Okyanusların doğal mucizesi ton balığı, selenyum ve antioksidan içeriğiyle hastalıklardan korunmayı destekliyor Türkiye’yi ton balığı ile tanıştıran ilk marka olan Dardanel, 2 Mayıs Dünya Ton Balığı Günü’nde ton balığının sağlıklı beslenmedeki yeri ve önemine dikkat çekiyor.
Okyanusların doğal mucizesi ton balığı, selenyum ve antioksidan içeriğiyle hastalıklardan korunmayı destekliyor
Türkiye’yi ton balığı ile tanıştıran ilk marka olan Dardanel, 2 Mayıs Dünya Ton Balığı Günü’nde ton balığının sağlıklı beslenmedeki yeri ve önemine dikkat çekiyor. Kalorisi düşük, besin değeri yüksek bir gıda olan ton balığı, sadece okyanusların tertemiz sularında yetişen ve doğal avcılık ile yakalanan balıklarda bulunan selenyum minerali ile kompleks yağ asitleri içeriyor. Düzenli ton balığı tüketmek kalp ve beyin sağlığını destekliyor, hastalıklardan korunmaya yardımcı oluyor.
Dünyanın en çok sevilen ve tüketilen balığı olan ton balığının biyolojik ve ekonomik önemi ile sürdürülebilir denizciliğe dikkat çekmek amacıyla her yıl 2 Mayıs, Dünya Ton Balığı Günü olarak kutlanıyor. Ülkemizde 38 yıldır Dardanel kalitesi ve güvencesiyle sofralara ulaşan ton balığı; sadece lezzetiyle değil, yüksek besin değeri ve sağlığa sunduğu faydalar sebebiyle de tercih ediliyor. Türkiye’nin 1 numaralı tercihi Dardanel, sağlıklı beslenmeye özen gösterenleri Atlantik ve Hint okyanuslarının tertemiz sularında yetişen balıklardan seçtiği, kolay açılabilir kutudaki ürünleriyle buluşturuyor.
Günlük protein ihtiyacının 54’ünü karşılıyor
Saf bir protein ve Omega 3 kaynağı olan ton balığı, 100 gramlık bir kutuda tüketildiğinde günlük protein ihtiyacının 54’ünü karşılıyor. Hint ve Atlantik okyanuslarında büyüyen Skipjack ve Yellowfin türleri, Omega 3’ün yanı sıra sadece doğal avcılık ile yakalanan balıklarda bulunan ve çok güçlü bir antioksidan olan selenyum minerali ile kompleks yağ asitleri içeriyor.
En faydalısı doğal balık tüketmek
Beslenme Uzmanı Berrin Yiğit, bu özellikleri sebebiyle ton balığının sağlıklı beslenmenin vazgeçilmezi olduğunu söylüyor: “Doğal balık tüketmek, insan sağlığı açısından çok önemli. Açık denizlerde yetişen en doğal balıklardan biri olan ton balığında yüksek miktarda Omega 3, amino asitler ve kompleks mineraller bulunuyor. Haftada en az iki kez ton balığı tüketmek, bağışıklık sisteminin desteklenmesine ve birçok hastalıktan korunmaya yardımcı oluyor. Son araştırmalara göre ton balığı, içerdiği selenyum mineralinin ‘selenoneine’ isimli formuyla serbest radikallerle savaşıyor. Güçlü antioksidan etkisi sayesinde kanserden korunmaya katkı sağlıyor. Vücudumuzun yeni kırmızı kan hücreleri yapımı için ihtiyaç duyduğu B12 vitaminini içeren ton balığı, aneminin önlenmesine de destek oluyor. Kalorisi düşük, besin değeri yüksek bir gıda olan ton balığı, yaz ayları yaklaşırken kilosunu kontrol altında tutmak isteyenler için de ideal bir seçenek.”
Protein, Omega 3 ve D vitamini içeriği sayesinde, ton balığının beyin ve kas gelişimi için de çok önemli olduğunu belirten Berrin Yiğit, göz sağlığına faydasını ise şöyle anlatıyor: “Araştırmalar, düzenli ton balığı tüketen kişilerde göz kuruluğuna daha az rastlandığını ve ton balığının retinanın korunmasına destek olduğunu gösteriyor.”
Kaynağını bilmek önemli
Ton balığını güvenle sofralara taşımak ve ailece tüketebilmek için kaliteli ve güvenilir markaların doğal, katkısız ve koruyucusuz ürünlerini tercih etmek gerekiyor. Friend of the Sea ve Dolphin Safe gibi çevre dostu belgelere sahip markaların kaynağı belli ürünlerini seçerek, okyanuslarda doğal avcılık ile yakalanan ve gemilerde dondurularak ülkemize getirilen bu balıkların doğal yaşam alanlarının korunmasını desteklemek mümkün. Balığını Sorgula uygulaması sayesinde, avlanma aşamasından sofraya gelene kadar ton balığının geçtiği tüm süreçleri de izleyebilirsiniz.
Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı