Sağlık

Yerli ve milli formül, sigara bırakmayı kolaylaştıracak

İstanbul Atlas Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Dr.

Yerli ve milli formül, sigara bırakmayı kolaylaştıracak

İstanbul Atlas Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Dr. Öğretim Üyesi Erdem Tezcan tarafından sigarayı bırakmayı kolaylaştıran bir ürün geliştirildi. Yerli ve milli teknolojiyle geliştirilen ürünün lipozomal Vitamin B3 içerdiğini ifade eden Tezcan, Vitamin B3’ün vücudumuzda bulunan doğal bir molekül olduğunu ve nikotin gibi beynimizde nikotin reseptörüne bağlanma özelliğine sahip olduğunu söyledi. Tezcan, nikotin yerine Vitamin B3’ün lipozomal formülü alındığında kişinin nikotin yoksunluğunun önlenebildiğini söyledi.

İstanbul Atlas Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Dr. Öğretim Üyesi Erdem Tezcan tarafından sigarayı bırakmayı kolaylaştıran bir ürün geliştirildi.

Nikotin neden bağımlılık yapıyor?

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nde TÜBİTAK Marmara Teknokent’te düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Dr. Öğretim Üyesi Erdem Tezcan, nikotinin bağımlılık mekanizmasındaki yerine işaret ederek “Sigara içtiğimizde sigaradan gelen nikotin, beyne ulaşıyor ve beyindeki nikotin reseptörlerine bağlanıyor. Bu reseptörlere bağlandıktan sonra dopamin salınımı oluyor. Dopamin salındıktan sonra vücutta dopamin azalmaya başlıyor. Dopamin vücudumuzda önemli bir bileşendir. Azalması kişiyi stres ve kaygıya sokar. Sigara içen kişinin vücudunda dopamin azaldıktan sonra tekrar dopamini yükseltmesi için tekrar nikotin alması gerekiyor. Nikotinin bağımlılık mekanizması bu şekildedir” dedi.

Vitamin B3 doğal bir molekül, bağımlılık yapmaz

Geliştirdikleri üründe nikotin değil, Vitamin B3 kullanıldığını ifade eden Dr. Öğretim Üyesi Erdem Tezcan, “Kimyasal yapıları hem farklı hem de ortak noktaları var. Nikotin vücudumuzda olmayan bir molekül, Vitamin B3 ise vücudumuzda olan doğal bir molekül. Vitamin B3 de nikotin gibi beynimizde nikotin reseptörüne bağlanma özelliğine sahip. Yani sigara içen kişi nikotin yerine B3 alsa bunun lipozomal formülünü aldığı zaman aynı şekilde beyindeki nikotin reseptörlerine bağlanabiliyor ve kişinin nikotin yoksunluğu önlenebiliyor. Vitamin B3 nikotinin aksine bağımlılık yapan bir birleşik değil. Bu nedenle bağımlılık yapmıyor” dedi.

Yerli ve milli teknoloji ürünü

Yerli ve milli teknoloji ürünü olan Lipozomal Vitamin B3 Nicoblock isimli ürünün ilaç değil, gıda takviyesi olduğunu söyleyen Dr. Öğretim Üyesi Erdem Tezcan, ürünün nikotin içermediğini ve bağımlılık yapmadığını söyledi. Dr. Öğretim Üyesi Erdem Tezcan, “Lipozomal Vitamin B3 Nicoblock, lipozomal vitamin B3 içerir. Gluten, tatlandırıcı, hayvansal yağ, trans yağ asidi içermez. Yerli ve milli teknolojiye sahip ürün vegandır. Günde 3 defa 10’ar ml kullanılmasını öneriyoruz. Kullanım için aç ya da tok olmak gerekmez. Tercihen doğrudan tüketilmelidir” dedi.

Geliştirdiği ‘içilebilir gıda takviyesi’ ürünü ile sigara bağımlılarının nikotin isteğini azaltarak tamamen bırakmalarını sağladığını belirten Dr. Öğretim Üyesi Erdem Tezcan, ürünün sigara içerken kullanılabileceğini, sigara isteğinin günde 2-3 dala düşünce biraz gayret ile tamamen bırakılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Dr. Öğretim Üyesi Erdem Tezcan, ürünün geliştirilmesine olan katkılarından dolayı TÜBİTAK Marmara Teknokent Türkiye Gıda İnovasyon Platformu çalışan ve yöneticilerine de teşekkür etti.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL