Gündem

Tetra Pak'ta hedef, gıda israfını 2030 yılına kadar  yüzde 50 azaltmak

Tetra Pak’ta hedef, gıda israfını 2030 yılına kadar  yüzde 50 azaltmak Dünyanın lider gıda işleme ve paketleme çözümleri şirketi Tetra Pak, gıdaların her yerde güvenli olması için son teknoloji ve uygulamaları geliştiriyor.

Tetra Pak'ta hedef, gıda israfını 2030 yılına kadar   yüzde 50 azaltmak

Tetra Pak’ta hedef, gıda israfını 2030 yılına kadar 

yüzde 50 azaltmak

Dünyanın lider gıda işleme ve paketleme çözümleri şirketi Tetra Pak, gıdaların her yerde güvenli olması için son teknoloji ve uygulamaları geliştiriyor. “İYİ OLANI KORUR” vaadi doğrultusunda Tetra Pak’ın kuruluş nedeni olan gıda güvenliği, 2030 stratejisine yönelik odaklandığı dört temel alandan birini oluşturuyor. Tetra Pak, bu kapsamda kendi gıda işleme süreçlerinden kaynaklanan gıda kaybını 2030 yılına kadar 2019 yılına kıyasla yüzde 50 oranında azaltma taahhüdünde bulunuyor. 

Dünya genelinde tüm insan nüfusuna yetecek kadar gıda üretiliyor ancak tahminen yaklaşık 830 milyon insan yetersiz besleniyor, 3,1 milyar insan ise sağlıklı beslenemiyor. Araştırmalara göre eğer gıda kaybı ve israfı kendi başına bir ülke olsaydı, dünyada en fazla sera gazı yayan 3’üncü ülke olurdu.

160’tan fazla ülkede, yüz milyonlarca insanın ihtiyaçlarını karşılayacak gıda işleme ve paketleme çözümleri sunan Tetra Pak, bunu sürdürülebilir şekilde yapma kararlılığıyla çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda Tetra Pak, “daha sürdürülebilir süt ürünlerine geçişi sağlamak”, “yeni gıda kaynakları için inovasyon”, gıda kaybını ve israfını azaltmak”, “sürdürülebilir paketleme yoluyla güvenli beslenmeye erişimi yönetmek” olmak üzere dört ana kulvarda gıda güvenliğinde dönüşüme odaklanıyor.

Tetra Pak gıda işleme teknolojilerinin gıda güvenliğindeki kritik rolü

Tetra Pak’ın tek adım teknolojisi; ayırma, karıştırma, standardizasyon, ısıl işlem ve daha fazlasını tek bir adımda birleştiriyor. Bu teknoloji, daha esnek ve uygun maliyetli üretim sağlarken, çevresel etkiyi yüzde 40 oranında azaltıyor. Pastörizatörlerde ve UHT ünitelerinde düşük kayıplı denge tankı tasarımı, ürün tanka girmeden önce maksimum miktarda suyun uzaklaştırılmasını sağlıyor, böylece su ve ürün karışımı azaltılıyor. Bu yöntem, karışım aşamasındaki litre değerini yüzde 50’nin üzerinde düşürerek ürün kayıplarında önemli bir azalmaya yol açıyor. Dondurma hattı içgörüsü teknolojisi ise dondurma üreticilerine tüm dondurma hattından alınan yüzlerce veri noktasına dayanan raporlar sunuyor. Bu sayede üreticiler, sorunun neden meydana geldiğini anlayabilecek verilere sahip olurken, gıda güvenliğini daha kolay sağlayabiliyor.

 “Tarladan sofraya gıda israfını azaltmak, sürdürülebilir gıda sistemlerini güvence altına almak için temel bir unsur”

Tetra Pak’ın gıda güvenliğinden taviz vermediğini vurgulayan Tetra Pak Asya, Orta Doğu ve Afrika Kamu İlişkileri Direktörü Ferruh Gürtaş, “Küresel çapta üretilen gıdanın yüzde 13,2’si kaybolurken yüzde 17’si israf ediliyor. Bu da toplamda üretilen gıdanın üçte birinin kaybolduğu ya da israf edildiği anlamına geliyor. 2050 yılına kadar 10 milyara yaklaşması beklenen küresel nüfus ve yüzde 70 daha fazla gıda ihtiyacıyla birlikte bu sorunların çözümü çok önemli hale gelecek. Tetra Pak olarak kurulduğumuz günden bu yana gıda güvenliği için çalışıyoruz. Tarladan sofraya gıda kaybını ve israfını azaltmak, sürdürülebilir ve dayanıklı gıda sistemlerini güvence altına almak için temel bir unsurdur. Çok uluslu bir şirket olarak gıdanın her yerde hazır ve erişilebilir olmasını sağlayarak hem gıda kaybını hem de israfını azaltmaya katkıda bulunan yüksek performanslı çözümler sunmayı taahhüt ediyoruz. Dünya çapında yaklaşık 24 bin çalışanımızın desteği ve en iyi uygulamaya dayalı gıda işleme hatlarımızla gıda israfını 2030 yılına kadar 2019 yılına kıyasla yüzde 50 oranında azaltma taahhüdümüz bulunuyor” ifadelerini kullandı.

“Doğru ürün, gıda israfının azaltılmasına kritik ölçüde katkıda bulunabilir”

Gıda ve Tarım Örgütü’nün açıkladığı rakamlara göre değer zincirinin başındaki gıda kayıplarının, diğer gıda kaybı ve israfının yüzde 27’sini oluşturduğunu söyleyen Gürtaş, şöyle devam etti: “Bu kayıp; çiftçilik ve yetiştirme, işleme, depolama ve paketleme sırasında meydana geliyor. Tetra Pak olarak gıda kaybını ve israfını azaltma çabalarımız, toplam israfın yüzde 12’sini oluşturan işleme ve paketleme aşamasına odaklanıyor. Bu kapsamda gıdaların üretim sırasında bozulmasını önleyen çözümler geliştirerek gıda sistemlerindeki kaybı azaltmayı amaçlıyoruz. Koruyucu madde ilavesine veya soğutmaya gerek kalmadan raf ömrünü uzatan ve gıda kalitesini koruyan aseptik gıda paketleme çözümleri geliştiriyoruz. Çünkü doğru paketleme, gıda israfının azaltılmasına kritik ölçüde katkıda bulunabilir. Aynı zamanda müşterilerimizin üretim sürecinde ortaya çıkan yan ürünleri, besleyici katma değerli gıda veya bileşenlere dönüştürmesine yardımcı oluyoruz..”

Dünya çapında 100 binden fazla gıda işleme ünitesi ve neredeyse 9 bin paketleme makinesi kurulu olan Tetra Pak, yılda yaklaşık 200 milyar paket üretiyor ve 200’den fazla geri dönüşüm ortağıyla 1,2 milyon ton karton ambalajı geri dönüştürüyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL