Gündem

Türkiye Tasarım Vakfı'nın İhya Çalışmalarının Yeni Odağı Adıyaman

Türkiye Tasarım Vakfı, depremden etkilenen şehirlerin yeniden hayat bulması için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığı protokol kapsamında; liderlik ettiği tasarım ve planlama çalışmalarına, Hatay’dan sonra Adıyaman ile devam ediyor.

Türkiye Tasarım Vakfı'nın İhya Çalışmalarının Yeni Odağı Adıyaman

Türkiye Tasarım Vakfı, depremden etkilenen şehirlerin yeniden hayat bulması için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığı protokol kapsamında; liderlik ettiği tasarım ve planlama çalışmalarına, Hatay’dan sonra Adıyaman ile devam ediyor. Adıyaman için Delta Hotel by Marriott Levent’te 15 Eylül’de ‘Adıyaman’ın İhyası Çalıştayı’ düzenlendi. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yapılan protokol çerçevesinde; ulusal ve uluslararası alanda tarihçilerden, arkeologlardan, yer bilimcilerden, şehir plancılarından ve mimarlardan oluşan tasarım ve planlama iş birliği grubuna liderlik eden Türkiye Tasarım Vakfı, Hatay’dan sonra Adıyaman’ın da ihya süreçleri için çalışmaya başladı. Farklı disiplinlerden fikir önderlerinin katıldığı, Delta Hotel by Marriott Levent’te 15 Eylül’de düzenlenen ‘Adıyaman’ın İhyası Çalıştayı’nda, Türkiye Tasarım Vakfı’nın, KEYM (Kentsel Yenileme Merkezi), Özgüven Mimarlık ve DB Architects iş birliğinde yürüttüğü çalışmalar üzerine fikir tartışmaları yapıldı. Çalıştaya katılan Adıyaman Belediye Başkanı Dr. Süleyman Kılınç proje ilişkin teşekkürlerini ifade etti.  

İklim krizi ve doğal afetlerin tüm dünyanın gündeminde acil olarak yer almaya başladığının, özellikle yakın zamanda Libya’da yaşanan sel felaketi ve Fas’ta meydana gelen depremin de bu gerçeği tekrar hatırlattığının altını çizen Türkiye Tasarım Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Fehmi Bilge, Adıyaman’ın ihyası projesine ilişkin şu değerlendirmede bulundu: “İlgili bakanlıklarımızla yaptığımız protokol çerçevesinde; Adıyaman’ın yeniden yapılanma sürecini, doğal ve toplumsal kaynakların sürdürülebilirliğinin yanı sıra afetlere karşı güvenli olacak şekilde ele alıyoruz. Çalıştay çıktılarının, olası İstanbul depremindeki hazırlıklar için de rehber olacağına inanıyoruz. Ayrıca, ihya çalışmalarındaki iş birliği kurgumuzun Türkiye’den çıkarak tüm dünyaya model olabilmesini amaçlıyoruz.”

Çalıştaya katılan Keym Kentsel Yenileme Merkezi Kurucu Ortağı Cem Yılmaz, şunları ifade etti: “Uygarlık tarihi Anadolu’daki birikimle ortaya çıkmıştır ve bu birikimin temelinde iş birliği, dolayısıyla imece kültürü vardır. Adıyaman, uygarlık tarihinin ilklerinin yaşandığı bir coğrafyanın önemli bir parçasıdır. Anadolu uygarlığının dünyaya kazandırdığı, gücümüzün asıl kaynağı olan iş birliği modeli sayesinde, kamu-yerel-sivil-özel hep birlikte Adıyaman’ı kendi tarihinin izlerinden ayağa kaldırmayı hedefliyoruz. Çalıştay da bu hedefin en doğru adresi. Adıyaman’ı yeniden canlandırırken kullandığımız kaynakların sürdürülebilirliği, planımızın ana amacını teşkil ediyor. Bu nedenle plancılar olarak biz; doğal kaynakları koruyan, enerji tasarrufu ve verimliliğini destekleyen, doğanın ve inşa edilmiş çevrenin geri dönüşümünü hedefleyen bir anlayışla kent planı ve stratejilerini oluşturmayı ve bu anlayışı özgün Adıyaman kent kimliği çerçevesinde ele almayı planlıyoruz.”

 

Türkiye Tasarım Vakfı Hakkında

Tasarım odaklı yaklaşım ile Türkiye’nin sosyal ve ekonomik gelişimine katkı sağlamayı hedefleyen Türkiye Tasarım Vakfı 2016’dan bu yana faaliyet gösteriyor.

Türkiye Tasarım Vakfı’nda çeşitli tasarım atölyeleri gerçekleştiriliyor. Vakfın çalışmaları kamuya açık olarak sürdürülüyor. Tasarımın farklı alanlarından süreli ve süresiz birçok yayının bir araya getirildiği “Tasarım Kütüphanesi” ise herkese açık bir çalışma ortamı sunuyor. Vakıfta genç tasarımcıların gelişimlerine destek olmak ve nitelikli tasarımın üretilmesine zemin hazırlamak amacıyla birçok çalışma yürütülüyor. Bu çalışmalar arasında tasarım odaklı video içerik platformu iskele.co ve farklı tasarımcıların yazılarının yayımlandığı İskele Blog yer alıyor.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL