Gündem

Tetra Pak, “Doğa Yaklaşımı" projesiyle biyoçeşitlilik için harekete geçmeyi taahhüt ediyor

Proje, doğa tahribatını durdurma ve telafi etmenin yanı sıra su güvenliğini geliştirmeye yönelik kapsamlı bir çerçeve sunuyor.

Tetra Pak, “Doğa Yaklaşımı" projesiyle biyoçeşitlilik için harekete geçmeyi taahhüt ediyor

Proje, doğa tahribatını durdurma ve telafi etmenin yanı sıra su güvenliğini geliştirmeye yönelik kapsamlı bir çerçeve sunuyor.

Biyoçeşitlilik ve Ekosistem Hizmetlerine İlişkin Hükümetler Arası Platform (IPBES) tarafından hazırlanan rapora göre doğa, büyük ölçüde insani faaliyetler nedeniyle insanlık tarihinde daha önce görülmemiş şekilde bozulmaya uğruyor. Küresel gıda sistemleri; küresel ekonomileri, geçim kaynaklarını ve gıda güvenliğini tehdit eden çok boyutlu etkileriyle doğa kaybının ana etmenleri arasında gösteriliyor.  

Tetra Pak’ın lansmanını yaptığı “Doğa Yaklaşımı” projesi, biyoçeşitlilik kayıplarını durdurmak ve doğayı dünyadaki canlıların iyiliği için onaracak sürece kavuşturmak üzere harekete geçme çağrısında bulunan Biyoçeşitlilik Planı’ndaki ana başlıklar da dahil küresel hedeflerle paralellik gösteriyor.

Doğaya ilişkin etki ve bağların kapsamlı değerlendirmesini temel alan Tetra Pak’ın yeni “Doğa Yaklaşımı”, şirketin değer zincirinin doğa üzerindeki etkilerini yönetmeyi ve ekosistemlerin restorasyonunu desteklemeyi amaçlıyor. Ayrıca yerel su kaynakları üzerindeki olumsuz etkileri azaltarak ve risk altındaki havzalarda karşılaşılan su sorunlarını ele alarak küresel su direncine katkıda bulunmayı hedefliyor. Tüm bu faktörler; iş birimlerinin, tedarikçilerinin ve müşterilerinin faaliyet gösterdiği coğrafyalarda, Tetra Pak’ın doğa için eylemlerini daha da hızlandırabileceği güçlü bir temel oluşturuyor.

Değer zinciri genelinde 25 hedef belirlendi

Tetra Pak’ın doğa tahribatını durdurma ve telafi etmeye yönelik katkısını ortaya koyan kapsamlı çerçevenin bir parçası olarak, değer zinciri genelinde 25 hedef belirlendi. Hedefler arasında aşağıdaki maddeler yer alıyor:

  • 2025 yılına kadar, Tetra Pak’ın en kritik arazi ayak izine sahip ham maddelerinin yüzde 100’ü sertifikalı veya kontrollü kaynaklardan gelecek.
  • 2025 yılına kadar, Tetra Pak’ın yüksek su etkisine sahip tedarikçilerinin yüzde 100’ü su kullanımı ve kalitesi hakkında rapor verecek.
  • Tetra Pak üretim tesislerinden çöp sahasına giden atık miktarı 2030’a kadar sıfıra indirilecek.
  • 2030’a kadar üstün performanslı işleme hatlarında su kullanımı 2019’a kıyasla yüzde 50 azaltılacak.

“Birlikte doğanın gelecek nesiller için korunmasına ve onarılmasına yardımcı olabiliriz”

Tetra Pak İklim ve Biyoçeşitlilik Başkan Yardımcısı Gilles Tisserand, konuyla ilgili şu yorumu yaptı: “Dünya gayrisafi yurt içi hasılasının yarısından fazlasının doğa ile ilişkili olduğu düşünüldüğünde, karşılaştığımız tehlike daha büyük olamazdı. ‘Doğaya Yaklaşım’ımız yalnızca çevre yönetimine olan bağlılığımızı yansıtmakla kalmıyor, aynı zamanda 2023 CDP Ormanlar A Listesi’ne üst üste sekizinci kez dahil edilmemiz ve ilk raporlama yılımızda Su Güvenliği alanında A- elde etmemizle pekiştirilen bu alandaki uzun süredir devam eden faaliyetlerimizi de temel alıyor. Diğer şirketler de bu yolculukta bize katıldıkça, birlikte doğanın gelecek nesiller için korunmasına ve onarılmasına yardımcı olabiliriz.”

“Çevre yönetimine olan taahhüdümüzü ilerletmeyi amaçlıyoruz”

Tetra Pak Türkiye Sürdürülebilirlik Direktörü Volkan Aydeniz ise “22 Mayıs Birleşmiş Milletler Uluslararası Biyoçeşitlilik Günü öncesinde, ‘Doğaya Yaklaşım’ çerçevemizi İsviçre’nin Lozan kentinde duyurduk. Bu kapsamlı strateji, küresel biyolojik çeşitlilik hedefleriyle uyumlu hale getirilerek doğa kaybını tersine çevirmeyi ve su güvenliğini artırmayı amaçlıyor. Çevresel etkimizi azaltmak için değer zincirimizde 25 spesifik hedef belirledik. Bunlar arasında 2025 yılına kadar tüm önemli ham maddelerimizin sertifikalı veya kontrollü kaynaklardan gelmesi ve yüksek su etkisine sahip tedarikçilerin su kullanımı ve kalitesi hakkında rapor vermesi gibi önemli konular yer alıyor. Girişimlerimiz, küresel ekonomileri, geçim kaynaklarını ve gıda güvenliğini etkileyen kritik karşılıklı bağımlılıkları dikkate alarak, Biyoçeşitlilik ve Ekosistem Hizmetlerine ilişkin Hükümetlerarası Bilim-Politika Platformu tarafından belirlenen zorlukları ele almak üzere tasarlandı. Bu çabalar aracılığıyla, ekosistem restorasyonunu desteklemeyi ve su sıkıntısı çeken havzalarda dayanıklılık oluşturmayı, böylece çevre yönetimine olan taahhüdümüzü ilerletmeyi amaçlıyoruz” diye konuştu.

Ayrıca Tetra Pak, 2022 yılında Business for Nature koalisyonunun COP15 iş bildirgesini imzalayarak hükümetleri, Kunming Montreal Küresel Biyoçeşitlilik Çerçevesi’nin 15. hedefini benimsemeye çağırdı. 15. hedef, büyük özel şirketlerin ve finans kuruluşlarının biyoçeşitliliğe dair risklerini, ilişkilerini, etkilerini değerlendirmelerini, açıklamalarını, sürdürülebilir tüketimi teşvik etmek için tüketicilere bilgi sağlamalarını ve uyumluluk konusunda rapor vermelerini gerektiriyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL