Gündem

Çevre Felaketlerinden Ders Almıyoruz “Ergene Havzasına Asfalt Şantiyesi"

Kolin İnşaat’ın Lüleburgaz’ın yanı başında 1/100.

Çevre Felaketlerinden Ders Almıyoruz “Ergene Havzasına Asfalt Şantiyesi"

Kolin İnşaat’ın Lüleburgaz’ın yanı başında 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı kapsamında “Tarımsal Niteliği Birinci Öncelikli Korunacak Alan” olarak belirtilen ve Ergene havzasında yer alan tarım arazisine “asfalt plent tesisi” yapmak için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuru yaptığı ortaya çıktı. Yapılan başvuru, geçen yıl Edirne’de bir asfalt şantiyesinden sızan bin 500 ton ziftin tarım arazilerini kirletmesinden ders çıkarılmadığını bir kez daha gözler önüne serdi. Öte yandan Lüleburgaz Belediyesi Kırklareli Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne durdurma talebinde bulundu.

Türkiye’nin verimli tarım arazileri arasında yer alan ancak son 50 yıldır Ergene Havzası’nın kirletilmesiyle can çekişen Trakya’da bereketli tarım arazilerine bir darbe daha vuracak şok eden bir gelişme yaşandı. Kolin İnşaat şirketinin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na akıllara durgunluk veren bir başvuru yaptığı ortaya çıktı. Şirketin, 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı çerçevesinde afet iskan sahası yakınında bulunan ve Tarımsal Niteliği Birinci Öncelikli Korunacak Alan olarak belirlenen tarla vasıflı araziye asfalt şantiyesi kurmayı planladığı öğrenildi. Yaşanan bu skandal başvuruyla ilgili olarak Kırklareli İl Genel Meclis Üyeleri, muhtarlar ve STK’lar Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına her geçen gün kirleticiler tarafından yok edilen Trakya’nın tarım arazilerinin daha fazla kirletilmemesi itiraz etmeye hazırlanıyor.

Belediye durdurma talebinde bulundu

Yaşanan tüm bu gelişmeler doğrultusunda ise Lüleburgaz Belediyesi hızlı bir şekilde harekete geçerek Kırklareli Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne durdurma talebinde bulundu. Müdürlüğe gönderilen dilekçede asfalt tesisinin yapılması istenen ve inşaatına başlanan alanın Mahalli Çevre Kurulu kararı alınıp alınmadığı, özellikle Kırklareli Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün görüşünün olup olmadığı, ÇED raporunun olup olmadığı ve Kırklareli İl Özel İdaresi’nden alınan inşaat ruhsatının olup olmadığı soruldu. Bu sorular ışığında söz konusu çalışmanın telafisi imkansız sonuçlar doğurmaması için durdurulması talebinde bulunuldu.

Ergene’nin kalbine hançer!

Söz konusu başvurunun yapıldığı alanın 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı kapsamında “Tarımsal Niteliği Birinci Öncelikli Korunacak Alan” olarak belirtildiği görüldü. Bununla birlikte planlanan proje sahası için Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü parsel sorgu sistemi üzerinden yapılan sorgulamada ise alan “Tarla” vasıflı tarım arazisi olarak görülüyor. Söz konusu projenin onaylanması durumunda hemen yakınında Kaynarca Deresi bulunan ve yeraltı suyunun aşırı tüketildiği alan olarak belirlenen bölgede kirlilik nedeniyle halihazırda can çekişen Ergene’nin kalbine hançer saplanacak.

“Alanda göl, akarsu ve yeraltı suyu yok” demişler

Tüm bunlarla birlikte Kolin İnşaat’ın asfalt plent tesisisi kurmak istediği alanın 5 Kasım 2009 Perşembe günü yayınlanan Resmi Gazete’de; Ekli haritada sınırları yer alan Ergene ve Meriç Havzaları 167 sayılı Yeraltı Suları Hakkında Kanunun 3. maddesine göre Yeraltı Suyu İşletme sahası olarak tesit edildiği görüldü. Bu nedenle ilgili firmanın 1/25000 Çevre Düzeni Planı hükümlerine göre DSİ görüşü alması gerekiyor. Ancak Kolin İnşaatın sunduğu Proje Tanıdım Dosyası’nda “Göller, akarsular, yeraltı suyu işletme sahaları bulunmamaktadır” ifadelerini kullandığı gözden kaçmadı.

Edirne’den ders çıkarılmamış

Öte yandan geçtiğimiz yıl Nisan ayında Edirne’de Hasanağa köyü yakınlarında fuel oil kazanı patlayan asfalt şantiyesinden sızan bin 500 ton zift dere yataklarını ve tarım arazilerini kullanılamaz hale getirmişti. Halihazırda böyle kötü bir çevre felaketi hafızalarda tazeliğini korurken Kaynarca Deresi yakınından geçen, yeraltı suyunun bulunduğu ve geniş bir tarımsal alanla kaplı tarım arazisine yapılmak istenen asfalt şantiyesi tepki çekti.  

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL