Sağlık

Nörojenik Yutma Bozuklukları Tedavi Edilmezse Daha Büyük Sonuçlara Yol Açabilir

Yutma, gıdaların ağız boşluğundan mideye geçişine kadar olan süreçtir.

Nörojenik Yutma Bozuklukları Tedavi Edilmezse Daha Büyük Sonuçlara Yol Açabilir

Yutma, gıdaların ağız boşluğundan mideye geçişine kadar olan süreçtir. Bu süreçte ortaya çıkan bozukluklar yutma bozukluğu (disfaji) olarak tanımlanır. Yutma bozuklukları; beslenme bozuklukları, alınan gıdanın solunum yollarına kaçmasına bağlı olarak solunum yollarında tıkanık, akciğer enfeksiyonları gibi birçok ciddi sağlık problemine yol açabilir.  

Yutma Bozuklukları Hangi Yaşlarda Görülür ve Belirtileri Nelerdir?

Yutma bozuklukları, yaşlılıkta ortaya çıkabileceği gibi baş boyun bölgesinin yapısal problemleri ve tümörlerine, çeşitli sinir hastalıklarına (inme, travmatik beyin yaralanmaları, Parkinson hastalığı, serebral palsi, vb) ve romatizmal hastalıklara bağlı olarak gelişebilir. Yutma bozukluklarının kilo kaybı, yemek alışkanlıklarında değişiklik, yutmayı başlatmada zorluk, yutma sonrası öksürük, tıkanıklık hissi ve ses değişikliği, akciğer enfeksiyonları gibi belirtileri olabilir.

Yutma bozukluğu olan hastaların değerlendirilmesinde ve tedavisinde Kulak Burun Boğaz, Gastroenteroloji, Nöroloji, FTR hekimlerinin de yer aldığı multidisipliner bir yaklaşım gereklidir. 

Tedavi Süreci Nasıl İlerler? 

Sinirsel hastalıklara bağlı yutma bozukluklarında etkilenen fizyolojik süreçleri saptamak, aspirasyon riskini değerlendirmek, hastaya uygun beslenme ve tedavi yöntemlerini belirlemek, uygulanan tedavilerin etkinliğini değerlendirmek için klinik yutma değerlendirmeleri yapılmalıdır. Gerekli olan hastalarda görüntüleme yöntemlerinden de yararlanılır. 

Sinirsel (nörojenik) yutma bozukluklarının tedavisinde diyetin düzenlenmesi, postüral teknikler, yutma egzersizleri ve manevraları, nöromusküler elektrik stimülasyon (NMES), EMG biofeedback gibi farklı tedavi yaklaşımları uygulanmaktadır.  

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL