Atasoy Bilgin
Ekonomi

İzmir Ticaret Borsası, Karşıyaka Belediyesi ve SKOOP Tarım, Gıda ve Çevre Bilinci İçin El Ele Verdi

İmzalanan iş birliği protokolleri ile tarım ve gıdanın önemine dikkat çekmek, iklim ve çevre konularında farkındalık yaratmak amaçlanıyor   İzmir Ticaret Borsası, Karşıyaka Belediyesi ve Sınırlı Sorumlu İzmir Sosyal Kalkınma ve İşletme Kooperatifi (SKOOP) arasında tarım ve gıdanın önemine dikkat çekmek, iklim ve çevre konularında farkındalık yaratmak amacıyla iş birliği protokolü imzalandı.

İzmir Ticaret Borsası, Karşıyaka Belediyesi ve SKOOP Tarım, Gıda ve Çevre Bilinci İçin El Ele Verdi

İmzalanan iş birliği protokolleri ile tarım ve gıdanın önemine dikkat çekmek, iklim ve çevre konularında farkındalık yaratmak amaçlanıyor

 

İzmir Ticaret Borsası, Karşıyaka Belediyesi ve Sınırlı Sorumlu İzmir Sosyal Kalkınma ve İşletme Kooperatifi (SKOOP) arasında tarım ve gıdanın önemine dikkat çekmek, iklim ve çevre konularında farkındalık yaratmak amacıyla iş birliği protokolü imzalandı.

 

 

İmzalanan protokol kapsamında Belediye’nin Karşıyaka sınırları dahilinde belirlediği alanlarda, Borsa, SKOOP ve Karşıyaka Belediyesi iş birliğinde proje bazlı iş modelleri geliştirilmesi ve uygulanması yer alıyor.

 

İmza töreni öncesinde açıklamalarda bulunan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ve SKOOP'un kurucu Yönetim Kurulu Üyesi Işınsu Kestelli, “İzmir Ticaret Borsası olarak toplumun tüm kesimlerini yakından ilgilendiren tarım konusunda iş birliğinin çok önemli olduğuna inanıyoruz. Profesyonel hayatım dışında da sosyal sorumluluk projelerinde yer almaya ve toplumsal fayda sağlayıcı çalışmalara destek olmaya çalışıyorum. Kurumlar arası imzaladığımız iş birliği protokolü ile tarım ve gıdanın önemine dikkat çekmek, iklim ve çevre konularında farkındalık yaratmak amacıyla toplantı, sempozyum, çalıştay, atölye çalışmaları, eğitim, seminer ve tanıtım gibi çalışmaların yapılması ve sosyal sorumluluk projeleri geliştirilmesinin yanı sıra; kentsel tarım, kent bostanları ve yeşil koridor uygulamalarına faaliyet desteği verilmesi ve bununla birlikte; İTB’nin Toprak ve Çocuk Programı kapsamında, çocuklar ile ekim, dikim, hasat, tarladan çatala süreç modelleri oluşturulması, tarım, gıda, dijital tarım teknolojileri, gastronomi, doğa ve çevre alanında, sektörün ve kamuoyunun beklenti ve ihtiyaçlarını gözeterek eğitim ve bilgilendirme faaliyetleri yapılması hedefleniyor” dedi.

 

Borsa liderliğinde kuruluş çalışmaları devam eden İzmir Tarım ve Teknoloji Merkezi (İTTM) desteği ile Karşıyaka Belediyesi, Borsa ve SKOOP olarak Karşıyaka’da  iklim, çevre, tarım ve gıda alanında, dijital teknolojilerin kullanımına yönelik pilot uygulama ortamları yaratmak amacıyla iş birliği olanaklarını geliştirmeyi de protokolün hedefleri arasında gösteren Kestelli, “Sıfır Karbon ayak izine ulaşılması, Yenilenebilir Enerji uygulamaları ile sera gazlarının azaltımının sağlanması, sulama sistemleri, su ve toprak koruma  faaliyetleri yürütülmesi, su hasadı, döngüsel sistemler kurulması yönünde teknoloji uygulamalarını içeren pilot projeler yapılmasını amaçlıyoruz” diye konuştu.

 

“Bu iş birliği örnek olacak”

 

Yapılan iş birliğinin gelecek için önemini vurgulayan Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Öncelikle burada olduğu için herkese çok teşekkür ediyorum. İzmir Ticaret Borsası İzmir’in en köklü, en saygın kurumlarından birisi. Onun çatısı altında, onların himayesinde böyle bir iş birliği anlaşmasına imza atmak bizim için bir onur. Sınırlı Sorumlu İzmir Sosyal Kalkınma ve İşletme Kooperatifi, Işıl Hanım’ın bize gelmesiyle ve bilgi vermesiyle tanıdığımız ama geçmişte yaptığı çalışmalar, geleceğe yönelik planlarını dinlediğimizde çok ümitlendiğimiz, saygı duyduğumuz sosyal girişim kooperatifi. Burada çok örnek bir iş yaptığınızı düşünüyorum. Biz Karşıyaka Belediyesi olarak iklim krizi, gıda ve enerji krizi başta olmak üzere sosyal adaletsizliklere yol açacak, gelecekte toplumumuzun tümünü etkileyecek ağır problemlerle ilgili çözüm üretmek için çok yoğun çaba gösteriyoruz. Kurmuş olduğumuz İklim Değişikliği Müdürlüğü, sürdürülebilir iklim eylem planımız, gıda krizini öngörerek yakında yapacağımız bir çalıştayla kamuoyuna duyuracağımız bir kentsel gıda stratejisi planı çalışması ve daha yeşil, tarımsal kalkınma açısından daha aktif kent olma yönündeki çabalarımızla aynı yöne bakıyor olduğumuzu gördük. SKOOP’un beraber çalışma ile ilgili önerilerini memnuniyetle karşıladık. Bugün imzalayacağımız protokolün yakın gelecekte, orta ve uzun vadede herkese örnek olacak çalışmalara yol açacağına eminim. Bu iş birliğini sağladıkları için Işıl Hanım’a ve tüm kooperatif üyelerine, bu kooperatifi bünyesinden çıkaran İzmir Ticaret Borsası ve sayın başkanı Işınsu Hanım’a teşekkür ederim.”

 

İzmir Ticaret Borsası ve Karşıyaka Belediyesi ile imzaladıkları iş birliği protokolüne ilişkin açıklamalarda bulunan Sınırlı Sorumlu İzmir Sosyal Kalkınma ve İşletme Kooperatifi (SKOOP) Yönetim Kurulu Başkanı Işıl Nişli ise toplumsal refah ve kalkınma için çalışan SKOOP’un kuruluş döneminde bu alanlara odaklandığına değinerek, “Çevre ve iklim teması kapsamında İzmir Ticaret Borsası ve Karşıyaka Belediyesi ile birlikte iklim, çevre, tarım ve gıda alanında toplumsal fayda yaratacak, farkındalık oluşturacak projeler gerçekleştirmeyi, kentimiz için yenilikçi modeller oluşturmayı hedefliyoruz. SKOOP olarak kamu ve özel sektörün birlikte çalışması, iş birliği modelleri üretmesini çok önemsiyoruz” dedi.

 

Karşıyaka Belediyesi’nin Yamanlar Proje Alanı’nda, kentsel ölçekte bir rezerv orman alanı olarak planladığı Kent Ormanı içinde biyo çeşitliliği korumak, yerel çeşit koleksiyonu yapmak, gıdanın sürdürülebilirliğine katkı sağlamak, çevre ve iklim değişikliği konularına dikkat çekecek doğa dostu tarım uygulamalarını gerçekleştirmek, çocuklar ve yetişkinler için tarım-gıda uygulama alanı yaratmak üzere Gıda Ormanı yapmayı da hedeflediğinden bahseden Işıl Nişli, “Bu süreçte de tasarım ve planlama, içerik oluşturma ve uygulama sürecinde iş birliği yapmayı arzuluyoruz” diye konuştu.

 

Açılış konuşmalarının ardından taraflar protokole imza attı ve günün anısına toplu fotoğrafta bir araya geldi.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL