Ekonomi

Gedik Yatırım, halka arzlardaki liderliğini güçlendiriyor

Türkiye’nin önde gelen yatırım kuruluşları arasında yer alan Gedik Yatırım, sermaye piyasalarının gelişimi ve öncü kuruluşların hedeflerine erişmeleri için büyük değer taşıyan halka arz çalışmalarını kararlılıkla sürdürüyor.

Gedik Yatırım, halka arzlardaki liderliğini güçlendiriyor

Türkiye’nin önde gelen yatırım kuruluşları arasında yer alan Gedik Yatırım, sermaye piyasalarının gelişimi ve öncü kuruluşların hedeflerine erişmeleri için büyük değer taşıyan halka arz çalışmalarını kararlılıkla sürdürüyor. Gedik Yatırım son olarak Türkiye’nin şeker üretimindeki köklü ve öncü şirketleri arasında yer alan Bor Şeker A.Ş.’nin 1,85 milyar TL’lik halka arzına liderlik etti. 

Faaliyete geçtiği 1991 yılından bu yana sermaye piyasalarının gelişimi için katkı sağlayan, Türkiye ekonomisinin önde gelen şirketlerinin halka arzına liderlik eden Gedik Yatırım, son olarak şeker üretiminde ülkemizin gururu olan Bor Şeker A.Ş.’nin 1,85 milyar TL’lik halka arzına imza attı.

 

“Bir halka arza daha liderlik etmekten mutluluk duyuyoruz.”

Gedik Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Onur Topaç, “Gedik Yatırım olarak ülkemizde sürdürülebilir büyümenin ancak sermaye piyasaları yoluyla gerçekleşeceğine gönülden inanıyor, bir halka arza daha liderlik etmekten mutluluk duyuyoruz. Sermaye piyasalarının gelişimi ve şirketlerin hedeflerini gerçekleştirebilmeleri için halka arzlar büyük önem taşıyor. Şirketler önemli bir finansman kaynağına kavuşuyor, yurt içi ve yurt dışında kredibiliteleri artıyor. Bu kapsamdan hareketle, borsamıza Bor Şeker gibi yatırımı ve gelişimi odağına alan, Anadolu başta olmak üzere tüm Türkiye’de istihdam sağlayan ve büyüyen kaliteli yeni şirketler kazandırmak için Gedik Yatırım olarak var gücümüzle çalışıyoruz. Bor Şeker’in söz konusu kaynak ile kaydedeceği büyüme, ilerleyen dönemde çok daha fazla yatırımcıya ulaşacağını bizlere göstermektedir. Son dönemde sermaye piyasalarında yaşadığımız önemli bir büyüme var. Bu büyüme sorumluluklarımızı da artırıyor. Aracı kurumların halka arz yapacakları doğru şirketleri borsaya getirmesi, yatırımcılarına sermaye piyasalarında doğru ve bilinçli yatırım yapmaları için gerekli organizasyon ve platformları sağlaması bugünkü sermaye piyasaları için en önemli kriter haline gelmiştir. Emeklilik ve menkul kıymet fonları yanı sıra bireysel hesapları ile borsaya erişerek alternatif getiri arayan yatırımcılarımızın sayısını giderek artırmak tüm kurumların en önemli görevidir.” dedi.

 

“Birçok halka arza öncülük etmeye devam edeceğiz.”

Gedik Yatırım Genel Müdürü Ersan Akpınar’da 2011 yılından bu yana 27 halka arzda liderlik ve 3 halka arzda eş liderlik yaptıklarını, son 15 yılda ise 150’nin üzerinde halka arzda konsorsiyum üyesi olarak yer aldıklarını belirterek şunları söyledi: “Niğde’deki üretim tesisinde şeker üretimiyle bulunduğu bölgenin önde gelen, bilinirliği yüksek kuruluşlarından biri olan, Türkiye’nin 2023/2024 şeker kotasının yüzde 2,5’ine sahip Bor Şeker’in yaklaşık %29’luk kısmını halka açmasıyla Borsa İstanbul’a büyük değer katacağına inanıyoruz. Yatırımcılardan gelen yüksek talep, şirkete verilen değeri bir kez daha ortaya koydu. Bu halka arzdan sağlanacak gelirin, büyük oranda şirketin büyümesinde kullanılacak olması da büyük önem taşıyor. Halka arz sürecinde Gedik Yatırım’ı tercih ettikleri için başta Bor Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Davut Dişli ve Genel Müdürü Emir Haktan Dişli olmak üzere tüm Bor Şeker yönetimine teşekkür ediyor, büyüme yolculuklarına eşlik etmekten gurur duyuyoruz.”

Akpınar, önümüzdeki günlerde daha birçok halka arza öncülük etmeyi planladıklarını sözlerine ekledi.

“7-8-9 Şubat 2024 tarihlerinde Gedik Yatırım’ın konsorsiyum liderliğinde gerçekleştirilen Bor Şeker’in halka arz işleminde, 2,59 milyon yatırımcıdan, halka arz büyüklüğünün yaklaşık 4 katı talep geldi. Sabit fiyat talep toplama ve en iyi gayret aracılığı yöntemiyle gerçekleştirilen halka arz işlemi sonucunda, şirketin halka açıklık oranı yüzde 29,17 oldu. Bor Şeker’in halka arz edilen 70 milyon TL nominal değerli paylarının; yüzde 59,1’i yurt içi bireysel yatırımcılara, yüzde 30’u yurt içi kurumsal yatırımcılara, yüzde 10’u yurt dışı kurumsal yatırımcılara, yüzde 0,9’u ise çalışanlardan ve çiftçilerden oluşan yatırımcılara tahsis edildi.” 

Bor Şeker, BORSK koduyla 15 Şubat’ta Borsa İstanbul’da Yıldız Pazar’da işlem görmeye başladı. Halka arz sonrası piyasa değeri 6,36 milyar lirayı aşan Bor Şeker, halka arzdan elde edilen gelirin %50’sini, belirlediği stratejik alanlarda yatırıma yönlendirecek.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL