Eğitim

Egeli akademisyenden Prof. Dr. Şule Erten Ela İtalya iş birliğinde uluslararası “Yenilenebilir Enerji" projesi

Ege Üniversitesi akademisyenleri tarafından hayata geçirilen uluslararası ortaklı projeler TÜBİTAK nezdinde kabul görmeye devam ediyor.

Egeli akademisyenden Prof. Dr. Şule Erten Ela İtalya iş birliğinde uluslararası “Yenilenebilir Enerji" projesi

Ege Üniversitesi akademisyenleri tarafından hayata geçirilen uluslararası ortaklı projeler TÜBİTAK nezdinde kabul görmeye devam ediyor. Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Şule Erten Ela’nın yürütücülüğünü yaptığı “Elektrokimyasal Yeşil Hidrojen ve Oksijen Üretimi” başlıklı proje, TÜBİTAK ile İtalya Ulusal Araştırma Kurumu (CNR) arasındaki işbirliği çerçevesinde açılan çağrı kapsamında desteklenen üç projeden biri oldu.

Proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Şule Erten Ela, “Güneş enerjisi üzerine yapılan araştırmaların artması, fosil kaynaklara olan bağımlılığı azaltmak, düşük karbon emisyonu ya da net sıfır emisyon gibi pek çok soruna çözüm olacaktır. Yenilenebilir enerji kaynağı ile elde edilen hidrojen ‘Yeşil Hidrojen’ olarak adlandırılmaktadır. Yeni nesil güneş hücreleri arasında yer alan ve son zamanlarda yıldızı en çok parlayan araştırmalar, artan verimlilikleri ile Perovskit Güneş Hücreleri üzerine yapılan çalışmalardır. Enstitümüzde bulunan Temiz Oda Laboratuvarında çalışmalarını gerçekleştireceğimiz projeyi, Ege Üniversitesine kazandırmaktan dolayı memnuniyet duyuyoruz. Yenilenebilir enerji, güneş enerjisini kullanan perovskit güneş hücresinden su ayrışma mekanizması ile yeşil hidrojen ve oksijenin üretildiği bu teknolojinin üretilmesi, ülkemiz adına da önemli bir gelişme. Özgün projemiz kapsamında yeşil hidrojen üretim süreçlerinin yanı sıra düşük maliyetli ve verimli Perovskit Güneş Pillerinin üretimlerine yeni yaklaşımlar sunacağız. Mevcut işbirliğimiz, yeni nanomalzemelerin geliştirilmesi, elektroliz yöntemi ile Yeşil Hidrojen ve Oksijenin üretilmesi adımlarını içeriyor” diye konuştu.

“Dünyada pek çok sektör bu alana yönelik çalışmalar yapıyor”

Prof. Dr. Erten Ela, “Yeşil Hidrojen terimi, aynı zamanda temiz hidrojen anlamı içeriyor. Temiz proses ve yöntemlerle üretilen temiz hidrojen, suyu oksijen ve hidrojene ayırmak için kullanılan yöntemlerden biri olan elektroliz yöntemi ile elde edilebilmektedir. Bugün, özellikle ülkemizde ve dünyada pek çok sektör yeşil hidrojen elde etmek üzere yenilenebilir enerji alanında çalışmak istiyor. Projede İtalyan ekibi, HER ve OER reaksiyonları için aktif ve seçici yüksek entropili metal fosfit yeni sınıf nanomalzemelerin üretimi ve karakterizayonlarını gerçekleştirecek. Türkiye tarafının geliştireceği Perovskit güneş hücreleri ile desteklenen elektroliz sistemi ile yenilenebilir enerjiden Yeşil Hidrojen ve Oksijen üretimleri proje kapsamında gerçekleştirilmiş olacak. İtalya ile ikili işbirliği kapsamında alınan bu proje ile yeni teknoloji ve bilgilerin karşılıklı transfer edilerek alanda daha da güçlenilmesi önemli hedefler arasında yer alıyor” dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL