Gündem

Prof. Dr. Önal, Harran Kazılarındaki Son Durumu Anlattı

Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı ve Harran Örenyeri Kazı Başkanı Prof.

Prof. Dr. Önal, Harran Kazılarındaki Son Durumu Anlattı

Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı ve Harran Örenyeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal, devam eden Harran Örenyeri kazı çalışmalarına ilişkin sunum gerçekleştirerek son verileri paylaştı.

Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi tarafından her perşembe günü gerçekleştirilen “Küçük Amfi Söyleşileri” nin bu haftaki konuğu Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı ve Harran Örenyeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal oldu. Etkinliğe, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Kurt, Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdullah Ekinci, Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Arş. Gör. Dr. Merve Ofluoğlu, rehberler, turizm işletmecileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

2015 yılından bu yana Harran Örenyeri kazı başkanlığını yürüten ve dönem dönem kazı çalışmaları hakkında seminer, panel ve röportajlar ile Başkanlığı altında yürütülen kazı çalışmaları hakkında kamuoyuna bilgilendirmede bulunan Prof. Dr. Mehmet Önal, katılımcılara yönelik “Son Kazılar Eşliğinde Harran” adlı panelde katılımcılara bilgilendirmede bulundu.

Hz. İbrahim’in Evi ortaya çıkartılırsa Harran turizmine önemli katkılar sunacak

Prof. Dr. Mehmet Önal yaptığı sunumda Harran Ulu camii, Harran Höyük ve Harran İç Kalede bugüne kadar yaptıkları kazı çalışmalarını ve gün yüzüne çıkan eserlere ilişkin slaytlar eşliğinde bilgiler verdi. Son dönemde büyük heyecan uyandıran Hz. İbrahim’in Harran’daki evi ve mescidine ilişkin son durumu da paylaşan Önal yaptığı açıklamada; “Madem Hz. İbrahim Harranlı, Harran’da uzun yıllar yaşamış. Onun izlerinin somutlaştırılması için neler yapabiliriz? Bu doğrultuda projemize yoğunlaştık. Hz. İbrahim Evi Çevre Düzenlemesi projesi ile bu iz ortaya çıkartılırsa Urfa’ya gelen turistler Harran’daki Hz. İbrahim’in Evini görmeden gitmeyecektir. 

Hz. İbrahim’in izi ortaya çıkarsa gelen turlar Harran’ı görmeden gitmeyecektir

Bir nevi Efes ve Hz. Meryem’in Evi gibi. Ki bizim dönemimiz Hz. İbrahim’in Evi yönünden daha güçlüdür” diyerek Hz. İbrahim’in Evi’nin Harran’da olduğuna dair seyyahların 5. ve 10 yüzyıldaki eserlerinde aktardığı bilgilere vurgu yaptı.

Dünyanın en yakışıklı kertenkelesi de Harran’da

Harran’ın tarihi ve kültürel eserler ile bölgede önemli bir turizm noktası olduğunu belirten Prof.Dr. Mehmet Önal; “Harran’a ayrı bir değer katacak bir keşif daha yapıldı. Bundan iki yıl kadar önce ilgili akademisyenler ve uzmanlar dünyanın en yakışıklı kertenkelesi olarak adlandırdıkları ve sadece Harran’a özgü ve soyu tükenmek üzere olan Harran Kertenkelesini keşfettiler. Yaşam alanının sadece Sur içinde bulunduğunu belirten hocalarımız bu özgün tür ile ilgili kazıda çalışan arkadaşlarımıza da bilgilendirmede bulunarak korunması için gerekli özenin gösterilmesini istediler” diyerek Harran Kertenkelesinin de Harran için ayrı bir turizm değeri olduğunun altını çizdi.

Yaklaşık bir saat süren sunumda Prof. Dr. Mehmet Önal, Harran Kalesinde yapılan çalışmaları da anlatarak gün yüzüne çıkan mekanlara ve eserlere ilişkin de katılımcılara bilgi verdi, programın sonunda katılımcılardan gelen soruları da cevapladı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL