Gündem

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği üretenin ve üreticinin yanında 

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği üretenin ve üreticinin yanında      Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğimizin İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliği ile Menderes, Seferihisar ve Selçuk’ta gerçekleştirdiği “Üretimden İhracata İyi Tarım Uygulamaları” projesi ikinci yılını da başarılı ve etkin bir şekilde tamamlandı.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği üretenin ve üreticinin yanında 

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği üretenin ve üreticinin yanında 

 

 

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğimizin İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliği ile Menderes, Seferihisar ve Selçuk’ta gerçekleştirdiği “Üretimden İhracata İyi Tarım Uygulamaları” projesi ikinci yılını da başarılı ve etkin bir şekilde tamamlandı. Projenin kapanış töreni Seferihisar’da gerçekleştirildi.

 

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak’ın katılımıyla gerçekleşen proje kapanış törenine, İzmir İl Tarım Müdürü Mustafa Şahin, Seferihisar İlçe Tarım Müdürü Hasan Basri Gürel katıldı. Törende üreticilere İyi Tarım Uygulamaları sertifikaları verildi.

 

Bereketli topraklara sahip ülkemizde 55 milyon ton sebze ve meyve üretimi yapılıyor

 

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, “Bereketli topraklara sahip ülkemizde 55 milyon ton sebze ve meyve üretimi yapılıyor. Meyve sebze üretiminde kendimize yeten bir ülkeyiz. Yüzlerce çeşit meyve sebzeyi yurtiçinde tüketiyoruz, fazlasını da ihraç ediyoruz ve ülkemize önemli miktarda döviz kazandırıyoruz. Bu üretimi de bilinçli bir şekilde meyve sebzeyi üreten değerli çiftçilerimize borçluyuz. Değerli üreticilerimiz sayesinde dünyanın birçok noktasına ürünlerimizi güvenle gönderiyoruz. İzmir İl Tarım Müdürlüğü ile ikinci yılını tamamladığımız “Üretimden İhracata İyi Tarım Uygulamaları” projemiz de narenciye ürünlerimize ekstra katma değer sağlamakta, bu projeye dahil olan üreticilerimizin ürünleri değerine değer katarak piyasaya sunulmaktadır. Son yıllarda mücadelemizi artırdığımız kalıntı probleminin kökten çözümünde de bu projemiz çok önemli bir dayanak oluşturmaktadır.” dedi.

 

Narenciyede rekor sezonu

 

Başkan Uçak, “Bu sezon narenciyede verimli bir sezon yaşıyoruz. Bu yıl ağustos ayında yaptığımız rekolte çalışmasına göre, Ege Bölgesi toplam turunçgil rekoltesini 769 bin ton olarak tahmin ettik. İzmir’deki rekolte beklentimiz ise 185 bin ton. Bu rekoltenin neredeyse tamamını aroması ile dünyaya nam salmış mandalinamız oluşturuyor. Bu sezon Seferihisar ilçemizde 66 bin ton, Menderes ilçemizde 75 bin ton, Selçuk ilçemizde de 32 bin ton rekolte bekliyoruz. Avrupa ülkelerindeki mandalina rekoltesinin bu sezon düşük olması bizim için önemli bir fırsat durumunda. Üreticilerimizin üstün gayretleri ile bu sezon başarılı ve bereketli bir mandalina sezonunun geçmesini umut ediyorum. İyi Tarım Uygulamaları Projesi yanında mandalina üretim bölgelerimizde Ege Üniversitesi ile birlikte gıda kayıplarını azaltmaya yönelik projemize de devam ediyoruz. Bu yıl projemiz tamamlanacak ve proje çıktılarını da Tarım ve Orman İl Müdürlüklerimizle, üretici ve işletmelerimizle paylaşarak üretim kaybımızı önlemek için de önemli adımlar atmak istiyoruz.” diye konuştu.

 

Mandalina ihracatımız da rekolte sonuçları gibi verimli

 

Hayrettin Uçak, “Bu sezon mandalina ihracatımızın da rekolte sonuçları gibi verimli olduğunu söyleyebilirim. Bu sezon şu ana kadar Türkiye genelinde 250 bin tonluk mandalina ihracatımız gerçekleşti.   Satsuma mandalinamız yanında Okitsu, W. Murcott gibi erkenci ve geççi çeşitlerin de hasadını yaparak mandalina sezonumuzu da genişletmeye devam ediyoruz. İyi Tarım Uygulamaları Projemize bu sezon da devam ediyoruz ve önümüzdeki sezonlar da devam etme niyetindeyiz.” dedi.

 

Türkiye Yüzyılı vizyonuna çok yakışan bir proje

 

İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, “İzmir mandalina üretiminde üçüncü sırada. İlimiz ülke üretiminin yüzde 19’unu gerçekleştiriyor. Bu sezon 180 bin tonun üzerinde yüzde 13 artış sağladık. Üretenin ve üreticinin yanında olan Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğimize ‘Akdeniz Meyve Sineğine Karşı Biyoteknik Mücadelenin Yaygınlaştırılması Projesi’ ve ‘İyi Tarım Uygulamaları Projesi’ için Akdeniz Meyve Sineği tuzağı üreticilere dağıtılmasını destekledikleri için minnettarız. Bu tuzaklarla pestisit ve kalıntı sorununun önüne geçeceğiz. Satsuma Türkiye’deki en önemli turunçgillerden biri. Dolayısıyla biyoteknik mücadele de çok önemli. 20 Ekim’den itibaren ihracatına başladık. Türkiye yüzyılında üreticimizin yüzyılında “Üretimden İhracata İyi Tarım Uygulamaları” Projesi ülkenin vizyonuna çok yakışan projedir. İyi Tarım Uygulamaları Projesi kapsamında 4 bin 500 dekarlık alanda yaklaşık 30 bin ton mandalina üretimi gerçekleşiyor. İzmir’de yaklaşık 207 mandalina üreticisi var. 10 bin dekar alanda iyi tarım uygulamaları yapılıyor. Üreticilere verilen desteklemelerle ve İyi Tarım Uygulamalarıyla üretimin artıyor. 2023-2024 sezonunda da desteklemeler devam edecek. Kimyasaldan ve pestisitten uzaklaşmak ve daha sağlıklı ürünlerle insanımızı buluşturmak için tüm STK’ların bir olması lazım.” dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL