Gündem

Kuş Cenneti'ne anjiyo: 40 km yatak temizlenecek

Dünyanın metropol alan içerisinde yer alan tek kuş cenneti olan İzmir Kuş Cenneti’ne can suyu sağlayan kanallar yeniden düzenleniyor.

Kuş Cenneti'ne anjiyo: 40 km yatak temizlenecek

Dünyanın metropol alan içerisinde yer alan tek kuş cenneti olan İzmir Kuş Cenneti’ne can suyu sağlayan kanallar yeniden düzenleniyor..  DSİ. Bölge Müdürlüğü tarafından başlatılan çalışma yaklaşık 40 km’lik kanalı kapsayacak, Proje tamamlandığında hem bölgedeki taşkın riski ortadan kalkacak, hem de İzmir Kuş Cenneti’ne daha temiz ve daha çok su temin edilmiş olacak

15 bini aşkın flamingo ve yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapan İzmir Kuş Cenneti’nin en önemli su kaynaklarından olan “Menemen Tahliye Kanalları” ıslah ediliyor. DSİ 2. Bölge Müdürlüğü’nce ana kanal ve yan kollarında başlatılan yatak tanzim ve ıslah çalışması yaklaşık 40 bin metrelik kanalı kapsayacak ve yıl boyunca devam edecek.

1 milyon 582 bin m3 kazı yapılacak

İzmir Kuş Cenneti’ne su temin eden tahliye kanallarındaki çalışmalara yılbaşı itibari ile başladıklarını belirten DSİ 2. Bölge Müdürü Saadettin Ceylan, “ Menemen Ovası’ndaki kanallar evsel atıklar ya da doğal koşullar nedeniyle zamanla dolmuş ve daralmıştı. Ocak ayında 2 uzun kollu Back-Hoe Ekskavatör, 3 Dragline Back-Hoe Ekskavatör, 1 paletli traktör ile çalışmalara başladık. Hedefimiz 39.500 metrelik yatakta 1 milyon 582 bin m3’lük kazı yaparak hem bölgedeki taşkın riskini azaltmak hem de kuş cennetine daha temiz ve fazla su ulaştırmaktı. Şu anda hedefimizin % 25’ine ulaştık.” Dedi.

10 bin 250 metrelik bölüm temizlendi

Çalışmaların yıl sonuna kadar aralıksız devam edeceğini vurgulayan DSİ 2. Bölge Müdürü Saadettin Ceylan, Haziran başı itibari ile Menemen Güney Ana Tahliye Kanalı (2850) , Menemen S-47 Ana Tahliye Kanalı (2700), Menemen Seyrek Süzbeyli Pompaj Ana Tahliye Kanalı’nda(4700 m) toplam 10. 250 metre yatak tanzim ve ıslah çalışmasının tamamlandığını söyledi.

İzmir Kuş Cenneti’nin ülkemiz ve İzmir için değerini çok iyi bildiklerini belirten DSİ 2. Bölge Müdürü Saadettin Ceylan, an itibari ile Menemen Güney Ana tahliye kanalından kapakları açarak İzmir Kuş Cennetine su verildiğini belirtti.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL