Gündem

EÜ “2. Uluslararası Ağız Kanserleri Kongresi"ne Ev Sahipliği Yapacak

Ege Üniversitesi (EÜ) ev sahipliğinde, EÜ Diş Hekimliği Fakültesi ile Oral Diagnoz ve Maksillofasiyal Radyoloji Derneği iş birliğinde “2.

EÜ “2. Uluslararası Ağız Kanserleri Kongresi"ne Ev Sahipliği Yapacak

Ege Üniversitesi (EÜ) ev sahipliğinde, EÜ Diş Hekimliği Fakültesi ile Oral Diagnoz ve Maksillofasiyal Radyoloji Derneği iş birliğinde “2. Uluslararası Ağız Kanserleri Kongresi” düzenlenecek. Kongre,  Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezinde 5-8 Ekim 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Onursal Başkanlığını Prof. Dr. Ömer Günhan’ın yapacağı kongrenin, eş başkanlığı ise Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazan Ersin ve  Oral Diagnoz ve Maksillofasiyal Radyoloji Derneği Başkanı ve  Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı  Prof. Dr. Kaan Orhan  üstleniyor.

Uluslararası diş hekimlerini bir araya getirecek olan kongre kapsamında; Patoloji, KBB, Maksillofasiyal Cerrahi, Onkoloji gibi disiplinlerin oral kanserlere yaklaşımları ve kanserlerin Türkiye’deki etiyolojisi, tanı, tedavisi üstüne bilimsel oturumlar düzenlenecek.

Kongre ile ilgili bilgi veren Bilimsel Komite Başkanı, Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hülya Çankaya, “Ağız kanserleri en sık görülen kanser türleri arasında altıncı sırada yer almaktadır ve farklı nedenlere bağlı olarak ağız içinde değişik bölgelerde veya dudaklarda gelişebilmektedir. Yıllık görülen yeni olgu sayısı yaklaşık 400 bin  civarında olan ağız kanserinin diğer kanser türlerinin aksine dünyada giderek daha fazla kişide saptandığı bildirilmektedir. Coğrafi olarak çok belirgin farklıklar gözlenmekle birlikte, Güney ve Güney Doğu Asya, Latin Amerika ve Doğu Avrupa gibi gelişmekte olan ülkeler ağız kanseri olgularının üçte ikisinin görüldüğü bölgelerdir. Avrupa Birliği’nin 2012 yılı sağlık verileri ağız boşluğu, dudak ve larinks kanserlerinin görülme oranlarının yüzde 11,6 ölüm oranlarının ise yüzde 4,3 olduğunu bildirmektedir; bu ölüm oranları tiroid, özofagus kanserlerinden ve multipl myelomadan kaynaklı ölüm oranlarından daha yüksektir” dedi.

      Türkiye’de oral kanserler, erkeklerde, kadınlardan  üç kat fazla görülüyor”

Türkiye’deki ağız boşluğu ve farinks kanseri olgu sayılarını paylaşan Prof. Dr. Hülya Çankaya, “Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı 2009 yılı verilerine göre ağız boşluğu ve farinks kanseri olgu sayısı 2004 – 2009 yılları arasında iki katına yakın artmıştır. Son veriler, erkeklerde bu bölgedeki kanser olgularının kadınlardakinin üç katına yakın olduğunu göstermektedir. Türkiye’de dudak, dil ve ağız kanserleri erkeklerde 75 yaşın üzerinde, kadınlarda ise 80 yaşından sonra daha sık olarak saptanmaktadır; ancak olgu sayısındaki artışın yüksek olduğu ülkelerde 40 yaşından genç bireylerde ve kadınlarda da ağız kanserlerinin hızla arttığı bildirilmektedir.  Ağız kanserleri en sık dilin yan kenarları ve ağız tabanı olmak üzere, yanakta, dilin ön üçte ikilik bölümünde, diş etlerinde ve yumuşak damakta görülebilmektedir. Ağız içinde kırmızı, beyaz veya hem kırmızı hem beyaz renkli yamaların, kabartıların, kenarları yüksek, sert olan geçmeyen yaraların, diş çekiminden sonra iyileşmeyen alanların veya yüzeyden kabarık, karnabahar benzeri oluşumların ağız kanserine dönüşme riski taşıdığı belirlenmiştir” diye konuştu.  

    “Konak Meydanında, 5-6-7 Ekim tarihlerinde ağız taraması yapılacak”

Prof. Dr. Hülya Çankaya, “Tedavi öncesi ve sonrasında ağız ve yüz bölgesinde ağır hasarlar oluşturan bir durum olan ağız kanserleri, çoğunlukla geç evrede tanılanmaktadır. Hastalığın geç fark edilmesi, tedaviden sonraki 5 yıllık sürede hastaların yaklaşık yüzde 50’sinin kaybedilmesinin başlıca nedenlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle hastalığın erken evrede saptanması hem hastanın sağ kalım süresinin uzatılması, hem tedaviden kaynaklı komplikasyonların azaltılması, hem de tedavi maliyetinin düşürülmesi açısından çok önemlidir. Bu bağlamda, 5-8 Ekim 2023 tarihleri arasında İzmir’de gerçekleştirilecek olan 2. Uluslararası Ağız Kanserleri Kongresi kapsamında, İzmir Konak Meydanında, 5-6-7 Ekim 2023 tarihlerinde 3 gün boyunca ücretsiz ağız taraması yapılması planlanmaktadır. Dileyen tüm vatandaşların ağız kanseri riski yönünden değerlendirilecekleri bu etkinlikte, ayrıca ağız kanseri hakkında bilgi verilecek ve ileri tetkik gereken hastaların ilgili merkezlere yönlendirilmesi de sağlanacaktır” dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL