insanları düşünün. Sağlık hakkının bu denli önemli olduğunu aslında en çok orada hissediyor yurttaşlarımız. 

İNSAN HAKLARI İÇİN YÜRÜTÜLMESİ GEREKEN BİR MÜCADELE VAR

“İnsan haklarının, temel hak ve hürriyetlerin pek çok alanında bir mağduriyet ve yürütülmesi gereken bir mücadele var. TBB, benim de mensubu olmaktan gurur duyduğum meslek örgütümüz, diğer demokratik kitle örgütleriyle birlikte yıllardır insan hakları mücadelesinde, temel hak ve hürriyet arayışında, hakların korunması ve geliştirilmesinde öncülük ediyor. Bugün özellikle bu konferansın düzenlenmesi de tarihi bir adım olmuştur. Bu nedenle TBB yönetimimize ve ayrıca düzenleyici, destekleyici ve katılımcı tüm kurum ve kuruluşlarımıza, bugün katkı sunmak üzere bizlerle birlikte olan saygıdeğer hocalarımıza, dinlemek üzere gelen kıymetli konuklara teşekkür ediyorum. Bir daha böyle acılar yaşamayacağımız günlerde buluşmak dileğiyle, saygılar sunuyorum.”

PROF. DR. RUŞEN KELEŞ ONUR KONUĞUYDU

Konferansın onur konuğu Prof. Dr. Ruşen Keleş konuşmasında, ”Afetlerden sonra alınması gereken birtakım adımlar oldu. Ama afetlerden önce atılması gereken birtakım adımlar da elbette var” dedi. Keleş, 6 Şubat depremlerinde yıkıma uğrayan illere, Almanya’dan gönderilen yardımın asker ve jandarmadan daha erken ulaştığına dikkat çekti. Kentleşmenin niteliği, biçimi, özellikleri, yapı, nüfus yoğunluğuna göre olması gerektiğini belirten Keleş, İstanbul ve çevresindeki nüfus yoğunluğu, imar affı, dere yataklarındaki yapılara izin verilmesi gibi yanlışların depremde felaketlere yol açacağını hatırlattı.

Konferansın oturum başlıkları arasında “Depremin ilk günlerinden bu yana bitmeyen şeffaflık ve polemik sorunu”, “Eğitim hakkı ve ruhsal sağlık üzerine”, “Deprem alan araştırması bulguları”, ”Hatay’ın yeniden inşası süreci”, “Ücretsiz konut hakkı, mülksüzleştirme tartışmaları” yer aldı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL