Gündem

Kaz Bayramı için imece hazırlıkları başladı

Eseler Köyü’nde 19 Ocak Cuma günü 3.

Kaz Bayramı için imece hazırlıkları başladı

Eseler Köyü’nde 19 Ocak Cuma günü 3.’sü düzenlenecek Kaz Bayramı için

köydeki kadınlar imece usulü kuru yufka açmak için bir araya geldi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Kent Konseyi, çevre köy muhtarları ve

mahalle sakinleri iş birliği ile kent genelinde bu yıl üçüncüsünün düzenlenecek,

ancak geçmişi 200 yıl öncesine dayanan geleneksel Kaz Bayramı etkinliği için

hazırlıklar başladı. 19 Ocak Cuma günü Eseler Köyü’nde yapılacak etkinlik

öncesinde köydeki kadınlar imece usulü kuru yufka açmak için bir araya geldi.

Kocaeli’nin yöresel-kültürel değerlerinin tanıtılması, gastronomi değerlerinin

gün yüzüne çıkarılması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla düzenlenen

Kaz Bayramı, Eseler köy meydanında birbirinden farklı etkinlikler ve yöresel

ikramlarla kutlanacak.

İMECE HAZIRLIKLARI BAŞLADI

Kocaeli’nin İzmit ilçesine bağlı Eseler Köyü’nde 19 Ocak Cuma günü

gerçekleşecek “Kaz Bayramı” geleneği, köy sakinlerini bir araya getiriyor. Kaz

Bayramı her yıl ocak ayının ikinci yarısında, köy büyüklerinin belirlediği tarihte

kutlanıyor. Aylar öncesinden kazların besiye çekilmesiyle başlayan bayram

hazırlıkları, havaların soğumasının ardından Eseler, Solaklar, Hasanoğlu,

Biberoğlu ve Durhasan köylerinden yardıma gelen kadınlar tarafından imece

usulü kuru yufka açılmasıyla devam ediyor. Etkinlik günü tirit olarak

kullanılacak yufkalar, kadınlar tarafından özenle hazırlanarak muhafaza edildi.

AYLAR ÖNCESİNDEN BAŞLADI

Kazların pişirilmesi sırasında kullanılacak doğal şişler kızılcık ağacından

kesilerek hazırlanıyor. Bayramdan 2 gün önce toplu halde kesilen kazlar

temizlenip yağı alındıktan sonra pişirilmek üzere hazır ediliyor. Bir gün suda

bekletildikten sonra kızılcık ağacından hazırlanan şişlere dizilen kazlar, bayram

gecesi tavalarda köy fırınına sürülüyor. Sabah vakti kazlar ters düz edilerek,

suyun bir kısmı alınıyor. Öğlen vakti fırından alınan kazlar, kaz yağıyla

ıslatılmış tirit, taşlık dolması, şekerli börek, kaz ciğerli börek ve erik hoşafı

eşliğinde sofralardaki yerini alarak misafirlere ikram ediliyor. 

KÜLTÜREL DEĞERLER SERGİLENECEK

Eseler köy meydanında gerçekleşecek Kaz Bayramı etkinliği sayesinde

Kocaeli’nin yöresel ve kültürel değerlerinin sergilenmesi sağlanıyor. Ayrıca

köylülerin kendilerinin üretmiş oldukları yöresel ürünleri satabilecekleri satış

alanları da yer alacak.

“GELENEKLERİMİZİ GELECEK NESİLLERE AKTARIYORUZ”

Köyde hazırlık yapan bayanlar, duygularını şu sözlerle ifade etti; “Eskiden

akrabalarımız kaz yemeğe geliyordu. Şimdi bayramımız o zamana göre daha

kalabalık, daha güzel geçiyor. Etkinlik sayesinde geleneklerimizi gelecek

nesillere aktarıyoruz. Çocukluğumdan beri biz bu bayramı kutluyoruz. Bunun

herkesin duymasını istiyoruz. Kazlarımızı besiye çekiyoruz. Belirli bir gün

belirleyip imece usulü yufkaları açıyoruz. Köy halkınca gözlemeler yapıyoruz.

Bunu böyle duyurmak, halkımızı çağırarak onlarla birlikte daha büyük şenlik

haline getirmek, çocukluğumdan beri içimde ukdeydi. Bunu da yaptık.

Hedefimizin çok üstüne ulaştık. Etkinlikler kapsamında kurulan stantlarda köy

halkı olarak yetiştirdiğimiz ürünlerimizi de satıyoruz. Bizlere faydası oluyor. 19

Ocak’ta etkinliğimize herkesi bekliyoruz. Herkesin başımızın üzerinde yeri var.

En iyi şekilde ağırlamaya çalışacağız.”

KAZ BAYRAMI NEDİR?

Kocaeli’de sadece İzmit ilçesi Eseler, Solaklar, Durhasan ve Hasanoğlu

köylerinde ocak ayının ortalarında kutlanan bayramın asıl amacı birlik

beraberlik ve paylaşmaktır. Savaş yıllarında dahi geleneği yaşatmaya özen

gösteren bölge halkı 200 yıl boyunca bu geleneğin günümüze ulaşmasını

sağlamıştır.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL