Gündem

Gastronomi şehri üsküdar'da mutfak sanatları akademisi açıldı

Yaşam boyu eğitim faaliyetleri kapsamında bireyin bilgi ve yetkinliklerinin geliştirilmesine katkı sağlayan, kişisel birikimlerini artıran, meslekî ve sanatsal bilgilerini geliştirmek suretiyle kazanç ve istihdam imkânlarını genişleten Üsküdar Belediyesi ÜSMEK kapsamında yepyeni bir kursu daha hizmete açtı.

Gastronomi şehri üsküdar'da mutfak sanatları akademisi açıldı

Yaşam boyu eğitim faaliyetleri kapsamında bireyin bilgi ve yetkinliklerinin geliştirilmesine katkı sağlayan, kişisel birikimlerini artıran, meslekî ve sanatsal bilgilerini geliştirmek suretiyle kazanç ve istihdam imkânlarını genişleten Üsküdar Belediyesi ÜSMEK kapsamında yepyeni bir kursu daha hizmete açtı. Üsküdar Belediyesi, Milli Eğitim Bakanlığı ve Halk Eğitim ile işbirliği içinde Bağlarbaşı Muratreis Mahallesinde alt yapısı ve iç donanımlarıyla yepyeni bir Mutfak Sanatları Akademisi’ni Üsküdarlıların hizmetine açtı. 

Yenidershane Sokak üzerindeki Üsküdar Belediyesi Üsmek Mutfak Sanatları Akademisi açılışına Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’in yanı sıra Üsküdar Kaymakamı Adem Yazıcı ve Ak Parti İstanbul Milletvekili Tuğba Işık Ercan da katıldı. 

Türkmen: “ÜSKÜDAR MSA Haftanın 7 Günü Hizmet Verecek”

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, açılışta yaptığı konuşmada ilçede mutfak sanatlarına ilişkin yoğun bir talebin olduğunu söyledi:

“Mutfak sanatları akademisi yani burası bir yemek kursu, yemek atölyesi.  Burada Üsküdarlı hemşehrilerimiz böylesine güzel bir kursla, iyi bir eğitim ve güzel bir zenginlik elde edecekler. Üsküdar da çok özel bir merkez haline gelmiş olan bu ÜSMEK Mutfak Sanatları Akademisi hayırlı uğurlu olsun. Bu güzel bina, Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve Halk Eğitim müdürlüğümüzün bir binası. Binanı en üst katına çok güzel bir Mutfak Sanatları Akademisi kurduk.  Önemli bir ihtiyacımız olan bu mutfak sanatları konusunda bir uygun bir mekan, bir ortam, sıkıntımız vardı.  İşte gördüğünüz gibi bu güzel binada ve Üsküdar’ın en güzel noktasında bu akademiyi açmış oluyoruz. Binamız haftanın yedi günü Üsküdarlılara hizmet verecek.”

Türkmen: “Yemek Yapmak Artık Bir Sanat”

 Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, konuşmasının devamında, sevgiyle yemek yapmanın bir başka olduğunu ifade etti:

 “Sanat ve akademi kavramı, tanımı boşuna değil. Yemek yapmak, o yemeği severek isteyerek yapmak, ona sevgiyi katmak ve bilerek başarılı bir ürün ortaya çıkarmak elbette ki bir sanattır, işin bir sanat yönü vardır, bir sevgi yönü vardır.  Hepimiz deriz ya hani ev yemekleri yapılan yerde gidip bir yemek yiyelim niçin? Orada bir anne şefkati vardır, anne sevgisi vardır. Annenin yemeğin içine tuzu salçası yağı yanında aslında çok daha önemli olan sevgisini işe şefkatini katmıştır. Hepimiz annemizin yemeğini çok severiz. Kardeşimizin yemeğini çok severiz. Ne kadar böyle pahalı lokantalar restoranlara gitsek de o yemeğin tadını, lezzetini, annemizin yaptığı yemeğin o huzurunu asla unutamayız. Bu sanat akademisi konusu da aslında oraya giden yolda bir yolculuk, önemli bir yolculuk.. Değerli kardeşlerim gençlerimiz, Üsküdarlılar, bu kültürü, bu eğitimi bilimsel olarak işin uzmanları, işin hocaları ve şeflerinden öğrenerek çok daha leziz yemekler, pastalar, kahveler, tatlılar hazırlayacaklar.  Mademki açtık burayı neredeyse 24 saat açık tutmamız lazım. Herkes gelip öğrensin istifade etsin.“

Kahvecilik (Barista) konusunun da son yıllarda büyük rağbet gördüğünü vurgulayan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, bu konuya da özel önem verdiklerini söyledi:

“Geçtiğimiz günlerde bizim Uncular sokağındaki Gastronomi Sokağımızı biliyorsunuz. Orada yürürken kafeterya işletmiş olan bir delikanlı yanıma yaklaştı. ‘Başkanım’ dedi. ‘Çok güzel bir sokak oldu. Burası teşekkür ediyoruz. Allah razı olsun ama’ dedi. ‘Önemli bir eksiklik var. Kimse bunun farkında değil’.  Ne eksikliği var kardeşim dedim. ‘Başkanım Barista eğitimi alacak gençler var. Onları eğitmek lazım.. Bu Barista konusu öyle harcı alem bir iş değil. Bu işin bir estetiği var. Bir müşteri memnuniyeti, müşteri ilişkileri var. O alanda yapılan işin kalitesi var. Bunu bir eğitimle ancak mümkün kılabilir, sağlayabiliriz, sizden istirhamımız çok güzel işler yapıyorsunuz. Bir de bu Üsküdar da Barista yetiştirecek bir kurs, bir eğitim merkezi açarsanız çok makbule geçer’ dedi. İşte burada hem bir Barista kursu da verilecek ve burada eğitim alan çocuklarımız, gençlerimiz aldıkları sertifikalarla ki Milli Eğitim Bakanlığı ortaklaşa yapıyoruz. O sertifikalarla çok daha rahat iş bulma imkanı ortaya çıkacaktır. Değerli kardeşlerim bu iş bu yeme içme işi her geçen gün artıyor, büyüyor. Bu sadece bir tüketim olarak düşünmeyin. Bu bir üretimdir. Bu bir hobidir. Bu bir mutluluktur. Bu bir sanattır. Artık kahvenin filmi efendim pastanın şarkısı, aşçılığın yarışması gastronominin belgeseli oluyor artık. Arzu ederim ki bu kursa daha fazla Üsküdarlı hanım kardeşlerimiz, genç kızlarımız beyefendiler, genç delikanlılarımız bu işe ilgisi olan merakı olanlar gelsinler. Burada öğrensinler. Öğrendikleriyle hem işin ticari boyutu var, geçsinler, lokanta açabilirler ya da bu işin dersini verebilirler Barista kursunu alacak çocuklar Barista olarak gidip çalışabilirler, iş bulma konusunda da önlerini açacak bir kurs olacak burası. “

Konuşmaların ardından Üsküdar Belediyesi Üsmek Mutfak Sanatları Akademisi’nin açılışı yapıldı. Kurs haftanın her günü sabah 09.00’dan 21.15’e kadar hizmet verecek. Merkezde Aşçılık, Pastacılık ve Barista (kahvecilik) alanında yılda yaklaşık 1200 kişi eğitim alacak. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL