Gündem

Prof. Dr. Yücel, “Tarım eğitimi olmadan üretim ve gıda güvenliği mümkün değildir"

Türkiye’de Mekteb-i Zirai Şahane’nin açılması ile başlayan tarım eğitiminin 178’nci yıl dönümü dolayısıyla Ege Üniversitesinde “Tarım Bayramı” programı düzenlendi.

Prof. Dr. Yücel, “Tarım eğitimi olmadan üretim ve gıda güvenliği mümkün değildir"

Türkiye’de Mekteb-i Zirai Şahane’nin açılması ile başlayan tarım eğitiminin 178’nci yıl dönümü dolayısıyla Ege Üniversitesinde “Tarım Bayramı” programı düzenlendi. Ziraat Fakültesi Prof. Dr. Feyzi Önder Konferans salonunda gerçekleştirilen etkinliğe EÜ Rektör Yardımcısı ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Banu Yücel, İzmir İl Tarım ve Orman Müdür Yarımcısı Ayhan Temiz, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Etkinliğin açılışında konuşan Prof. Dr. Banu Yücel, “Tarım eğitimi ülkemizde ilk olarak 10 Ocak 1846 tarihinde başlamıştır. Bu vesileyle her yıl 10 Ocak gününü kapsayan hafta ülkemizde tarım haftası olarak kutlanmaktadır. Tarımın önemi geçen küresel pandemi sürecinde daha fazla idrak edilmiş, sürdürülebilir, nitelikli ve sağlıklı tarımsal üretimin önemi ortaya konmuştur. Yapılan tahminlere göre 2050’li yıllarda dünya nüfusunun 9 milyar olacağı göz önünde bulundurulursa tarım ve gıdanın milli güvenlik meselesi olarak değerlendirilmesinin yanı sıra artık sağlık, gıda güvencesi, çevre, doğal kaynaklar, enerji lojistik, finansman, kırsal kalkınma gibi çok farklı açılardan da toplumumuzu etkileyecektir. Yapılan araştırmalar, önümüzdeki yıllar için önlem alınmadığında, bireylerin beslenme için yeterli gıdaya ulaşmakta ciddi düzeyde zorlanacağını ortaya koymaktadır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ülkemizi bağımsızlığa kavuşturduktan sonra, ‘milli ekonominin temeli tarımdır’ diyerek ülke tarımının kalkınmada ne kadar önemli olduğuna vurgu yapmıştır” dedi.

“Günümüzde sürdürülebilir tarımın önemi ortaya çıktı” Prof. Dr. Yücel, “Türkiye Yüzyılı olarak nitelendirilen günümüzde; ekonomik kalkınma hedefleri, yoksulluğun azaltılması, gıda güvenliği ve sürdürülebilirlik için çağa uygun tarımsal üretimin önemi daha fazla ortaya çıkmaktadır. Farklı bilim disiplinlerinin etkileşimi ve kadim bilgiyle bezenmiş yetkin teknolojinin daha fazla kullanılmasının sağlanmasıyla; tarımsal üretimde verimliliği artırmak, üretimin izlenebilirliğini sağlamak, kalite ve gıda güvenliğini sürdürülebilir hale getirmek mümkün olabilecektir.

Unutulmamalıdır ki bilim odaklı ve nitelikli bir tarım eğitimi olmadan  tarımsal üretim dolayısıyla sağlıklı beslenme ve gıda güvenliği mümkün olmamaktadır” diye konuştu.

Ziraat Fakültesinin yarım asrı aşkın süredir nitelikli mühendisler yetiştirdiğini dile getiren Prof. Dr. Yücel, “Öğrencilerimiz teknolojik yenilikleri ve eğitimle aldıkları bilgi birikimi ve tecrübeyi gelecekte tarım politikalarına yön verebilecek yetkinliğe erişmek için kullanacaklardır. Bu amaçla dünyada tarım bilimleri alanında 288’inci, ülkemizde ise ilk sırada bulunan fakültemiz, tarımda sürdürülebilir kalkınma amaçlarına öncülük eden fakültelerden birisi olma hedefiyle köklü ve deneyimli akademik kadrosu, kaliteli ve güncellenmeye sürekli açık eğitim planı, etik değerlerden ödün vermeden hayat boyu öğrenmeyi kendine amaç edinerek, ülke tarımının gelişimine yüksek düzeyde katkı sağlayacak donanımlı ziraat mühendisleri yetiştirerek ülkemize hediye etmektedir. Bu eğitim günümüzde Azerbaycan ve Özbekistan ile lisans, İspanya ile lisansüstü düzeyde sürdürdüğümüz çift diploma programları ve yurt dışından gelen 28 ülkeden 383 öğrencimizle uluslararası görünürlüğü ve repütasyonu artmış, bilim ihraç eder noktaya ulaşmıştır. Bugün fakültemizde 24’ü uluslararası olmak üzere toplam 87 Ar- Ge projesi devam etmektedir. Aynı zamanda üniversite-sanayi iş birlikleri ile çeşitli tescil çalışmaları yapılmaktadır. Fakültemiz 2023-2024 öğretim yılında taban puan sıralamasında 8 bölümü ile birinci, 2 bölümü ile ikinci sırada öğrenci kaydı alarak Türkiye’de bu başarıyı elde eden tek ziraat fakültesi olmanın gururunu ve mutluluğunu bize yaşatmaktadır” dedi.

“Tarım insanlık tarihindeki en temel ve hayati faaliyetlerden biridir” Tarım eğitiminin önemine değinen İzmir İl Tarım ve Orman Müdür Yarımcısı Ayhan Temiz ise, “Tarım eğitiminin 178 Yılını kutlamak için bugün burada bir araya gelmiş bulunuyoruz. Tarım insanlık tarihindeki en temel ve hayati faaliyetlerden biridir. Bu alandaki eğitim ise sadece bitkileri ve hayvanları yetiştirmekle kalmayıp aynı zamanda doğal kaynakların yönetimi, robotik, iklim değişikliği gibi pek çok önemli konuyu da kapsamaktadır. 178 yıl önce başlayan tarım eğitimi, modern tarımın temellerini atmamıza, verimliliği artırmamıza ve kırsal bölgelerin kalkınmasına katkı sağlamıştır. Tarım eğitimi; bilim, teknoloji ve inovasyonla birleşerek tarım sektörünü daha sürdürülebilir, verimli ve çevre dostu hale getirmiştir. Ancak son zamanlarda tarımın karşısında bulunan zorluklara karşı hazırlıklı olmamız gerektiğini unutmamalıyız. İklim değişikliği, nüfus artışı, doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı, tarımda yeni teknolojilerin kullanımı gibi konularda daha fazla çalışma ve çaba sarf etmemiz gerekiyor. Henry Kissinger’in dediği gibi, ‘Petrolü kontrol edersen ulusları,  tarımı kontrol edersen insanlığı kontrol edersin’ bu noktada genç nesilleri tarım bilimleri alanlarına teşvik etmek büyük önem taşımaktadır” dedi.

Program kapsamında 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılında unvan değişikliği olan ve EÜ Ziraat Fakültesine yeni katılan akademisyenlere berat belgeleri, 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılında gerçekleştirdikleri ulusal ve uluslararası bilimsel çalışmalara katkı sağlayan akademisyenlere ve sınıf temsilcilerine teşekkür belgeleri takdim edildi. Belge takdimlerinin ardından Grup Ortam müzik dinletisiyle katılımcılara keyifli anlar yaşattı. Tarım Eğitiminin 178 Yılı’nın kutlandığı etkinlikte, “Tarım Eğitiminde Uluslararasılaşma Ege Üniversitesi ve Azerbaycan Devlet Tarım Üniversitesi Örneği” konferansı ve “Tarım Eğitiminde Ege-ADAU Çift Diploma Örneğinin Öğrettikleri” paneli gerçekleştirildi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL