Atasoy Bilgin
Eğitim

Öğretmen adaylarına yönelik sanat terapisi eğitimi ve farkındalık atölyeleri düzenlendi

Polonyalı akademisyen Dr.

Öğretmen adaylarına yönelik sanat terapisi eğitimi ve farkındalık atölyeleri düzenlendi

Polonyalı akademisyen Dr. Milek, EÜ’ye konuk oldu

 

Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesinde, Polonyalı akademisyen ile sınıf öğretmeni adaylarına yönelik sanat terapisi eğitimi ve farkındalık atölyeleri düzenlendi.

 

Polonya'nın Gnieźnieńska Szkoła Wyższa Milenium ile Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Głogowie Üniversitelerinde sanat terapisi üzerine dersler yürüten öğretim üyesi Dr. Katarzyna Milek, Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Sınıf Eğitimi Anabilim Dalı’na ziyarette bulundu.

 

Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Pınar Çavaş ve aynı bölümde öğretim üyesi olarak görev yapan Doç. Dr. Belgin Arslan Cansever’in davetlisi olarak Ege Üniversitesine gelen Dr. Milek iki hafta süresince Sınıf Öğretmenliği 3’üncü sınıf öğrencilerine bir saatlik kuramsal ders anlatımının ardından 2 saatlik atölye çalışmaları gerçekleştirdi. Sınıf öğretmenleri adaylarının gönüllü katılımla 3 farklı grup olarak aldıkları eğitimin atölye çalışmalarında Dr. Milek farklı sanat terapisi uygulamalarına yer verdi. 

 

Sanat terapisi alanında 20 yılı aşkın bir süredir çalışan Dr. Milek, sanat terapisi ile ilgili önemli bilgileri verdi. Dr. Milek,  “Sanat terapisi, müzik, sanat, edebiyat, dans ve dramatik sanatın kullanıldığı planlı bir etkinliktir. Sanat terapisinin özü, sanatsal ve estetik ilkelere uymayı gerektirmeyen, ancak bireyin kendini ve duygularını ifade etmesini teşvik eden bir eser yaratmasına dayanmaktadır. Böyle bir yaklaşım sanatın terapötik rolünü açıklar. Sanat yardımıyla terapi, yaratma eylemiyle tesadüfi bir karşılaşma değil, bir kişinin yaratıcı niteliklerine dayanan, aynı zamanda onu kasıtlı olarak etkileyen bir terapist tarafından bilinçli bir eylemdir” diye konuştu.

 

Sanat terapisinin her yaş grubundaki birey ile gerçekleştirilebildiğini kaydeden Dr. Milek, sanat terapisi sürecinin en önemli yönünün, seçilmiş bir sanat alanını kullanarak çocuğu yaratmaya yöneltmek olduğunu; yaratıcı aktiviteyi teşvik etmenin özellikle endişeyi gidermek, gerçek sorunlarla baş etmeyi kolaylaştırmak ve duyarlılık yaratmak gibi alanlarda da önemli rol oynadığını ifade etti.

 

Sınıf öğretmeni adayları, kuramsal derslerde sanat terapisinin bireyin yeterliliklerini genişleten, empati, kabul ve anlayış yetilerini geliştiren eğitim işlevini; duyguları düzenlemeye yardımcı olup onlarla başa çıkmayı öğreten düzenleyici işlevinin yanı sıra telafi edici, bilişsel, arındırma, iletişim, gevşeme işlevleri hakkında bilgi sahibi oldular. Ayrıca Sınıf öğretmeni adayları atölye çalışmaları sırasında ise müzik terapisi, bibliyoterapi, renk terapisi,  dans terapisi ve dramaterapiyi deneyimleyerek öğrendiler.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL