Gündem

Tarfin'den Gelir Korumalı Paket ile  tarımda istikrarlı büyümeye destek

Tarfin’den Gelir Korumalı Paket ile  tarımda istikrarlı büyümeye destek Türkiye’nin lider dijital tarım platformu Tarfin, Gelir Korumalı Paket ile tarım sektöründe çiftçiler için belirsizliğinin önüne geçiyor.

Tarfin'den Gelir Korumalı Paket ile  tarımda istikrarlı büyümeye destek

Tarfin’den Gelir Korumalı Paket ile
 tarımda istikrarlı büyümeye destek

Türkiye’nin lider dijital tarım platformu Tarfin, Gelir Korumalı Paket ile tarım sektöründe çiftçiler için belirsizliğinin önüne geçiyor. Buğday ve arpa üretimi gerçekleştiren çiftçiler, hasat gelirlerine endeksli şekilde gübre, tohum ihtiyaçlarını alabiliyor. Üreticiler, hasat döneminde ürünün TÜRİB borsa fiyatı üzerinden ödemelerini güvenle ve rahat bir şekilde yapabiliyor.

Tarım sektörünün öncü kuruluşu Tarfin, Gelir Korumalı Paket ile üreticilerin yanında olmayı sürdürüyor. Gelir Korumalı Paket ile tarımda maliyet belirsizliğinin önüne geçmeyi hedefleyen Tarfin, çiftçilerin giderlerini gelirlerine endeksli bir şekilde yönetmesini sağlıyor. Tarfin, çiftçilerin giderlerini gelirlerine endeksli yönetebileceği bir alternatif olarak sunduğu Gelir Korumalı Paket ile bugüne kadar 800’den fazla çiftçiye ulaştı. 

 

‘Ekonomik istikrar için üzerimize düşeni yapıyoruz”
 

Tarfin Satış Direktörü Tolga Yücel, “Çiftçilerimize yönelik taahhütlerimizi ve tarım sektöründeki etkimizi daha da genişletme yolundaki adımlarımıza devam ediyoruz. 2023-2024 tarımsal sezonunda, sürdürülebilirlik, tarım girdisine erişim ve tarımsal teknoloji konularında çiftçilerimize daha fazla destek sunmayı amaçlıyoruz. Bu kapsamda bu sezonda öncelikli hedefimiz, gelir korumalı paket ürünümüzü 1300’den fazla bayi ağımızın büyük bir bölümünde daha yaygın hale getirmek. Bu, çiftçilerimiz için ekonomik istikrar sağlama ve risklerini azaltma konusundaki kararlılığımızı sürdürüyoruz. Gelir Korumalı Paket ile çiftçilerimiz, buğday üretimi için gerekli olan gübre, tohum, akaryakıt gibi girdileri alışveriş yaptığı dönemin fiyatına göre ödüyor.  TÜRİB tarafından belirlenen fiyat, tüm buğday sınıfların ağırlıklı ortalaması alınarak elde ediliyor. Buğday fiyatı vade tarihinde bu sene ile benzer bir fiyat düzeyinde olursa çiftçi sadece yüzde 10 vade farkı ödüyor. Sözleşmede belirlenen tavan fiyat uygulaması sayesinde de çiftçi ani fiyat artışlarına karşı korunmuş oluyor. Böylece girdileri gelirine göre ödüyor ve piyasa faizlerinden etkilenmiş oluyor. Değişken girdi maliyetleri ve koşullara karşı da çiftçiler destekleniyor” dedi.

 

İlk olarak geçtiğimiz sezon hayata geçirilen Gelir Korumalı Paket ürününü kullanan çiftçiler deneyimlerini aktardı. Ankara Polatlı’dan Mehmet Aköz, “Daha önce, ekim zamanında mecbur kaldığımız için piyasadan veresiye alıyorduk ve rahatsızdım bu durum beni çok rahatsız ediyordu.  Gelir Korumalı Paket ile hem mal karşılığı alışveriş söz konusu olduğu için manevi olarak içim rahat etti hem de daha kazançlı çıktım” dedi. Çanakkale Biga’dan Suat Kahve ise Gelir Korumalı Paket sayesinde yüzde 20’den fazla tasarruf elde ettiğini belirterek, “Ben ekim yapacağım alanın büyüklüğü ile ilgili bilgi veriyorum, onlar da sistemden bakıp bana ne kadar alışveriş yapabileceğimi söylüyorlar. Kimseye boyun eğmiyorum. Ben de o limit dahilinde, istediğim alışverişi yapıyorum. Ürünümüzü satıyoruz ve 1 yıl sonra elde ettiğimiz kazancımızla ödememizi yapıyoruz. Üstelik çok daha kâzançlı çıkıyoruz” diye konuştu. 

 

‘Elverişli bir ortam, üretimde artış bekleniyor’
 

Tarım sezonuna yönelik değerlendirmelerde bulunan Tolga Yücel, “Güzel bir sezona başladık. Dünya genelindeki iklim koşullarının elverişli olması nedeniyle bu yıl tarımsal üretimde artış bekleniyor. Bu durum, özellikle gıda fiyatlarının düşmesine katkı sağlayacaktır. Türkiye’de de benzer şekilde tarımsal üretim beklentileri, geçen yıla göre daha yüksek. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın tahminlerine göre, 2023-2024 sezonunda Türkiye’de toplam tarımsal üretim geçen yıla göre göre yüzde 10 artarak 180 milyon tona ulaşacak. Bu artışta, özellikle buğday, arpa ve mısır üretimindeki artış etkili olacak. Buğday üretiminde, 2023-2024 sezonunda 19,5 milyon ton üretim yapılması bekleniyor. Bu, geçen yıla göre yüzde 13 artış anlamına geliyor. Arpa üretiminde de geçen yıla göre yüzde 16 artışla 13 milyon ton üretim yapılması bekleniyor. Mısır üretimindeki beklenti ise yüzde 10 artışla 7,5 milyon ton üretim” diye konuştu. 

 

Tarım destekleri çiftçinin üretimine katkı sağlamaya devam ediyor 

 

Tolga Yücel, bu yıl tarım desteklerinin de artırıldığını ve bunun tarımsal üretimdeki artışa katkı sağlayacağını belirterek, şunları söyledi: “2023 yılında, çiftçilere verilen mazot ve gübre desteğinde yüzde 100 artış yapıldı. Bu durum, çiftçilerin üretim maliyetlerini düşürecek ve üretim miktarının artmasına yardımcı olacak. Ancak, tarımsal üretimde bazı riskler de bulunuyor. Bu riskler arasında, kuraklık, aşırı yağış, hastalık ve haşere zararları yer alıyor. Bu risklerin gerçekleşmesi durumunda, tarımsal üretimde düşüş yaşanabilir. Türkiye’nin her bölgesi bizim için büyük önem taşıyor. Bugün ülkemizin doğusuna gittiğimizde muazzam bir yem piyasası var, güneyine veya merkezine gittiğimizde tarımsal üretimi çok büyük hacimlerle yapılıyor.”

 

Mısır üretiminde “Gelir Korumalı Paket” avantajı geliyor

 

Gelir Korumalı Paket ile tarımsal alışveriş sırasında Türkiye Ürün İhtisas Borsası’ndaki (TÜRİB) ekmeklik buğday fiyatlarının ortalaması baz alınıyor, çiftçi ödeme tarihinde yine aynı borsanın fiyatlarına endeksli olarak ödemesini yapıyor. Tavan fiyat uygulaması ile Tarfin çiftçiyi yüksek artışlara karşı koruyor. Şu anda arpa ve buğday için kullanılan Gelir Korumalı Paket ürün, bayilerden gelen talepler doğrultusunda mısır ekim döneminde Gelir Korumalı Mısır Paketi olarak da uygulanacak. 

 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL