Atasoy Bilgin
Gündem

Uber, Taksi Sürücüsü Kadınlar ile Bir Araya Geldi

Uber Türkiye, 08 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlamak üzere kadın sürücü iş ortakları ile bir araya geldi.

Uber, Taksi Sürücüsü Kadınlar ile Bir Araya Geldi

Uber Türkiye, 08 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlamak üzere kadın sürücü iş ortakları ile bir araya geldi.

Faaliyet gösterdiği ülkelerde kadın sürücü iş ortakları ile güçlü bir topluluk oluşturmak için çalışan Uber, kadınların toplumdaki yerini güçlendirebilmek üzere desteklerini aktif bir şekilde sürdürüyor. Bu kapsamda, Uber Türkiye Genel Müdürü Neyran Bahadırlı’nın ev sahipliğinde 08 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel bir davet gerçekleştirildi.

Uber’in taksi sürücüsü kadınlar ile bir araya geldiği, erkek egemen olarak kabul edilen bir sektörde çalışmanın öneminin ve değerinin konuşulduğu buluşmada, Türkiye’nin de dahil olduğu Avrupa bölgesinde konuya ilişkin gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları paylaşıldı. 

Türkiye’nin de dahil olduğu Avrupa bölgesinde Uber’in kadın sürücü iş ortakları ile gerçekleştirdiği araştırmaya göre, kadın sürücülerin yüzde 62,5’u Uber ile çalışmaya yönelik ana motivasyonun esnek çalışma saatleri ve yolcular ile kurulan iletişim olduğunu ifade ediyor. Araştırmaya göre kadınların yüzde 46’sı bir yıldan az, yüzde 34’ü üç yıldan fazla ve yüzde 16’sı yaklaşık 2 yıldır sürücülük yaparken, bu sürücülerin yüzde 53’ü 41-50, yüzde 22’si 30-35, yüzde 19’u da 51-60 yaşları arasında yer alıyor.  

Diğer yandan kadın sürücülerin yüzde 75’i sektördeki diğer meslektaşları tarafından iyi karşılanmalarının kendilerini iyi hissetmelerini sağladığını ifade ederken, kadın sürücülerin bir kısmının araştırma sorularına verdikleri yanıtlar önyargıların tamamen ortadan kalkması için daha gidilecek çok yol olduğunu işaret ediyor. Kadın sürücülerin yüzde 25’i kadın olmaları sebebiyle kendilerine olumsuz davranan meslektaşlarının olduğunu ifade ederken, katılımcıların yüzde 34’üne göre ise yolcular, kadın bir sürücü ile karşılaştıklarında şaşırıyorlar.

08 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde gerçekleştirilen bu kadar anlamlı bir buluşmada kadın sürücü iş ortakları ile bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadığını ifade ederek sözlerine başlayan Uber Türkiye Genel Müdürü Neyran Bahadırlı: “Uber’de kapsayıcılığa inanıyoruz. Kadınların toplumda hak ettiği yere gelmelerine yönelik sürdürülen ortak çabalarla, bu yolda çalışan kadın sürücülerle gurur duyuyoruz. Her birinin gerçekten ilham veren hikayeleri var. Erkek egemen bu sektörde, kadın sürücü sayımız az da olsa, bizim için çok değerli ve bunu daha da arttırmayı arzu ediyoruz. Global tecrübelerimiz, teknolojimiz ve uzmanlığımız ile sektöre bu anlamda katkı sağlamayı amaçlıyoruz” dedi.

Uber Taksi Sürücüsü Havva Aydın Sancaktutan; “Büyük oğluma iş için aldığım aracı artık ben kullanıyorum, ona yenisini alacağım.”

Bundan beş ay önce siyah taksi aracını büyük oğluma iş imkânı olsun diye aldık, fakat sonra öğrendik ki ehliyetinin süresi taksi sürücüsü olması için yeterli değil. “Araba boş duracağına ben bir bakayım, yapabilir miyim acaba” düşüncesiyle başladım. İlk başta aracım uzun şase olduğu için zorluklar yaşasam da şimdi yeni işimden çok keyif alıyorum. Aracıma binen yolculardan destekleyici yorumlar duymak, Uber kullanıcılarının beş yıldız vermesi beni çok mutlu ediyor. Diğer yandan kadınlara örnek olmak da çok önemli. Bu işi daha çok hemcinsimin yapmasının kaliteyi artıracağına inanıyorum. Kendisine hedef koymayı çok seven bir insan olarak bu işteki kazancım iyi olunca durmadım. İlk başladığımda bana şaka yollu da olsa gülen eşim için ilk dört ayın sonunda ikinci aracı aldık. Şimdiki hedefim ise filo kurmak.

Uber Taksi Sürücüsü Sonat Yakupoğlu; “Taksiciliği iş gibi görmüyorum. Başkasının parasıyla kendimi gezdiriyorum gibi hissediyorum.”

Uzun yıllar borsada yatırım yapan biri olarak ekonominin dengesizliği beni yeni bir iş sahibi yaptı diyebiliriz. Sekiz ay önce kolay günlerden geçmediğim bir dönemde araç kullanmayı seven biri olarak önce ehliyetimi yükselterek tır sürücüsü olmayı düşünürken tesadüfen bir taksi sürücüsü ile tanışınca “neden ben de yapmayayım” dedim. Kısa süre sonra o taksi sürücüsü arkadaşın aracında şoför olmuştum. Geçtiğimiz Cuma kendi arabamı da aldım ve artık kendi aracımda devam ediyorum. Taksi şoförlüğünü çok severek yapıyorum, erken kalkmayı da seven biri olarak erken kalkıp dilediğim saate kadar çalışıp evime dönüyorum. Sonra istediğim zamanda çıkıp bir iki saat çalıştığım, saatlerine kendim karar verdiğim bir model kurdum. Araba kullanmayı ve gezmeyi çok seven biri olarak taksiciliği iş gibi görmüyorum başkasının parasıyla kendimi gezdiriyorum. Tüm kadınlara bu işi öneriyorum ki sektörde daha çok kadın olsun. Elimizin değdiği bu mesleği de güzelleştireceğimize inanıyorum.

Uber Taksi Sürücüsü Şenay Küçükalp; “Kariyerini kurumsal hayatta inşa eden bir kadın olarak taksicilik beni özgür kıldı.”

Çalışma hayatım hep kurumsal şirketlerde pazarlama ve iletişim departmanlarında geçti. Sonra bir gün tüm bildiğim düzende hiç kolay olmayan günlerin ardından kurumsal hayata veda ettim. Hayat beni özgür bir taksici yaptı diyebiliriz. Kurumsal dünyadan gelen bir kadın olarak “Ben acaba bu işi yapabilir miyim?” diye düşünürken erkek egemen bir ortamda en fazla üç gün dayanır diyenlere inat iki buçuk yıldır taksiciyim. İşimi çok severek yapıyor, insanlarla iletişim halinde olmaktan mutluluk duyuyorum. Kısacası kimin neyi nasıl yapacağını kimse bilemez. Ön yargıları yıkmak bana mücadeleci bir kadın olarak gurur veriyor.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL