Teknoloji

Rosatom, St. Petersburg'da Düzenlenen Rusya-Afrika Ekonomik ve İnsani Forumu'nun İkinci Zirvesi'nde En Son Teknolojilerini Tanıttı

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom, Rusya’nın St.

Rosatom, St. Petersburg'da Düzenlenen Rusya-Afrika Ekonomik ve İnsani Forumu'nun İkinci Zirvesi'nde En Son Teknolojilerini Tanıttı

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom, Rusya’nın St. Petersburg kentinde düzenlenen Rusya-Afrika Ekonomik ve İnsani Forumu’nun İkinci Zirvesi’nde en son teknolojilerini tanıttı.

Zirvede konuşan Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev, “Afrika için nükleer, 20 yıl içinde Afrika’daki yaşam kalitesinin, teknolojik egemenliğin ve gelişme potansiyelinin en az gezegendeki diğer kıtalar seviyesinde olması için bir sıçrama fırsatıdır” ifadelerini kullandı. 27-28 Temmuz tarihlerinde St. Petersburg’da ExpoForum Kongre ve Sergi Merkezi’nde düzenlenen etkinlik, Rusya’nın Afrika ülkeleriyle kapsamlı iş birliğini güçlendirmek amacıyla 2019 yılında düzenlenen Rusya-Afrika Zirvesi ve Ekonomik Forumu’nda başlatılan diyalogun devamı niteliğini taşıyor. Söz konusu forumun ana ortaklığını Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom üstleniyor.

Rosatom tarafından desteklenen “Afrika’nın Kalkınması için Nükleer Teknolojiler” başlıklı genel oturumda söz alan Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev, “Nükleer sanayi, uzun vadeli doğa teknolojileri ve dünyadaki nükleer oyuncular arasındaki yüksek seviyeli güven sayesinde görece istikrar adası niteliğindedir” dedi. Teknolojik egemenliğin önemine dikkati çeken Likhachev, Rosatom’un teknolojik egemenliği sağlamak için ortaklarına hem karada hem de denizde güçlü reaktörlerden küçük modüler reaktörlere kadar geniş bir yelpazede projeler sunduğunu hatırlattı. Likhachev, “Çalıştığımız her ülkeye iş birliği fırsatı da sunuyoruz ve bu fırsat, ülkelerin teknolojik egemenlik projeleri için de geçerli” dedi.

“Afrika’da çeşitlilik söz konusu ve biz, çok çeşitli teknolojik ve girişimci çözümler sunabiliriz. Bu çözümler, basit elektrik üretimi ve satışı ihtimali de dâhil olmak üzere, standart sözleşmeler ve farklı santral ortak mülkiyet planları olabilir” diyen Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev, “Buna nükleer tıp, ışınlama merkezleri, araştırma reaktörleri ve rüzgâr enerjisi gibi nükleer enerjiye yakın ve ilgili teknolojiler de dâhildir” ifadelerini kullandı.

Şirketin yıllık yaklaşık 2 trilyon rublelik gelirinin, kabaca eşit paylarda üç kısma bölündüğünü hatırlatan Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev, Rosatom’un üç kısımda da uyumlu bir şekilde çalıştığını belirtti. Söz konusu üç kısmın birincisinde nükleer üretim, ikincisinde inşaat, hizmet ve nükleer yakıt olmak üzere nükleer projelerle ilgili her şey ve üçüncüsünde ise nükleer tıp ve yeni malzemeler gibi yeni ürünler ve ayrıca yeni teknolojilerle ilgili bir dizi yeterlilik yer alıyor.

Afrika ülkelerini temsil eden katılımcıların yaptığı konuşmalarda, nükleer enerjinin ve Rosatom teknolojilerinin Afrika ülkelerinin sosyo-ekonomik kalkınması için önemi vurgulandı. Mısır’da inşası devam eden El-Dabaa Nükleer Güç Santrali Yönetim Kurulu Başkanı Emced El-Vekil, nükleer enerjinin Mısır’ın kalkınması ve ekonomik büyümesi için çok şey ifade ettiğini ve hayatın her alanında olumlu bir etkisi olduğunu dile getirdi.

Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Maden Bakanı Doto Mashaka Biteko ise uranyum madenciliğinde derin bir geçmişe sahip olan ülkesinin aynı zamanda sosyal sorunları çözmek için nükleer endüstriyi kullanmayı amaçladığını kaydetti.

Öte yandan Ruanda Atom Enerjisi Kurulu İcra Kurulu Başkanı Fidèle Ndahayo, Ruanda’nın ekonomik büyümeyi artıran nükleer enerjiyi kullanma niyetinden bahsetti. Ruanda ayrıca nükleer tıbbı da geliştirmeyi planlıyor.

“Afrika’nın Kalkınması için Nükleer Teknoloji” başlıklı oturumda konuşan İbrahim Burundi Hidrolik, Enerji ve Madenler Bakanı Uwizeye de Burundi’nin su gücünün yanı sıra enerjide öz yeterliğe kavuşmak için Rosatom’un yardımıyla nükleer endüstriyi de geliştirmeyi amaçladığını söyledi. 

“Africa4Nuclear” kuruluşunun kurucusu Prenses Mthombeni ise nükleer endüstrinin avantajlarından ve başarılarından bahsederek kıtanın acil sorunlarının ele alınmasında Afrika gençliğinin katılımının önemine dikkat çekti.

Zirve sırasında bir dizi anlaşmaya da imza atıldı. Rusya Federasyonu ve Burundi, nükleer altyapının kurulması ve geliştirilmesi, radyoizotopların üretimi ve bunların sanayi, tıp ve tarımda kullanımı, nükleer sanayi için uzmanların eğitimi ve yetiştirilmesi de dâhil olmak üzere nükleer enerjinin barışçıl kullanımı alanında iş birliğine ilişkin bir anlaşma imzaladı. Söz konusu anlaşmaya Rus tarafı adına Rosatom Genel Müdürü Likhachev ve Burundi Cumhuriyeti adına Dışişleri ve Kalkınma İş birliği Bakanı Albert Shingiro imza attı.

Zirve kapsamında Faslı bir şirket olan Water and Energy Solutions Yönetim Kurulu Başkanı Mohamed Amin Cherkaoui ve Rusatom Infrastructure Solutions A.Ş İcra Kurulu Başkanı Ksenia Sukhotina da tuzdan arındırma, su arıtma ve su saflaştırma projelerinin uygulanmasına ilişkin bir Mutabakat Zaptı imzaladı.

Rosatom’un Kalkınma ve Uluslararası İş Geliştirmeden Sorumlu Birinci Genel Müdür Yardımcısı Kirill Komarov, “İmzalanan Mutabakat Zaptı, Fas ile tuzdan arındırma ve su arıtma alanındaki iş birliğini genişletiyor ve bölge sanayisine ve nüfusuna temiz su sağlamayı amaçlayan Rosatom teknolojilerinin kullanımıyla ortak projeler gerçekleştirme imkânı sağlıyor” dedi.

Zirve kapsamında ayrıca Rusya Federasyonu ve Zimbabve Cumhuriyeti arasında nükleer enerjinin barışçıl kullanımı alanında iş birliğine ilişkin bir anlaşma da imzalandı. Anlaşmaya, Rus tarafı adına Rosatom Genel Müdürü Likhachev, Zimbabve Cumhuriyeti adına ise Enerji ve Güç Geliştirme Bakanı Soda Zhemu imza attı.

Rosatom’un standında nükleer teknolojilere dayanan ve Afrika ülkelerinde uygulanması önerilen gelişmiş çözümler tanıtıldı. Ayrıca, zirve kapsamında bazı Afrika ülkelerinden gelen heyetler için Leningrad NGS ve Baltık Tersanesi A.Ş’ye teknik saha ziyaretleri düzenlendi.

Afrika ülkelerinden Küresel Ortaklar Ağı temsilcilerinin katıldığı bir Uluslararası Gençlik Konseyi olan Impact Team 2050’nin bir toplantısı da forum çerçevesinde yapıldı. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL