Gündem

İSÜ HEALTINEERING Fusion'da “Migratreck" adlı proje birinci oldu

Bir fikir ve proje geliştirme etkinliği HEALTINEERING Fusion, 22 Mayıs Çarşamba günü İstinye Üniversitesi (İSÜ) Vadi Ana Yerleşkesinde gerçekleştirildi.

İSÜ HEALTINEERING Fusion'da  “Migratreck" adlı proje birinci oldu

Bir fikir ve proje geliştirme etkinliği HEALTINEERING Fusion, 22 Mayıs Çarşamba günü İstinye Üniversitesi (İSÜ) Vadi Ana Yerleşkesinde gerçekleştirildi. İstinye Üniversitesi (İSÜ) CONNECTOM tarafından düzenlenen etkinlikte mühendislik ve tıp/sağlık bilimlerinin kesişim noktasında yenilikçi çözümler geliştirilmesi, disiplinlerarası iş birliği ile sağlık sektöründeki mevcut zorluklara mühendislik perspektifleriyle çözümler sunulması amacıyla uzman isimler konuşmacı olarak yer aldı. 

Dereceye girenlere ödülleri takdim edildi

HEALTINEERING kapsamında bir araya gelen takımlar ise önce kendilerini tek tek tanıttı ardından proje geliştirme süreçlerine başladı. Birkaç saat içinde birbirinden ilginç projeler geliştiren 15 takımdan 3’ü dereceye girdi.  Migren hastaları için geliştirilen “Migratreck” adlı proje birinci oldu. İkinci ise diş tedavilerinde kullanılan plastik koruyucu kılıfın bio atıklardan üretilmesini hedefleyen “Bio Sleeve” projesi oldu. TİP1 diyabetli çocuklar için geliştirilen “Nutrikid” adlı proje ise üçüncülüğü elde etti. Dereceye girenlerin ödüllerini İstinye Üniversitesi’nden Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayberk Kurt, Genel Sekreter Yardımcısı İlkay Sancaktar ve Genel Sekreter Atilla Varlı takdim etti. 

“İSÜ CONNECTOM sektör ile iş birliğini yürütmek amacıyla kuruldu”

Yaptığı konuşmada CONNECTOM yapısından bahseden İSÜ Sektör İş Birliği Koordinatörü Doç. Dr. Okan Yaşar, “İSÜ CONNECTOM sektör ile iş birliğini yürütmek amacıyla kurulmuş bir yapıdır. İSÜ CONNECTOM, üniversitemizdeki Sürekli Eğitim Merkezimiz, Lisansüstü Eğitim Merkezimiz, Teknoloji Transfer Ofisimiz, araştırma merkezlerimiz, fakültelerimiz, MYO’larımız, hastanelerimiz sektörün de insan kaynakları, deneyimi, verileri ve uygulama alanlarıyla birleştirerek süreç içerisinde geliştireceğimiz projelerle patent, ürün geliştirme, start-up’ların oluşabileceği bir yapıya doğru gitmesini hedeflediğimiz bir oluşum” dedi.

Yapay zekâ ve teknolojinin hayatın her alanına hâkim olmaya başladığını belirterek Doç. Dr. Yaşar, yapay zekanın evlerden, sağlığa, okullardan öğrenme şekillerine kadar her şeyi değiştirdiğini belirterek CONNECTOM’un yaptığı çalışmalarından bahsetti. 

“Temel olarak mühendislikle tıpı birleştirebilir miyiz diye yola çıktık”

Bu toplantının çok önemli olduğunu, üniversitenin asıl görevinin insan yetiştirmek ve araştırma yapmak olduğunu belirten MLPCARE Kurumsal Operasyonlar Grup Koordinatörü Dr. Âdem Elbaşı, “Sektör-sanayi ile üniversite iş birliği 50 yıldır konuştuğumuz bir konu, bir türlü gerçekleşemiyor. Mezunlar geldiğinde yeterli bilgiye, donanıma sahip olmuyorlar. Bunu aşmak için üniversitenin kuruluş yıllarında da temel olarak mühendislikle tıpı birleştirebilir miyiz diye yola çıktık. İlk yıllarda attığımız tohumların Okan Hoca tarafından sahiplenilmesi çok önemli” dedi.

 

Türkiye’nin sağlık sektöründe birçok alanda yerli üretim yapabileceğini ve hizmet sunabileceğini belirten Elbaşı, “Hastanede yaklaşık 3 bin 500 de malzeme kullanıyoruz. Bunların yüzde 15’i Türkiye’de üretiliyor. Hasta karyolaları, ameliyat masalarında başarılıyız. Tüm dünyaya satıyoruz. Cerrahi el aletleri üretiminde, sterilizasyon aletlerinde de çok başarılıyız. Ancak mikroskop geliştirmemizi gereken alanlardan biri.  Hala yazılım konusunda da gidilebilecek çok yol var” dedi.

“Yeni fikirlerin ortaya konulması ve cesur olunması gerekiyor”

İstinye Üniversitesi (İSÜ) Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş ise konuşmasında yeni fikirlerin ortaya konulması, girişimcilik konusunda daha cesur olunması konusunda üniversitelere çok önemli görevler düştüğünü belirterek, “Bugün çok güzel bir platformdayız. Arkadaşlarımız mühendislik ve sağlık bilimlerini bir araya getirecekler. Fikirleri projeleri konuşacaklar. Bu çalışmayı önemsiyorum” diyerek etkinlikte emeği geçenlere teşekkür etti.

Mühendislik ve sağlık bilimlerini bir araya getiren bu etkinliği üniversite olarak önemsediklerini belirten İbiş, “Bugün çok güzel bir platformdayız. Çok farklı başlıklarla arkadaşlarımız proje yarışması içerisinde olacaklar. Mühendislik ve sağlık bilimlerini bir araya getirecekler. Fikirleri, projeleri konuşacaklar” diyerek etkinlikte emeği geçenlere teşekkürler etti. 

“Öğrencilerde farkındalık oluşturmak için çok önemli bir etkinlikti”

Yeni proje ve fikirlerin ortaya çıktığı etkinliği değerlendiren Teknopark Genel Müdürü Cem Duran beklediğinden daha güzel projeler çıktığını belirterek, “İş fikirlerinin yatırımcılarla, sanayicilerle buluşması açısından, öğrencilerde farkındalık oluşturmak için çok önemli bir etkinlikti. Bugün 15 fikir biraz daha ele ayağa bürünür, biraz daha gerçeğe yakın hale geldi. Yatırımcılarla, sanayicilerle buluştu. Akademisyenler ve mentorlar gerçek problemleri belirlemede, çözüm üretmede gençlere çok yardımcı oldu” diye konuştu. 

“Bu fikirlerin çok kıymetli noktalara ulaşacağına eminim”

Gelişen teknolojiyle beraber endüstriler arasında sınırların çok azaldığını ifade eden Dijitalleşme ve Yapay Zekâ Danışmanı Yasemin Yücel Karasu, “Buradan çıkan fikirlerin çok kıymetli noktalara ulaşacağına ve iyi değerlendirileceğine eminim. Projelerde bizim kriterlerimiz temel olarak yapılabilirlik, farklılık, bir inovasyona hizmet etmesi ve ekibin adanmışlığı gibi kriterlerdi. Projelerin hepsi kıymetliydi. Üç yıl ve ötesinde hayata geçirilebilecek olanları AR-GE projesi olarak, daha kısa süre alacakları ise fonlayıp sahaya çıkacak ticari projeler olarak değerlendirebiliriz” diyerek böyle bir etkinlik düzenlediği için İSÜ yönetimine teşekkür etti.

Tüm projeler patent ve fikir geliştirme sürecine girecekler”

Etkinlikte tıp, eczacılık, diş hekimliği, sağlık bilimleri ve mühendislik fakültelerini bir araya getirdiklerini belirten İSÜ Sektör İş Birliği Koordinatörü Doç. Dr. Okan Yaşar, “İki amaç doğrultusunda hareket ettik; bir tanesi disiplinlerarası çalışmaları ortaya çıkarmak, ikincisi de üniversiteyi sektörle bir araya getirmek. Öğrencilerimiz, akademisyenlerimiz, mentorlar ve sektör temsilcileri ile birbirinden değerli projeler üretildi. Eczacılıktan, drone projesine kadar, yapay zekadan, aplikasyonlara kadar birçok proje vardı” diyerek tüm projelerin patent ve fikir geliştirme sürecine gireceklerini söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından etkinlik, proje takımlarının tanıtılması ve sektör temsilcilerinin katılımcılara hitap ettiği ‘Dijital Ekosistemde Akademik ve Sektörel Sinerji’ paneli ile devam etti. Panelde sektör temsilcilerinden oluşan jüri üyeleri HISENSE Türkiye Direktörü Yrd. Turhan Karakaya, MLP Care Dijital Dönüşüm Direktörü Ersan Biçkioğlu, QNB Finansbank Ibtech Proje Koordinatörü Metin Örnek, Vizyon Koleji Kurucusu Abdülkadir Özbek, Yönetim Kurulu Üyesi Dijitalleşme ve Yapay Zekâ Danışmanı Yasemin Yücel Karasu, Boğaziçi Üniversitesi Teknopark Genel Müdürü Cem Duran ve Sağlık Bilişim Derneği Başkanı Yasin Keleş merak edilen soruları cevapladı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL