Eğitim

GÜSOD Başkanı Turgay ŞAHAN: Sektör başlıkları belirlenerek, önemli bazı alanlarla ihtisaslaşma eğitimleri verilmeli

GÜSOD Başkanı Turgay ŞAHAN:  Sektör başlıkları belirlenerek, önemli bazı alanlarla ihtisaslaşma eğitimleri verilmeli   Özel güvenlik görevlilerinin, hizmet verdiği sektör özelinde ihtisaslaşması gerektiğini vurgulayan Güvenlik Servisleri Organizasyon Derneği (GÜSOD) Başkanı Turgay ŞAHAN, alan eğitimleri konusunda öncelikli olarak sektör başlıklarının belirlenerek önemli bazı alanlarda ihtisaslaşma eğitimleri verilmesi gerektiğini söyledi.

GÜSOD Başkanı Turgay ŞAHAN: Sektör başlıkları belirlenerek, önemli bazı alanlarla ihtisaslaşma eğitimleri verilmeli

GÜSOD Başkanı Turgay ŞAHAN: 

Sektör başlıkları belirlenerek, önemli bazı alanlarla ihtisaslaşma eğitimleri verilmeli

 

Özel güvenlik görevlilerinin, hizmet verdiği sektör özelinde ihtisaslaşması gerektiğini vurgulayan Güvenlik Servisleri Organizasyon Derneği (GÜSOD) Başkanı Turgay ŞAHAN, alan eğitimleri konusunda öncelikli olarak sektör başlıklarının belirlenerek önemli bazı alanlarda ihtisaslaşma eğitimleri verilmesi gerektiğini söyledi. Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı tarafından “Özel Güvenlik Eğitimlerini Geliştirme ve Alan/Branş Eğitimleri Projesi” (ÖZGE Projesi) başlatıldığını ve 8-12 Kasım’da Antalya’da çalıştay gerçekleştirileceğini bildiren ŞAHAN, bu konudaki çalışmaların önemli olduğunu vurguladı. Alan eğitimlerinin ayrı bir yetkinlik ve değer kazandırdığını ifade eden ŞAHAN, “GÜSOD olarak, uzun süredir alan eğitimleri konusunu hayata geçmiş gibi uyguluyoruz. Derneğimiz bünyesinde yer alan tüm güvenlik şirketleri, istihdam ettikleri personele, çalışma alanları doğrultusunda eğitimler veriyor. Sektöre baktığımızda bu eğitimlerin ne kadar faydalı olduğunu ve nasıl fark yarattığını görüyoruz. Alan eğitimleriyle ihtisaslaşan özel güvenlik görevlilerinin, yüzde 63 daha doğru müdahalede bulunduğunu ölçümledik. GÜSOD olarak, verilen hizmet kalitesini yüzde 30’un üzerinde artırırken, özel güvenlik sektörüne de katkı sağlıyoruz” dedi.

 

Özel güvenlik sektörü her geçen gün hızla büyüyor ve önemi de giderek artıyor. Sektörün en köklü ve önde gelen sivil toplum kuruluşlarından biri olan Güvenlik Servisleri Organizasyon Derneği (GÜSOD), güvenlik ihtiyacının çeşitlenmesi nedeniyle özel güvenlik görevlilerinin daha fazla uzmanlık ve ihtisaslaşmaya ihtiyacı olduğunu belirtti. Alan eğitimleri ile sektörün genel kalitesinin artacağını ve müşteri memnuniyetinin yükseleceğini ifade eden GÜSOD Başkanı Turgay ŞAHAN, özellikle turizm, eğitim, sağlık, hudut kapıları, entegre hizmetlerinin yürütülmesi ve diğer sektörlerde görev yapacak özel güvenlik görevlilerinin ihtiyaçlarının, standart eğitimlerin ötesine geçtiğini bildirdi.

 

Özel güvenlik görevlisi olmak isteyenlerin temel ve yenileme eğitimleri alarak hizmet vermeye başladıklarını ifade eden GÜSOD Başkanı ŞAHAN, “Bütün özel güvenlik görevlileri 5188 sayılı yasanın getirdiği temel ve yenileme eğitimlerini alıyorlar. Ancak bu temel eğitimler, bazen ihtisas uygulaması veya işin özelliğinden dolayı farklı yetkinlikler gerektirdiği için yeterli olamayabiliyor. Örneğin  beş yıldızlı ve üstü otellerin gereksinimleri farklı. Havalimanlarında uluslararası kuralların geçerliliği söz konusu. Havacılık sektörünün gereklilikleri, 5188 sayılı yasa içerisinde sadece temel olarak veriliyor ama havalimanlarındaki uygulamalar oldukça farklı. Ayrıca, 5188 sayılı yasa kapsamında verilen eğitimlerin içeriğinde hastanelerde kullanılan mavi, beyaz, sarı kod gibi çok önemli olan bilgilerle ilgili eğitimler verilmiyor. Bu nedenle de hastanelerde görev yapacak özel güvenlik görevlileri, ilave eğitim almak zorunda. Şu anda bu ihtiyaç, derneğimizi üyesi olan özel güvenlik şirketlerinin yaptığı şekilde ek eğitimlerle gideriliyor” diye konuştu.

 

“VERDİĞİMİZ EĞİTİMLERLE FARK YARATMAYI AMAÇLIYORUZ”

Özel güvenlik söz konusu olduğunda hizmet verilen alan yelpazesinin oldukça geniş olduğunu söyleyen ŞAHAN, bu konuda hassas olduklarını ve segmente göre personel yönlendirmesi yaptıklarını ifade etti. GÜSOD üyesi tüm güvenlik şirketlerinin, kendi içlerinde istihdam sağladıkları özel güvenlik görevlilerine hem yüz yüze hem de online eğitimler verdiklerini açıklayan ŞAHAN, “Derneğimiz bünyesindeki tüm güvenlik şirketleri, bu eğitimleri verebilmek için ek yatırımlar ve organizasyonlar yapıyor. Bu yatırımlar hem özel güvenlik şirketlerimize katkı sağlıyor hem de hizmet verdiğimiz müşterilerimize de ayrıcalıklı hizmet sunabiliyoruz. Kamu da artık bu alan eğitimlerinin sektörler ve kendileri tarafından ortaya konacak prensip ve yöntemlerle uygulanmasını istiyor. Ama bizim avantajımız, herhangi bir zorunluluk olmamasına rağmen bu alan eğitimlerini farkındalık yaratmak ve profesyonel bir hizmet vermek amacıyla uyguluyoruz. Bizim şu an hayata geçirdiğimiz hizmetler, umuyoruz ki bir motivasyon kaynağı olur. Alan eğitimleri kesinlikle gerekli ve çok önemli. Bunun bilincinde olduğumuz için de uzun süredir kendi imkânlarımızda uyguladığımız ek eğitimlerin, artık kamu otoriteleri tarafından bir standarda oturtulacak olması ve ÖZGE Projesi ile bu konuya ayrıcalık tanınması, bizim içinde oldukça önemli bir gelişme. Bugün kendi bünyemizde verdiğimiz eğitimlerin sonucunda, ihtisaslaşma eğitimlerini alan özel güvenlik görevlilerinin yüzde 63 daha doğru müdahalede bulunduklarını fark ettik. Böylece GÜSOD olarak, özel güvenlik sektörünün hizmet kalitesini artırırken yüzde 30 oranında daha iyi bir hizmet sunma olanağı sağlıyoruz” dedi. 

 

Dünyada da bununla ilgili örnekler olduğunu söyleyen GÜSOD Başkanı ŞAHAN, “20 yıldır üyesi olduğumuz COESS’de alan eğitimlerini destekliyor ve kendilerine üye şirketlerin bu konuya ağırlık vererek farkındalık yaratması gerektiğini vurguluyor. AB’de üye ya da aday ülkelerin ihtiyaçlar dâhilinde faydalanabileceği TAIEX adında bir program bulunuyor. Bu programla ilave fon sağlanarak, başvuran şirkete katkı sunuluyor. Türkiye, şu anda aday ülke statüsünde olduğu için, biz de bu fondan yararlanabiliyoruz. Şu ana kadar alan eğitimleri ihtiyaçları ek maliyet oluşturmasına rağmen şirketlerimiz tarafından karşılanıyordu” diye konuştu. 

 

“ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİLERİ FARKLI KONULARDA DA UZAKTAN EĞİTİMLE DESTEKLENMELİ”

Özel güvenlik görevlilerinin daha fazla uzmanlaşmaları için sadece proje özelindeki eğitimlerle değil farklı konularda da uzaktan eğitimle desteklenmesi gerektiğini ifaden eden ŞAHAN, “Alan eğitimleri yadsınmaması gereken bir konu. Sektörümüzün kendi özelinde bir hassasiyeti var ancak sektörel bazda baktığımızda işimizi daha detaylı ve kaliteli yapmamızı sağlıyor. Bu anlamda sektöre özel çalışmalar yürütüyoruz. GÜSOD olarak en az 11 alanda ihtisaslaşma eğitimleri verilmesi gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu. ŞAHAN bu alanları şöyle sıraladı:

  • Alarm izleme merkezi güvenliği
  • Spor tesisleri ve stadyum güvenliği
  • Okul, kampüs güvenliği
  • Hastane ve sağlık tesisleri güvenliği
  • Raylı sistem ulaşım güvenliği
  • Kritik tesisler enerji santral ve barajların güvenliği
  • Hava alanı güvenliği
  • Deniz liman güvenliği
  • Para ve kıymetli eşya nakli güvenliği
  • Perakende sektörü ve AVM güvenliği
  • Turizm otel güvenliği

 

ÖZGE PROJESİ YOLDA

Özel güvenlik görevlilerinin eğitimlerinin, günün gelişen şartlarına uygun hale getirilmesi amacıyla; İçişleri Bakanlığı tarafından 23 Eylül 2022 tarihli onayı ile “Özel Güvenlik Eğitimlerini Geliştirme ve Alan/Branş Eğitimleri Projesi” (ÖZGE Projesi) başlatıldı. Bu kapsamda YÖK Başkanlığı ve İçişleri Bakanlığı arasında 1 Kasım 2022 tarihinde İş birliği Protokolü imzalandı. Protokol kapsamında, özel güvenlik görevlilerinin eğitimlerinde kullanılacak; eğitim içerikleri, eğitici nitelikleri ve kullanılan eğitim materyallerinde tekdüzeliğin ötesine geçerek modern dünyanın güvenlik ihtiyacına cevap verebilecek donanıma sahip özel güvenlik ve koruma görevlileri yetiştirmek amaçlanıyor. Ayrıca özel güvenlik görevlilerinin aldığı temel, yenileme ve alan eğitimleri ayrı ayrı yeniden yapılandırılarak, uygulamalı derslerin de bulunduğu yetkinlik temelli modüler eğitim uygulamasına geçiş hedefleniyor. Proje kapsamında sektöre yönelik eğitimler düzenlemek amacıyla Antalya’da Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı Eğitim Merkezi açıldı. Sektörden gelecek tüm alan eğitimi talebi hem yerinde hem de pilot il olarak seçilen Antalya Bölge Başkanlığında bulunan eğitim merkezinden karşılanabilecek. Özel güvenlik görevlisi eğitimlerinin yeniden yapılandırılması için 8-12 Kasım tarihlerinde Antalya’da “Özel Güvenlik Eğitimlerini Geliştirme ve Alan/Branş Eğitimleri Çalıştayı” gerçekleştirilecek.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL