Ekonomi

Export-Up Mentorluk Programı Yeni Dönemine Dayanışma ve İşbirliği Ruhuyla Başlıyor

Kahramanmaraş merkezli depremlerin büyük yıkıma yol açtığı 11 ilde ilk günden beri bütün kaynaklarını bölgeye seferber eden Ege İhracatçı Birlikleri bu kez de üç senedir başarıyla yürüttüğü EİB Export-Up Mentorluk Programı ile afet bölgesindeki kadın girişimcilere yardım elini uzatıyor.

Export-Up Mentorluk Programı Yeni Dönemine Dayanışma ve İşbirliği Ruhuyla Başlıyor

Kahramanmaraş merkezli depremlerin büyük yıkıma yol açtığı 11 ilde ilk günden beri bütün kaynaklarını bölgeye seferber eden Ege İhracatçı Birlikleri bu kez de üç senedir başarıyla yürüttüğü EİB Export-Up Mentorluk Programı ile afet bölgesindeki kadın girişimcilere yardım elini uzatıyor.

 

Export-Up Mentorluk Programı’nın 3. Dönemi açılış programı Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Seray Seyfeli, Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreter Yardımcısı Çiğdem Önsal, Export-Up Mentorluk Programı ekibi; Ege İhracatçı Birlikleri Şube Müdürü Özlem Gökkan Vural, Ege İhracatçı Birlikleri Şube Şefi Fatih Maranki, Ege İhracatçı Birlikleri Uzmanı Neslihan Ersan, Ege İhracatçı Birlikleri Çevre Mühendisi Yudum Aras, Ege İhracatçı Birlikleri Uzmanı Mert Çakır ve Ege İş Kadınları Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Aslı Odabaşı katılımıyla online olarak gerçekleşti.

 

İkinci dönem Export-Up Mentoru Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Denetim Kurulu Üyesi Gürhan Kanlı ve Faydalanıcımız Güneş Sayıt başarı ve tecrübelerini de paylaştı.

 

İkinci dönem Export Up Mentorluk Programı Faydalanıcısı Swatchloop Firması kurucusu ve Export-Up İkinci Dönem Faydalanıcısı Dr. Güneş Sayıt, “Tekstilde atık yönetimi ve takibini sağlayan dijital çözümler sunuyoruz. Atık geri dönüşümüne dair bir ekosistem oluşturmaya çalışıyoruz. EİB Export Up Mentorluk Programına dahil olduğumuz için kendimizi çok şanslı hissediyoruz. Çok doğru bir eşleşmeydi. Programın başlangıcından itibaren EİB çok destek oldu.” dedi.

 

İkinci dönem Export-Up Mentoru Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Denetim Kurulu Üyesi Gürhan Kanlı ise bütün girişimcilerin kendi iş fikirlerine sahip çıkması ve işlerini büyütmeleri/ilerletmeleri için EİB Export-Up Mentorluk Programının öneminden ve etkisinden bahsetti.

 

EİB Export-Up Mentorluk Programına dahil olan depremzede kadın girişimciler de programın büyük bir moral ve motivasyon kaynağı olduğunu, ihracatı bırakmış girişimcilerin EİB Export-Up Mentorluk Programı sayesinde tekrar ihracata geri döneceğini, tesisi yıkılmış ve işleyemez hale gelen işletmelerin ise tecrübeli isimlerin deneyimlerinden bilgi ve birikimlerinden yararlanarak tekrardan iş hayatına dönmeleri için çok değerli ve büyük bir kazanım olacağını vurguladılar.

 

Açılış sonrasında program mentor-faydalanıcı tanışmaları ve “Mentorluğun Esasları ve İletişimi” başlığında proje danışmanı Evrim Yerli tarafından verilen programın ilk eğitimi ile devam etti.

 

İlk andan itibaren bugüne kadar deprem için çalışmadığımız bir dakika bile yok

 

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “6 Şubat sabahından itibaren tüm mesaimizi depremin yaralarını sarmaya vakfettik. Ege İhracatçı Birlikleri olarak ilk etapta Ticaret Bakanlığımızdan 6 milyon liralık bir kaynağımızı ayni yardım olarak kullanmak için izin aldık. İlk andan itibaren bugüne kadar deprem için çalışmadığımız bir dakika bile yok. Ülkemizin ilerlemesi için, çok seslilik için, demokrasi için taşın altına elini koyan kadınlarımıza ihtiyacımız var. Biz EİB olarak Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında öncü bir rol üstleniyoruz. Çünkü ana misyonumuz sürdürülebilir kalkınmaya destek olmak.” dedi.

 

EİB, GAİB ve EGİKAD güçlerini birleştirdi

 

Başkan Eskinazi, “İyi işleyen bir mentorluk programını afet bölgesine yönelik kurgulamak için Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri ile görüşmeler gerçekleştirdik ve onların değerli katkıları, yönlendirmeleri ile takvimimizi belirledik, eşleşmelerimizi oluşturduk. Türkiye’ye rol model olan EİB Export-Up Mentorluk Programımızın yeni dönemini GAİB ve Ege İş Kadınları Derneği işbirliğiyle ticari faaliyetleri sekteye uğrayan 11 ildeki 14 kadın girişimcimize yönelik kurguladık. Afet bölgesindeki 11 ilimizde yurtdışına mikro ihracat yapan, kurumsallaşmış, coğrafi işaretli ürünler üzerinde çalışan, sürdürülebilir ve katma değerli üretim yapan, uluslararası organik sertifikalara sahip, e-ticaret ve e-ihracat ile uğraşan, yüzlerce kadın girişimciye ulaşan kolektif yapılanmalar mevcut.” diye konuştu.  

 

Hedef pazar belirleme, global pazarlama stratejisi, e-ihracat, start-up kültürü ve yeni nesil devlet yardımları

 

Jak Eskinazi, “Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay’dan 3’er, Kahramanmaraş’tan 1, Malatya’dan 2 toplamda 14 kadın girişimcimize iş dünyası temsilcilerimizin uzmanlık ve yetkinlikleri doğrultusunda verilecek eğitim, danışmanlık ve deneyim paylaşımları ile girişimcilerimizin tekrardan ihracata dönmeleri amacıyla mentorluk hizmeti sunacağız. Programın yine 6 ay sürmesini planlıyoruz. Hedef pazar belirleme, global pazarlama stratejisi, e-ihracat, start-up kültürü ve birçok enstrümanı içinde barındıran yeni nesil devlet yardımları hakkında eğitimler de verilecek. Türkiye’de kadın ve genç girişimcilere yönelik ilk ihracat odaklı mentorluk programı Export-Up Mentorluk Programımız üç senedir başarı hikayeleri yazıyor.” diyerek sözlerini noktaladı.

 

Tüm imkanlarımızı seferber ettik

 

Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Seray Seyfeli, “Ülkemiz 6 Şubat’ta çok büyük bir afet yaşadı. Depremzedelerimiz başta olmak üzere, tüm ülkemize, tekrardan geçmiş olsun diliyorum. Bu tür felaketler karşısında dayanışma ve yardımlaşma ruhu, toplumumuzun en güçlü yanlarından biri. Ege İhracatçı Birlikleri olarak, bu zorlu dönemin üstesinden gelmek adına tüm imkanlarımızı seferber ettik. Birlik olarak sürdürülebilirlik ve toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik faaliyetlerimize 2023 yılında da devam ediyoruz. Geçtiğimiz yıl ilkini düzenlediğimiz Export-Up Mentorluk Programımızın ikinci döneminde de toplamda 8 faydalanıcımıza, sektörlerinde tecrübeli mentorlerimizin gözetiminde ihracat kapasitelerini artırma yönünde katkı sağlamaya devam ediyoruz.” dedi.

 

EİB Export Up Mentorluk Programı Türkiye’ye rol model niteliğinde

 

Seyfeli, “Türkiye’ye rol model niteliğinde olan Ege İhracatçı Birlikleri Export-Up Mentorluk Programının yeni dönemini başlatmak için buradayız. Bu program ile ticari faaliyetleri sekteye uğrayan, deprem gibi zorlu koşullarla başa çıkmak zorunda kalan, ancak azimleri ve potansiyelleri ile parlayan 14 kadın girişimciye odaklanıyoruz. Bu projeyi, Güneydoğu Anadolu İhracatçıları Birliği (GAİB) ve Ege İş Kadınları Derneği ile işbirliği içinde hayata geçiriyoruz. Bu işbirliği, gücümüzü birleştirmemize ve deprem felaketinin etkilediği bölgelerdeki kadın girişimcilerin işlerini yeniden inşa etmelerine yardımcı olmamıza olanak tanıyor.” diye konuştu.

 

Kadın girişimcilerimize profesyonel destek sağlamak, işlerini yeniden canlandırmalarına ve büyütmelerine yardımcı olmayı hedefliyoruz

 

Seray Seyfeli, “Bu projeyle, ticari faaliyetleri sekteye uğrayan ve deprem felaketi sonrası zorlu bir dönemden geçen kadın girişimcilerimize profesyonel destek sağlamak, onların işlerini yeniden canlandırmalarına ve büyütmelerine yardımcı olmayı hedefliyoruz. Kadın girişimcilerimizin, toplumumuzun ekonomik büyümesine ve istihdam yaratmasına katkı sağlayacaklarını biliyoruz ve bu nedenle onların yanında olmak bizim için büyük bir onur. EİB Export-Up Mentorluk Programının yeni dönemi, dayanışma ve işbirliği ruhuyla dolu bir başlangıcı temsil ediyor. Kadın girişimcilere destek vermek, onların güçlenmelerine ve topluluklarının refahına katkı sağlamalarına yardımcı olmak için buradayız. Birlik olarak sürdürülebilirlik ve toplumsal cinsiyet eşitliği konularındaki taahhüdümüzü sürdürmeye devam edeceğiz. İhracat kapasitesini artırmak ve kadın girişimcilerin güçlenmesine katkı sağlamak için çalışmalarımızı büyüterek devam edeceğiz. Bu programın başarısı için birlikte çalışmak için sabırsızlanıyoruz.” dedi.

 

Bu program çok daha anlamlı, farklı ve başarılı olacak 

 

Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreter Yardımcısı Çiğdem Önsal da EİB Export Up Mentorluk Programında 14 depremzede kadın girişimciye yönelik bilgi ve deneyim paylaşımı ile programın yeni döneminin çok daha anlamlı, farklı ve başarılı olacağını, maksimum fayda alınması için bütün imkanların sağlanacağını söyledi.  

 

Kadınları iş hayatında desteklemek ve onlara önderlik etmek birinci önceliğimiz

 

Ege İş Kadınları Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Aslı Odabaşı, “Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen depremde milyonlarca insanın hayatı telafi edilemeyecek seviyede etkilenmiştir. Ben de bir inşaat mühendisi olarak depremin ilk anlarından beri yeri geldiğinde sahada yeri geldiğinde masa başında olayların bizzat içinde olarak bu üzücü depremin etkilerini çok yakından deneyimleyebildim. Bir iş insanı ve aynı zamanda kadın bir girişimci olarak şahsım ve derneğim adına kadınları iş hayatında desteklemek ve onlara önderlik etmek birinci önceliğimizdir. EGİKAD olarak kadınlara yönelik iki tane Uluslararası Avrupa Birliği projesi yürütüyoruz. Birincisi İzmir Valiliği’nin koordinatörü olduğu EGİKAD’ın İzmir Ekonomi Üniversitesi ile ortak yürüttüğü yaratıcı kadınları iş hayatına sokmak için uluslararası ‘Mira-İş Dünyasında Yaratıcı Kadınlar (Creative Women in Labor Market) projemiz, Portekiz, İngiltere ve Romanya’dan ortaklarımızla iki sene süren bu program tamamladık.” dedi.

 

Aslı Odabaşı, “Mira Projemizde birçok pilot eğitim düzenledik. Hem İngiltere, Portekiz ve Romanya’dan gelen girişimcilere hem de projeye Türkiye’den katılan bütün girişimcilere İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde eğitimler verdik. Diğer projemiz de EGİKAD’ın koordinatörü olduğu evdeki kadınların dijitalleşmeyi daha fazla öğrenmeleri ve dijital beceriler edinmeleri için yürüttüğümüz DAS (Digital Age Skills) Projemiz Litvanya, Yunanistan, Bulgaristan, İspanya’dan ortaklarımızla başarıyla devam ediyor. Ayrıca EGİKAD olarak da depremin ilk gününden beri tüm kaynaklarımızı bölgeye seferber ederken şimdi de en çok etkilen iş gruplarından olan girişimciler için Ege İhracatçı Birliklerinin başlattığı yeni bir programa EGİKAD olarak dahil olmaktan duyduğumuz mutluluğu sizlerle paylaşmak isterim.” diye konuştu.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL