Ekonomi

Rosatom yıllık izotop ürünleri ihracatını %15 artırdı

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un sağlık teknolojileri biriminin bir parçası olan V/O Isotop A.

Rosatom yıllık izotop ürünleri ihracatını %15 artırdı

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un sağlık teknolojileri biriminin bir parçası olan V/O Isotop A.Ş, 2023 yılında yıllık izotop ürünleri ihracatını %15 artırdı. İhracat artışı, Avrupa, Asya, Orta Doğu ve Bağımsız Devletler Topluluğu’na üye ülkelerdeki müşterilerle imzalanan anlaşmalarla sağlandı. Özellikle Çin ve Hindistan’daki işletmelerle yapılan anlaşmalar sayesinde bu ülkelerdeki gelir, sırasıyla bir buçuk ve üç kat arttı.

İzotop ürünlerinin tedarik coğrafyası da genişledi. Yıllar sonra, bir grup kobalt-60 bazlı Rus ürünü Orta Doğu’daki ışınlama merkezlerine teslim edildi. Teknesyum-99 jeneratörü Macrotech’in Belarus’a ve Rus yapımı galyum-68 jeneratörünün Kazakistan’a kesintisiz tedariki sağlandı. 

Latin Amerika ülkeleriyle iş birliği de genişletildi. Ocak 2024’te Küba’daki klinikler, kardiyovasküler ve onkolojik hastalıkları tespit etmek için kullanılan tanıya yönelik molibden-99 izotopu ve tiroid hastalıklarının teşhis ve tedavisi için kullanılan ve kişiye özel tedaviyi temel alan teranostik izotop iyot-131’in ilk düzenli teminine başladı. 2023 yılında Brezilya ile de tıbbi ürünlerin tedariki için 5 yıllık bir sözleşme imzalanmıştı.

V/O Isotop A.Ş Genel Müdürü Maxim Kushnarev konuyla ilgili olarak şunları kaydetti: “Yeni ortaklarla iş birliğinin geliştirilmesi ve bu bölgelere hayat kurtaran izotopların tedarik edilmeye başlaması, uzmanlaşmış tıbbi bakıma erişimi iyileştirecek ve yüz binlerce hayatın kurtarılmasına yardımcı olacaktır.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL