Atasoy Bilgin
Gündem

MUBI mayıs ayında Ezel Akay imzalı kült filmlere ev sahipliği yapıyor

Sinemamızın en özgün hikaye anlatıcılarından Ezel Akay, MUBI’nin mayıs seçkisinde yer alan 3 kült filmiyle sinemaseverlerle buluşuyor.

MUBI mayıs ayında Ezel Akay imzalı kült filmlere ev sahipliği yapıyor

Sinemamızın en özgün hikaye anlatıcılarından Ezel Akay, MUBI’nin mayıs seçkisinde yer alan 3 kült filmiyle sinemaseverlerle buluşuyor. 

Kendisini “film anlatıcısı” olarak tanımlayan, yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlendiği yapımlarla ulusal ve uluslararası alanda birçok ödül kazanan Ezel Akay, gösterişli set tasarımları ve yıldızlarla dolu oyuncu kadrolarını buluşturarak, geçmişin ve şimdiki zamanın iç içe geçtiği, sinemamızda eşi olmayan bir üslubun mimarı oldu. Geleneksel anlatıları ve halk öykülerini postmodern bir estetikle harmanlarken komedi ve müzikal türlerini adeta yeniden tanımlayan yönetmenin en sevilen filmlerinden NEREDESİN FİRUZE, HACİVAT KARAGÖZ NEDEN ÖLDÜRÜLDÜ? ve 7 KOCALI HÜRMÜZ, MUBI’nin mayıs seçkisinde izleyicileri geçmişe doğru bir yolculuğa çıkarıyor. 

NEREDESİN FİRUZE (2004)

Dillerden düşmeyen müzikleri, rengarenk dünyası ve capcanlı ruhuyla sinemamızın modern klasiklerinden biri olmayı başaran NEREDESİN FİRUZE, kaset devrinin son demlerinde müzik sektöründe adaletsiz sisteme ayak uydurmaya çalışan bir dizi “tutunamayan” karakterin hikayesini anlatıyor. Bu topraklardan çıkmış en başarılı müzikallerinden biri olarak kabul edilen film, renk cümbüşü kostümleri, dillerden düşmeyen replikleri, birbirinden eğlenceli dans figürleri ve tabii “Ya Evde Yoksan?” parçasıyla daha uzun yıllar zihinlerimizde yer etmeye devam edecek. NEREDESİN FİRUZE, 13 Mayıs’tan itibaren MUBI’de. 

HACİVAT KARAGÖZ NEDEN ÖLDÜRÜLDÜ? (2006)

Metin Erksan’a ithafla açılan, mizah geleneğimizden pek çok önemli isme teşekkürle sona eren HACİVAT KARAGÖZ NEDEN ÖLDÜRÜLDÜ?, Ezel Akay’ın “Anadolu Ortaçağ Üçlemesi” olarak planladığı serinin ilk filmi olarak Bursa’da çekildi. Gölge oyununun ortaya çıkışı ile ilgili önemi bir efsanenin canlandırıldığı ve Hacivat ile Karagöz’ün hayali yaşam öykülerinin beyazperdeye taşındığı bu yapım, sinemamızın aykırı ancak bir o kadar sevilen filmleri arasındaki yerini aldı. Haluk Bilginer ve Beyazıt Öztürk’ün Hacivat ve Karagöz’e can verdiği film, hiciv dolu öğelerle bütünleşirken “çok gülen çok ağlar” atasözünün de bir nevi sinemadaki ifadesi. HACİVAT KARAGÖZ NEDEN ÖLDÜRÜLDÜ?, 20 Mayıs’tan itibaren MUBI’de.. 

7 KOCALI HÜRMÜZ (2009)

Ezel Akay sinemasının kendine has özelliklerini barındıran bir başka film de, Sadık Şendil’in klasikleşmiş tiyatro eserinden uyarlanan 7 KOCALI HÜRMÜZ. Başrollerinde Nurgül Yeşilçay, Gülse Birsel, Haluk Bilginer, Sarp Apak, Mehmet Ali Alabora, Erkan Can ve Öner Erkan gibi isimlerin yer aldığı bu özgün müzikal, eril kalıpları yıkan, masalsı, mizahi bir tona sahip. Birbirlerinden habersiz, her biri bambaşka karakterlere sahip 6 tane adamı idare etmeye çalışan genç bir dul kadının hikayesinin anlatıldığı filmle ilgili Ezel Akay şöyle diyor: “Filmde erkek kadını değil, kadın erkeği seçer. Film seçen kadın olsaydı nasıl olurdu sorusunu cevaplıyor.” 7 KOCALI HÜRMÜZ, 27 Mayıs’tan itibaren MUBI’de. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL