Gündem

Un Global Comract Türkiye “Dönüşümsel Yönetişim Öz Değerlendirme Aracı"nı Tanıttı

 UN Global Compact Türkiye tarafından “İyi Yönetişim Günü” webinarı gerçekleştirildi.

Un Global Comract Türkiye “Dönüşümsel Yönetişim Öz Değerlendirme Aracı"nı Tanıttı

 UN Global Compact Türkiye tarafından “İyi Yönetişim Günü” webinarı gerçekleştirildi. UN Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü ve UN Global Compact Yönetişim ve Barış Birimi Kıdemli Müdürü Michelle Breslauer’in de katılımıyla gerçekleşen etkinlikte “Dönüşümsel Yönetişim Öz Değerlendirme Aracı” tanıtıldı.

UN Global Compact Türkiye tarafından her yıl 16 Şubat’ta düzenlenen “İyi Yönetişim Günü” etkinliğinde bu yıl şirketlerin dönüşümsel yönetişim alanında ilerleme sağlamasını desteklemek için UN Global Compact tarafından hazırlanan “Dönüşümsel Yönetişim Öz Değerlendirme Aracı” tanıtıldı. 

İş dünyasına daha hesap verebilir, etik, kapsayıcı ve şeffaf olma yolunda bir başlangıç noktası sunan “Dönüşümsel Yönetişim Öz Değerlendirme Aracı” şirketlere yönetişim konusunda kendilerini ölçmeleri için geniş bir çerçeve sunuyor.  Etik liderlik, savunuculuk, hukukun üstünlüğü gibi birbirinden farklı ve kapsamlı 16 farklı başlıktan oluşan öz değerlendirme aracı şirketlere, dönüşümsel yönetişim konusunda tüm iç ve dış süreçlerini gözden geçirme imkânı sağlıyor.

Toplantıya UN Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü, UN Global Compact Yönetişim ve Barış Birimi Kıdemli Müdürü Michelle Breslauer ve aracın hazırlanmasında katkı sağlayan UN Global Compact Dönüşümsel Yönetişim Think Lab üyeleri de katılım sağladı. 

Dönüşümsel Yönetişim: Daha adil, barışçıl ve refah seviyesi yüksek bir toplum olma yolunda bir çerçeve sunuyor.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan UN Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü, iş dünyasında iyi yönetişimin önemini vurgulayarak şunları söyledi: “Dönüşümsel yönetişim, geleneksel kurumsal yönetim anlayışına ek olarak, çevresel ve sosyal riskleri ve fırsatları da yöneten bir yönetişimi tanımlıyor. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının 16.sı olan “Barış, Adalet ve Güçlü Kurumlar” ile doğrudan ilişkili olan bu kavram; daha adil, barışçıl ve refah seviyesi yüksek bir toplum olma yolunda bizlere önemli bir çerçeve sunuyor. Daha şeffaf, hesap verebilir ve kapsayıcı bir iş kültürü şirketlerin iç ve dış paydaşları nezdinde güven tesis etmelerini sağlayarak iş birliğini güçlendiriyor. Dönüşümsel yönetişim anlayışı, sorunlara hiyerarşik bir yapıda çözüm yerine iş birliği ve paydaş katılımını teşvik ediyor “

Dördüncü veri toplamının ve ölçmenin önemini vurgulayarak “Şirketlerin dönüşümsel yönetişim anlayışını tüm süreçlerine entegre edebilmesi için sistematik bir şekilde veri toplayıp bu konudaki ilerlemelerini ölçmeleri gerekiyor. Bugün tanıtımını yaptığımız “Dönüşümsel Yönetişim Öz Değerlendirme Aracı” şirketlerin tüm süreçlerini gözden geçirerek, harekete geçmeleri için bir başlangıç noktası sunuyor.” dedi.

Daha sonra UN Global Compact Yönetişim ve Barış Birimi Kıdemli Müdürü  Michelle Breslauer “Dönüşümsel Yönetişim Öz Değerlendirme Aracı”nı katılımcılara tanıttı. Breslauer şöyle konuştu:
 “SKA 16; 2030 gündemine ulaşmada barışçıl, adil ve kapsayıcı toplumların kritik rolünü vurgulayan temeli oluşturmaktadır. Dönüşümsel yönetişim ilkelerini stratejilerine entegre eden şirketler, bu yaklaşım sayesinde sistematik değişim yaratma potansiyelini ortaya çıkarabilir. Özel sektörün sürdürülebilir ve sorumlu iş uygulamalarını ilerletmelerinde ihtiyaç duydukları desteği sağlamak için Dönüşümsel Yönetişim Öz Değerlendirme Aracını geliştirdik. Siz de öz değerlendirme aracını keşfedin ve dönüşümsel yönetimi hayata geçirin.” 

Etkinliğin devamında gerçekleştirilen panelde UN Global Compact üyesi ve “Transformational Governance Think Lab” katılımcısı şirketlerin temsilcileri dönüşümsel yönetişim anlayışını şirketlerine nasıl entegre ettiklerini paylaştılar. Moderatörlüğünü Michelle Breslauer’in yaptığı panelde ARGE Danışmanlık Yönetici Ortağı Dr.Erkin Erimez, Thomson Reuters Kıdemli Direktörü Kellie Wellmann ve RELX Global Kurumsal Sosyal Sorumluluk Başkanı Dr. Marcia Balisciano konuşmacı olarak yer aldı.

İş Dünyasında Dönüşümsel Yönetişim neden önemli?

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının 16’ncısı olan “Barış, Adalet ve Güçlü Kurumlar” ile doğrudan ilişkili bir yaklaşım olan dönüşümsel yönetişim daha adil, barışçıl ve refah seviyesi yüksek bir toplum olma yolunda önemli bir noktada duruyor. Dönüşümsel yönetişim hem içeride şirket için, hem de dışarıda toplum için bir etki yaratmayı amaçlayan, daha geniş kapsamlı bir yönetişim vizyonu ve isteği ortaya koyuyor. Dönüşümsel yönetişim anlayışı, geleneksel kurumsal yönetim anlayışına ek olarak çevresel ve sosyal riskleri ve fırsatları da yöneten ve en önemlisi paydaşlarla çözüm arayan bir yönetişimi tanımlıyor.  

Dönüşümsel yönetişim aynı zamanda geleneksel kurumsal yönetim anlayışına ek olarak çevresel ve sosyal riskleri ve fırsatları da yöneten ve en önemlisi paydaşlarla çözüm arayan bir yönetişimi ifade ediyor.Sunduğu bütüncül yaklaşım şirketlerin hem kendilerine hem de faaliyet gösterdikleri toplumlara fayda sağlayabilecek iç ve dış politikalar uygulamalarını mümkün kılıyor. Böylece ekonomik ve kurumsal sistemleri bir bütün olarak etkilemelerine olanak sağlıyor.

UN Global Compact şirketlere rehberlik ediyor

Şirketlerin dönüşümsel yönetişim anlayışını tüm iş süreçlerine entegre edebilmesi için sistematik bir şekilde veri toplayıp bu konudaki ilerlemelerini ölçmeleri gerekiyor. UN Global Compact, şirketlere durum tespiti yaparak atacakları adımları belirlemelerinde destek olacak eğitim, rehberlik ve araçlar sunuyor. “Dönüşümsel Yönetişim Öz Değerlendirme Aracı”ı (Transformational Governance Corporate Toolkit)[1] şirketlerin dönüşümsel yönetişim alanında harekete geçmesi için şirketlere bir başlangıç noktası sağlıyor. Araç sayesinde şirketler tüm iç ve dış süreçlerini gözden geçirme imkanı buluyor. UN Global Compact Türkiye tarafından Türkçe’ye çevrilen araç şirketlerin kullanımına hazır hale getirildi. Dönüşümsel Yönetişim Öz Değerlendirme Aracı, UN Global Compact Türkiye web sitesinde bu konuda süreçlerini iyileştirmek isteyen tüm şirketin erişimine açık olarak sunuluyor.          

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL