Gündem

Ruhun Yelkenleri, 21 Ekim'de Türkiye'de açılıyor.

Türkiye’de “Ruhun Yelkenleri 2023: Ekstrabilite Toplulukların Gelişimi”: Engelli bireyler Akdeniz’de kapsayıcı bir yelken seferine katılacak Ruhun Yelkenleri, 21 Ekim’de Türkiye’de açılıyor.

Ruhun Yelkenleri, 21 Ekim'de Türkiye'de açılıyor.

Türkiye’de “Ruhun Yelkenleri 2023: Ekstrabilite Toplulukların Gelişimi”: Engelli bireyler Akdeniz’de kapsayıcı bir yelken seferine katılacak

Ruhun Yelkenleri, 21 Ekim’de Türkiye’de açılıyor. Etkinlik kapsamında bir kadınlar takımı ve erkekler takımı olmak üzere birbiriyle yarışan 2 takım Marmaris-Finike-Taşucu-Finike-Marmaris rotasında yelken açacak. 

Aralarında tıp uzmanlarından deneyimli yatçılara, aktivistlerden psikologlara ve gazetecilere kadar farklı meslek gruplarından pek çok engelli ve engelsiz bireyin bulunduğu katılımcılar, etkinliğe farklı ülkelerden katılıyor. 

Heyecanla beklenen etkinliğin bu yılki teması hem Türkiye’de hem de takım üyelerinin geldiği ülkelerde engelli bireylerin kendilerini topluma dahil edebilme yeteneklerinin geliştirilmesini (Ekstrabilite) konu alıyor. 

Keşif gezisinin deniz rotası 620 deniz mili olacak. Proje ekibi, yarışa ek olarak kapsayıcı kültür festivalleri, yelken yarışları, kapsayıcı etkinlikler ile engelli ve engelsiz gönüllülerin konserlerinin yapılacağı Ekstrabilite Günleri de düzenleyecek. 

İlk Ekstrabilite Günü, katılımcıların Ruhun Yelkenleri gönüllüleri ve yelken yarışına törenle kabul edilmesiyle başlayacak. Deniz geçişinden sonra Mersin’deki Ekstrabilite Günleri birçok önemli etkinliği bir araya getirecek. 26 Ekim’de Tarsus’ta “Çeşitli acil durumlardan etkilenen kişilerin rehabilitasyonu ve sosyalleşmesi” konulu bir panel düzenlenecek.

Projenin en önemli etkinliklerinden biri de 28 Ekim’de düzenlenecek olan Ekstrabilite Günü olacak. Kapsayıcı ekiplerde yer alanlar yat sürüşünde yarışırken, kıyıda da çevresel çalışmalar, kapsayıcı ustalık sınıfları ve bir konser gerçekleştirilecek.

Ruhun Yelkenleri ekipleri 29 Ekim’de ise Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yıldönümü kutlamalarına katılarak bu kapsamda atölye çalışmaları da dahil olmak üzere farklı etkinliklerinde yer alacak. 

Proje, 3 Kasım’da yarışı kazananlar için düzenlenecek bir ödül töreni ile sona erecek. 

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un desteğiyle gerçekleşen Ruhun Yelkenleri Projesi, katılımcıların özel yetenek ve becerilerini ortaya koyabilecekleri etkili bir model olarak kapsayıcı yatçılığı yaygınlaştırma amacını taşıyor. Kapsayıcı mürettebat sayesinde hayata geçirilen bu proje ile, engelli bireylerin kendilerini göstermeleri ve gizli kalmış yeteneklerini ortaya çıkarmaları amaçlanıyor. 

 

2011 yılından bu yana tüm dünyada gerçekleştirilen bu kapsayıcı seferler, 7 bin 500’den fazla kişinin katıldığı yarışlarla 30 ülkede 20 deniz milinden fazla yol kat edilmesini sağladı.

 

Konuya ilişkin açıklama yapan Tarsus’taki Engelli Kamu Kuruluşları Platformu Başkanı Dursun Arslan, “Ruhun Yelkenleri, engelli insanların çok şey başarabileceğini gösteren bir proje. Böyle bir projeye katılarak sosyal deneyim kazanıyor, aktivitelere katılıyor, hayatta yalnız olmadıklarını hissediyor ve daha mutlu oluyorlar. Bu projeye katılarak birçok farklı kültürden insanla tanıştım ve hayata bakış açım önemli ölçüde değişti. Ruhun Yelkenleri 2023, bu yıl Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıldönümü olması nedeniyle benim için özel bir anlam taşıyor” ifadelerini kullandı. 

 

Ruhun Yelkenleri Projesi’nin ve Beyaz Baston Derneği’nin (ANO) Başkanı Oleg Kolpashchikov da etkinlikle ilgili olarak, “Gerçekten kapsayıcı bir ekip oluşturmayı başardık. 2023 Ruh Yelkenlerinin kesinlikle bir gurur kaynağı olmasını ve kapsayıcı bir kültürün değerlerini göstermesini bekliyoruz. Ekstrabilite hareketi, farklı sosyal gruplardan Ekstrabilite üyelerinin birbirini tamamlayan yetenek ve becerilerini desteklemek, geliştirmek ve kullanmak için bir altyapı oluşturmaktadır. Bu proje ile hedeflerimize ulaşacağımızdan eminim” diye konuştu. 

 

Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom, Bağımsız Devletler Topluluğu, Yurtdışında Yaşayan Vatandaşlar ve Uluslararası İnsani İşbirliği Federal Ajansı Rossotrudnichestvo ile Mersin ve Antalya Büyükşehir Belediyeleri, Tarsus, Silifke ve Finike Belediyeleri ile Mersin Üniversitesi’nin de aralarında bulunduğu kamu kuruluşları ve pek çok sivil toplum kuruluşu tarafından desteklenen Ruhun Yelkenleri seferleri  https://vk.com/whitecane , https://extrability.org/ ve https://t.me/sails_spirit adreslerinden canlı olarak takip edilebilecek. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL