Atasoy Bilgin
Gündem

Dünya Balıkçılık Günü Çeşme’de kutlandı

Çeşme Belediyesi, Dokuz Eylül Rotary Kulübü işbirliğinde, Çeşme Rotary Kulübü’nün de katılımı ile 14-21 Kasım Dünya Balıkçılık Haftasını denizler için farkındalık yaratmak amacıyla bir dizi etkinlikle kutladı.

Dünya Balıkçılık Günü Çeşme’de kutlandı

Çeşme Belediyesi, Dokuz Eylül Rotary Kulübü işbirliğinde, Çeşme Rotary Kulübü’nün de katılımı ile 14-21 Kasım Dünya Balıkçılık Haftasını denizler için farkındalık yaratmak amacıyla bir dizi etkinlikle kutladı. 

 

Çeşme Belediyesi ev sahipliğinde Dokuz Eylül Rotary Kulübü, bu yıl Dünya Su Ürünleri Yetiştiricileri ve Balıkçılar Forumu’nun 1997’de Yeni Delhi’de aldığı bir kararla her yıl 21 Kasım’da kutlanan Dünya Balıkçılık Günü’nü, Çeşme’de düzenlenen bir dizi etkinlik ile kutlandı. “Temiz Su ve Sürdürülebilir Dünya” odak noktası çerçevesinde gerçekleştirilen  etkinliklerde denizleri koruma, bilinçli avlanma ve su ürünlerinin işlenmesi konularına dikkat çekildi.

 

Aya Haralambos Kilisesi’nde Akdeniz Koruma Derneği ve WWF’in “Akdeniz'in Karşı Karşıya Olduğu Tehditler” ve «Kadın Balıkçılar» – Fotoğraf Sergisinin yanı sıra derneklerin kısa film gösterimleri yapıldı. Ünlü şef ve araştırmacı yemek yazarı Yunus Emre Akkor Slow Food İzmir kurucusu A. Nedim Atilla moderatörlüğünde “Osmanlı’dan günümüze su ürünlerinin işlenmesi» konulu sohbet toplantısını gerçekleştirildi.

 

Akdeniz Koruma Derneği önderliğinde Akdeniz Koruma Derneği İletişim Sorumlusu İlkay Kavak “Akdeniz Koruma Derneği Neler Yapıyor?, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi ve Akdeniz Koruma Derneği kurucu başkanı Prof. Dr. Zafer Tosunoğlu “Sürdürülebilir Balıkçılık ve Yeni Balık Türleri”, Akdeniz Koruma Derneği Yönetim Asistanı Gizem Akdoğan  “Ekosistem Restorasyonu Programı Kapsamında İstilacı Denizel Türlerin Yönetimi” ve Amerikan Hastanesi Acil Tıp Servisi, SUFOD Uzm. Dr. Tolga Taymaz “İstilacı ve Zararlı Deniz Canlılarının Oluşturduğu Sağlık Sorunları ve Müdahale Yöntemleri” üzerine sunumlarını gerçekleştirildi. 20 Kasım Pazar günü S.S. Ildırı Deniz Yolu Taşıma Kooperatifi teknelerinin ev sahipliğinde Dünya Balıkçılık Günü Ödüllü Balık Avı Yarışması yapıldı. Shimano ve Çağlarav sponsorluğunda gerçekleşen balık avı turunda, ekiplerin avladıkları balıklar jüri tarafından değerlendirildi, en çok, en çeşitli ve en büyük balığı tutan takımlara ödül verildi.

 

“Üreterek zenginleşeceğiz, paylaşarak büyüyeceğiz”

Böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduğunu belirten Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran, “İklim krizinin etkileri, deniz kirliliği, bilinçsiz avlanmanın deniz ekosisteminde yarattığı hasarlar sonucunda denizlerimiz alarm veriyor. Balıkçılarımızın, tüketicilerimizin bu konuya çok hassas yaklaşmaları gerekiyor. Mevsiminde avlanmak, doğru derinlikte avlanmak, balıkların üreme süreçlerine saygı ile yaklaşmak çok önemli. Binlerce yıldır bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış, büyük oranda geçimini denizlerden sağlayan Ildırımızda gerçekleştirdiğimiz ‘Balığa Gel’ etkinliğimizi bu konuda toplumsal duyarlılığı artırmak üzerine kuruyoruz. Ildır’da, Şifne’de, Dalyan’da, Çiftlik’te, Çeşmemizin dört bir köşesinde balıkçılarımıza destek olacak, denizle kucaklaşacağız. Üreterek zenginleşeceğiz, paylaşarak büyüyeceğiz” dedi.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL