Atasoy Bilgin
Gündem

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Büyükşehir, 116 çiçekçiyi sabitledi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Seyyar Satıcılar Derneği ile yaptığı çalışma sonucu kent genelindeki 116 seyyar çiçek satıcısı artık kendilerine gösterilen yerde çalışacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Büyükşehir, 116 çiçekçiyi sabitledi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Seyyar Satıcılar Derneği ile yaptığı çalışma sonucu kent genelindeki 116 seyyar çiçek satıcısı artık kendilerine gösterilen yerde çalışacak. Kurayla belirlenen satıcılar tek tip araç ve kıyafetlerle çalışıp hem vergisini verecek hem de sosyal güvenceye kavuşacak.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında 2019'da yapılan Ankara'da yapılan Sokak Ekonomisi Çalıştayı ile başlayan süreç ilk meyvesini İzmir’de verdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in talimatıyla yapılan çalışmalarının sonucunda sokaklarda seyyar olarak çiçekçilik yapan 116 vatandaş bundan böyle kendilerine gösterilen alanda, zabıta korkusu yaşamadan çalışacak. Sabit olarak çalışacak çiçekçilerin belirlenmesi için düzenlenen kura çekimine İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertuğrul Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanı Gökhan Daca, İzmir Seyyar Esnaf ve Sanatkarlar Meclisi Başkanı Evren Laçin, İzmir Seyyar Satıcılar Derneği yönetim kurulu üyeleri ve seyyar satıcılar katıldı.

“SOYER'İN ADI SOKAKLARA KAZINDI”
Kura çekiminin ardından açıklamalarda bulunan İzmir Seyyar Esnaf ve Sanatkarlar Meclisi Başkanı Evren Laçin, yıllardır ezilen ve hor görülen seyyar satıcıların İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer tarafından insanca yaşam koşullarına kavuşturulduğunu ve Soyer'in adının artık sokaklara kazındığını; bunu da kimsenin silemeyeceğini belirtti. Yapılan düzenleme ile hem birbirinden farklı araçlar yerine kent estetiğine katkı verecek tek tip araçlar ve kıyafetlerin kullanılacağını hem denetlenebilir ve kayıt içi bir sistemin oluşturulacağını sözlerine ekleyen Laçin, böylece sokakların da çiçekler gibi hiç bir zaman renginin solmayacağının altını çizdi.

“İYİ NİYETLE ÇÖZÜLDÜ”
Türkiye'nin birçok kentinde yaşanan zabıta-seyyar esnaf geriliminin de Başkan Tunç Soyer olmak üzere Genel Sekreter Yardımcısı Ertuğrul Tugay ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanı Gökhan Daca'nın akılcı çözümleriyle İzmir'de yaşanmayacağını aktaran Laçin, “Sayın başkanımız Tunç Soyer'in yanı sıra sayın Ertuğrul Tugay ve sayın Gökhan Daca her aşamada bizlerin sorunlarını dinliyor, ilk kez insan yerine konulduğumuzu hissediyorduk. Hiçbir sorunumuzu görmemezlikten gelmediler ve seyyar satıcılarımız gerilimsiz bir süreç yaşadı” diye konuştu.

“BÜROKRASİNİN ANLAMINI DEĞİŞTİRDİLER”
Ertuğrul Tugay ve Gökhan Daca'ya 24 saat ulaşabildiklerini ve sorunlara anında çözüm ürettiklerini açıklayan Laçin şunları söyledi: “Her iki isim de İzmir ve esnafımız için büyük şans. Bürokrasinin bir anlamda tanımını değiştirip insanların günlük hayattaki çalışmasını kolaylaştıran bir anlayışla bunu başardılar. Zabıtalarımızın da seyyar esnafı uyarması bile seyyarımızın o bölgeyi terk etmesini sağladı çünkü her iki taraf da gerginlik yaşanmasını istemiyordu. Sonuçta zabıta işini yapıyordu. Hem sabit esnafı koruyan hem de seyyarı güvence altına alan bu uygulamanın hayata geçmesinde kendilerinin emekleri büyük. Türkiye'deki zabıta-seyyar kavgalarının İzmir'de yaşanmamış olması tesadüf değil. Bu vesileyle bir kez daha başta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer, Ertuğrul Tugay ve Gökhan Daca olmak üzere belediyemizin değerli ekibine teşekkür ederim” dedi.

72 SAAT EĞİTİM VERİLECEK
Önümüzdeki günlerde 116 çiçek satıcısına İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 72 saatlik eğitim verileceği ve bu eğitimlerde iletişim, pazarlama, hijyen gibi konuların başı çekeceğini ifade eden Laçin, eğitimlerin tamamlanmasıyla esnafın kendilerine gösterilen noktalarda satışa başlayacağını vurguladı. Tek tip araçların ise tasarımının bittiğini ama yapım sürecinin devam ettiğini kaydeden Laçin, yılbaşına kadar tek tip araçların dağıtımının da biteceğini söyledi. Kayıt altına alınacak bu esnaf, sosyal güvenceye de kavuşabilecek.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL