Kültür Sanat

EÜ Etnografya Müzesinde “Osmanlı Dönemi Duvar ve Tavan Resimleri" Söyleşisi

Ege Üniversitesi (EÜ) Etnografya Müzesi tarafından gelenekselleşen “Müze Söyleşileri” kapsamında “Osmanlı Dönemi Duvar ve Tavan Resimleri” konulu etkinlik gerçekleştirildi.

EÜ Etnografya Müzesinde “Osmanlı Dönemi Duvar ve Tavan Resimleri" Söyleşisi

Ege Üniversitesi (EÜ) Etnografya Müzesi tarafından gelenekselleşen “Müze Söyleşileri” kapsamında “Osmanlı Dönemi Duvar ve Tavan Resimleri” konulu etkinlik gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü EÜ Etnografya Müzesi Müdürü  Dr. Öğr. Üyesi Dilek Maktal Canko’nun üstlendiği söyleşinin konuğu Ege Üniversitesi (EÜ) Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Batı Sanatı ve Çağdaş Sanat Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İnci Kuyulu Ersoy oldu. Düzenlenen etkinliğe akademisyenler, öğrenciler ve sanatseverler katıldı.

İstanbul’da 1750’lerden itibaren ortaya çıkan duvar resimleri hakkında bilgi vererek sözlerine başlayan Prof. Dr. Ersoy, “O dönem ortaya çıkan duvar resimleri çok kısa bir süre içinde, Anadolu ile Balkanlar’dan Ortadoğu’ya kadar Osmanlı İmparatorluğu’nun o günkü sınırları içinde büyük bir hızla yayılmıştır.  İstanbul’da köşk, konak, saray gibi genellikle sivil yapılarda karşımıza çıkan duvar resimlerinin, Anadolu’da cami ve konakların iç mekanlarına kadar girerek yaygınlık kazanması ilgi çekici bir beğeni değişimini göstermesi açısından önemlidir. Osmanlı duvar resimlerinde ele alınan konular çok çeşitlidir. Genellikle manzaralar, çeşitli yapılar, gemiler, meyve ve çiçekler, sembolik motifler, az da olsa insan ve hayvan figürleri betimlenmiştir” dedi.

 Duvar resimlerinde en çok işlenen konularından birinin manzara tasvirleri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ersoy, “Bu tür tasvirlerin çoğunluğunu, nereye ait olduklarını belirleyemediğimiz düşsel manzara kompozisyonları oluşturur. Düşsel İstanbul panoramaları çok olmak üzere Mekke ve Medine tasvirleri, ilk bakışta nereye ait oldukları belirlenebilen manzara kompozisyonlarındandır. 19. yüzyılın ilk çeyreğinden itibaren Batı Anadolu’da görülen; konu ve üslup açısından benzerlikler taşıyan, örneklerini verdiğimiz duvar resimlerinin benzerleri Midilli Adası’nda da karşımıza çıkmaktadır. Bunlar dışında, Osmanlı İmparatorluğu’nda bu dönemde ortaya çıkan yeniliklerin, modernleşmenin izleri olarak trenler, fabrikalar, buharlı gemiler ya da masa, sandalye, çatal bıçak gibi Osmanlı’nın günlük yaşamına giren Avrupa eşyaları da resimlenmiştir” diye konuştu.

Etkinlik sonunda Müze Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Dilek Maktal Canko, Prof. Dr.  İnci Kuyulu Ersoy’a ‘Teşekkür Belgesi’ teslim etti. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL