Gündem

Urlalılar bahara Ot Bayramı ile “Merhaba" dedi

Bu yıl 11.

Urlalılar bahara Ot Bayramı ile “Merhaba" dedi

Bu yıl 11. kez ‘’Yenilebilir, Sürdürülebilir ve Zehirsiz otlar’’ temasıyla gerçekleştirilen “Mart Dokuzu Urla Ot Bayramı” düzenlenen kortej yürüyüşü ile başladı. Birbirinden lezzetli otların ve yemeklerin yerini aldığı bayramda eğitici, öğretici ve eğlendirici programlarla bayramın coşkusu doyasıya yaşandı

Urla’da yıllardır şenliklerle kutlanan “Mart Dokuzu Urla Ot Bayramı” Urla Kaymakamlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Urla Belediyesi’nin desteği ile Doğal Sofra Urla Derneği tarafından bu yıl 11. kez ‘’Yenilebilir, Sürdürülebilir ve Zehirsiz otlar’’ temasıyla gerçekleştirildi. Mart Dokuzu Urla Ot Bayramı Atatürk Kültür Merkezinden başlayan Urla Cumhuriyet Meydanında sona eren kortej yürüyüşü ile başladı. Urla Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Mustafa Gözlet’in de hazır bulunduğu kortejde sivil toplum kuruluşları, sendikalar, muhtarlar, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Etkinliğin açılışında konuşan Urla Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Mustafa Gözlet, baharın gelişini simgeleyen bu günde Türkiye’nin dört bir tarafında çalışmış bir mülki idare amiri olarak hep Urla’da bir bahar var gibi hissettiğini belirterek, “Urla, her mevsim yeşil, her mevsim güzel. Havasıyla, suyuyla, buraya dışarıdan gelen misafirleriyle beraber vatandaşlar burada kendilerine gerçekten çok güzel bir ortam ve doğa kurmuşlar. Ve o yaz havası, bahar havası buradan hiç gitmiyor. İnşallah da bundan sonraki süreçte gitmesin” dedi.

URLA’YI DOĞASIYLA KORUMALIYIZ

Kaymakam Gözlet, Urla Ot Bayramı’nda bu sene biraz daha çocuklara ve gençlere nasıl yayabiliriz anlayışı içinde olmaya çalıştıklarına dikkat çekerek, “Sağolsunlar katılımcılarımız farklı atölyelerle bu etkinlikleri çocuklara da yayarak geleceğimize de bu kültürü aşılamak için bir çaba içerisinde olacaklar. Kaymakamların çalıştığı son 4 yıllık dönem çerçevesinde belediyede kurulan Urla Kent Tarihi ve Arşivi (UKTA) ile ARYOM Kültür ve Sanat Merkezi bu anlamda bizim kültürel değerlerimizin aynı zamanda Urla’nın tarihini, değerlerini ön plana çıkarmak için Urla’ya armağan edilmiş eserlerdir. Bunların sürekli değerlendirilmesini biz arzu ediyoruz, talep ediyoruz. Daha iyileştirilmesini inşallah bundan sonraki burada aday olan hizmete talip olan başkan adaylarımızdan da istirham ediyoruz. Çünkü Urla gerçekten tarihi, doğasıyla Türkiye’nin incisi. Bütün Türkiye’nin gözü Urla’da, herkes Urla’yı konuşuyor. Urla’yı doğası ve güzellikleriyle koruyarak geliştirirsek çok daha iyi bir noktada oluruz diye ümit ediyoruz” dedi.

EĞİTİCİ, ÖĞRETİCİ VE EĞLENDİRİCİ

Doğal Sofra Urla Derneği Başkanı Bilge Bengisu Öğünlü ise iki gün sürecek etkinlikler içinde biraz eğitici, biraz öğretici, biraz da eğlendirici bir program hazırladıklarını belirterek, “Mart Dokuzu Doğal Sofranın bir etkinliği olarak 11. kere Urla’da kutlanıyor. 11 yıldır bunu bayram olarak kutluyoruz. Ama Urla’da Mart Dokuzu yüzyıllardır kutlanıyor. Geleneksel bir bayram bu. 21 Mart’ta herkes en güzel kıyafetlerini giyer, piknik sepetlerini hazırlar, ailesiyle kırlara çıkar ve yeşile basmak uğur getirir derler. Baharı kutlarlar aslında, bütün Anadolu’da kutlanan bir bayram bu. Bu sene temamız yenilebilir, sürdürülebilir ve zehirsiz otlar. Bundan sonra çok daha seçici ve duyarlı olmak zorundayız. Çöplerimizi ayırmak zorundayız bunlar artık bir lüks değil bunlar gerçek. Çevre kirliliği kapımıza dayandı. Doğa yüzyıllardır bize analık etti bizde onu korumak zorundayız” diye konuştu.

SADECE ENGİNARIMIZ YOK

Urla Ziraat Odası Başkanı Muharrem Uslucan da Urla’da baharın gelişini müjdeleyen, dağları, yolları yemyeşil yapan, mis gibi kokan bir o kadar da sağlıklı olan otların sürdürülebilirliğine hem dikkat çekmek hem de önemini anlatmak için burada olduklarının altını çizerek, “Urla dışarıda her ne kadar enginar festivaliyle ünlü olsa da sadece enginarımız yok. Sarmaşık, ebegümeci, ısırgan, cibes, turp otu, labada, körmen, hindiba, şevketi bostan, deniz börülcesi, eşek dikeni, kuzu kulağı, arapsaçı ve daha say say bitiremeyeceğimiz birbirinden kıymetli otlarımız var. Sofralarımızı şenlendiren vitamin ve mineral deposu olan bu otlar adeta doğadan gelen ilaçlardır ve bölgemizde çok eskilerden beri yetişir. Hastalıkların arttığı bu dönemlerde sağlığımıza kavuşmak, sağlıklı beslenmekten de geçiyor. Bu tür festivaller ile hem bölgedeki değerlerimizi tanıtmamız hemde bölge halkına destek çok önemli. Bu organizasyonda katkısı geçen öncelikle Urla Belediyesi ve Doğal Sofra Urla Derneği ve üreticilerimiz olmak üzere katkısı olan herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.

ÜRETİCİLERDEN BİLGİ ALDI

Açılışın ardından Urla Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Mustafa Gözlet, Mart Dokuzu Urla Ot Bayramı kapsamında Urla Kent Tarihi ve Arşivi (UKTA)’da düzenlenen “Crafted Nature” sergisini ziyaret etti. İzmir Ekonomi Üniversitesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümünün karma sergisiyle ilgili Kaymakam Gözlet’e bilgi veren Prof.Dr. Elvan Özkavruk Adanır, sergi özelinde mercanların doğal halinden başlayıp kirlenip yok oldukları döneme kadar olan kısmı tasvir ederek denizlerdeki kirliliğe dikkat çektiklerini söyledi. Sonrasında Cumhuriyet Meydanında tezgah açan üreticileri ziyaret eden Kaymakam Gözlet, üreticilere hayırlı işler dileyerek üreticilerden otlar ve ürünleri hakkında bilgi aldı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL