Atasoy Bilgin
Eğitim

EÜ bilgi birikimini Kosova’yla paylaşacak

Rektör Budak, Kosova Başbakan Yardımcısı Redžepi’yi ağırladı   Kosova Başbakan Yardımcısı Emilija Redžepi, Ege Üniversitesini ziyaret ederek Rektör Prof.

EÜ bilgi birikimini Kosova’yla paylaşacak

Rektör Budak, Kosova Başbakan Yardımcısı Redžepi’yi ağırladı

 

Kosova Başbakan Yardımcısı Emilija Redžepi, Ege Üniversitesini ziyaret ederek Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’la makamında bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, EÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hakan Atılgan ve Prof. Dr. Cemil Gürgün’ün yanı sıra EÜ Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Doç. Dr. Altuğ Günal da yer aldı. Rektör Budak, “Kosova Başbakan Yardımcısı Emilija Redžepi’nin ziyaretinden büyük memnuniyet duyduk. Uluslararasılaşma stratejimiz doğrultusunda gönül coğrafyamızda yer alan Kosova ile akademik iş birliklerini hayata geçirmek için yeni adımlar atacağız” dedi.

 

Redžepi’ye Ege Üniversitesi ile ilgili bilgiler aktaran Rektör Budak, “ Ege Üniversitesi 1955 yılında kurulan Türkiye’nin en köklü eğitim kurumlarından birisi. Üniversitemiz, Türkiye’de 207 üniversite arasında kurumsal tam akreditasyon alan ilk devlet üniversitesi olma özelliğinin yanında bir araştırma üniversitesi. Bünyemizde 5 bin akademik kadromuz ile 11 bin idari çalışanımız mevcut.  Özellikle proje bazlı olarak en çok proje yapan üniversite olmamızla birlikte TÜBİTAK nezdinde birinci sıradayız” dedi.

 

“Uluslararası alanda tecrübeli bir üniversiteyiz”

Kosova ile bilimsel iş birliği köprüleri kurmak istediklerini belirten Rektör Budak, “Bilim çağında iki ülkenin kardeşliklerini pekiştirmek adına eğitim-öğretim araştırma ve geliştirme alanında iş birliklerini hayata geçirmek çok önemli. Biz, Azerbaycan ve Özbekistan ile yürüttüğümüz iş birlikleri ve bunun gibi pek çok ortaklık ile bu konuda en tecrübeli üniversitelerden biriyiz. Ege Üniversitesi olarak yükseköğretim alanında bir ile imza atarak Azerbaycan Devlet Tarım Üniversitesi ile Çift Diploma Programını hayata geçirdik. Bu uygulamamız ile Türkiye’ye model olduk. Program kapsamında üniversitemizin hocaları Azerbaycan’a giderek Azerbaycan’daki gençlerimizin en iyi şekilde yetişmesi için eğitim veriyor. Ayrıca hem Türkiye’den hem de Özbekistan’dan rektörlerin katılımıyla Türk-Özbek Teknik Yükseköğretim Kurumları Forumu’na ev sahipliği yaptık. Dost ve kardeş ülke Kosova ile de buna benzer iş birliklerini hızlı bir şekilde hayata geçirmek istiyoruz. Tüm bu birikimlerimiz neticesinde Kosova’daki üniversitelerle iş birliği protokolleri kapsamında eğitim, öğretim, Ar-Ge konularında çalışmalar yürütebiliriz” diye konuştu.

 

“Pek çok alanda iş birliği yapacağız”

Kosova Başbakan Yardımcısı Emilija Redžepi ise, “Türkiye Cumhuriyetine kendi hükümetim adına teşekkür etmek istiyorum. Biz, Türkiye ile çok iyi kardeşlik bağları olan iki ülkeyiz.  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünyada Kosova’yı tanıyan ilk liderlerden birisi. Ülkemizin zor zamanlarında her zaman yanımızda oldu. Ayrıca Kosova’da yer alan ve bizlerin güvenliğini sağlayan Türk kuvvetlerine de teşekkürlerimi sunuyorum. Bugün buradaki ziyaretimizin amacı Türkiye’de okuyan veya okumak isteyen öğrencilerimiz için kolaylık sağlamak. Öğrencilerimizin yeteneklerine yatkın alanlarda başarılı olacağına inanıyorum. Tıp ve Tarım alanında eğitim desteğine ihtiyacımız var. Pek çok alanda güzel iş birlikleri yapacağımıza inanıyorum” dedi.

 

Konuşmaların ardından Rektör Budak, Başbakan Yardımcısı Redžepi’ye “Ege’de Değişimin 4 Yılı” adlı kitabı hediye etti. Makam ziyaretinin ardından Redžepi, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine ziyarette bulunarak hastane başhekimliğinden yürütülen çalışmalar ve işleyiş hakkında bilgiler aldı. Ayrıca Yeni Senato Salonunda Çeşme Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilgehan Gültekin, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Banu Yücel ve Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Timuçin Gencer; gerçekleştirdikleri sunumlarda fakülteleri hakkında bilgiler vererek yapılacak akademik iş birlikleri ile ilgili Redžepi ile fikir alış verişinde bulundular.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL